Σε καταλήψεις προχώρησαν από χτες οι μαθητές στο Πετρίτσειο Γυμνάσιο, στο ΕΠΑΛ και στο ΓΕΛ Ληξουρίου.
Τα αιτήματα ποικίλουν, με τα σοβαρότερα να εντοπίζονται στο ΕΠΑΛ και στο ΓΕΛ. Και στα δυό σχολεία κύριο πρόβλημα διαμαρτυρίας είναι το στεγαστικό, καθώς για ακόμα μιά χρονιά φιλοξενούνται σε προκάτ αίθουσες, υπάρχουν θέματα με το στέγαστρο που κατασκευάστηκε πρόσφατα, κά.
Οι καταλήψεις ξεκινούν όταν το κράτος δεν είναι σε θέση να καλύψει βασικά προβλήματα. Η προβληματική λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, η εκπαίδευση σε προκάτ αίθουσες που φέρνουν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αντιμέτωπους όχι μόνο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και με την αδυναμία συγκέντρωσης στην παράδοση του μαθήματος λόγω βροχής, μποφόρ αλλά και ηλιοφάνειας.
Ξεκινώντας από το ΕΠΑΛ σήμερα, συναντήσαμε τους εκπροσώπους των 15μελών και μας ανέφεραν τα αιτήματα τους, τα οποία είναι απολύτως κατανοητά, σοβαρά και λογικά.
 • Άμεση κατεδάφιση και ανέγερση ασφαλούς κτηρίου (σύμφωνα με αντισεισμική θωράκιση) για την στέγαση των Εργαστηρίων του Μηχανουργείου. Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις των αρμοδίων υπηρεσιών καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει έως σήμερα. 
 • Η επιστροφή του Σχολείου στην έδρα του
 • Επισκευές και συντήρηση του κτηρίου που στεγάζονται σήμερα, μέχρι το ΕΠΑΛ να επιστρέψει στο Σχολείο του (από το 2014 έως και σήμερα στεγάζεται το Πετρίτσειο Γυμνάσιο). Να λυθούν τα προβλήματα στις αίθουσες όπου τρέχουν νερά και να επισκευαστεί το στέγαστρο το οποίο πρόσφατα κατασκευάστηκε. Οι βροχές απέδειξαν ότι απαιτείται άμεσα η επισκευή αιθουσων και στεγαστρου.
 • Κατασκευή δεύτερης σκάλας εξόδου για να είναι το κτήριο ασφαλές σε περίπτωση σεισμού. Να δοθεί και Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας.
 • Λειτουργία κυλικείου στον χώρο του Σχολείου (ήδη υπάρχει λειτουργικό προκάτ στον αύλειο χώρο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κυλικείο) για να μην αναγκάζονται τα παιδιά να πηγαίνουν στον φούρνο της γειτονιάς και να μην βγαίνουν στον δρόμο, με αποτέλεσμα να καθυστερούν στα μαθήματα και να κινδυνεύουν από την κυκλοφορία των οχημάτων.
 • Ανεπαρκές προαύλιο, με αποτέλεσμα λόγω περιορισμένου χώρου (δρόμος ήταν και ένα απομονώθηκε με περίφραξη) να μην υπάρχει καμιά αθλητική υποδομή.

 

 

Τα αιτήματα των μαθητών του ΓΕΛ, εξίσου είναι γνωστά σε όλους τους φορείς, οι οποίοι επί χρόνια αδυνατούν να δώσουν λύσεις.
 • Το 15μελές του Λυκείου μας ενημέρωσε για τα αιτήματά του:
 • Δημιουργία υπόστεγου το οποίο θα εξυπηρετεί όλες τις τάξεις του ΓΕΛ
 • Επιδιόρθωση προαύλιου χώρου
 • Κατεδάφιση του παλιού ΓΕΛ (οι μαθητές είναι ενάντια στις όποιες επισκευές γίνονται στο επικίνδυνο κτήριο του παλιού ΓΕΛ) και κατασκευή νέου σύγχρονου και ασφαλούς κτηρίου.
 • Επισκευή του Γυμναστηρίου όπου σε περίπτωση βροχής πλημμυρίζει.
 • Επισκευή των παραθύρων (Ένας Αλουμινάς μπορεί να επέμβει και να επιδιορθώσει τα παράθυρα και με σιλικόνη να μονώσει τις μικρές κακοτοπιές)
 • Καθαρισμός κλιματιστικών και θερμοπομπών, καθαρισμός φρεατίων γιατί σε κάθε βροχόπτωση το προαύλιο μετατρέπεται σε λίμνη. (Το αίτημα τους αυτό, τους βεβαίωσε ο Δ/ντής του ΓΕΛ κ. Σπύρος Κατσιβέλης ότι τακτοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, όπως μας ανέφεραν τα παιδιά. Φυσικά η βροχή η αυριανή θα δείξει αν έγινε κάποια εργασία ή όχι)

 

 

 

Αφήσαμε τελευταίο το Γυμνάσιο γιατί ναι μεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά σε συγκριτικά με όσα αντιμετωπίζουν τα δυό Λύκεια της πόλης μας, είναι πολύ μικρότερα. Η κατεδάφιση του κτηρίου του Μηχανουργείου του ΕΠΑΛ, η έλλειψη οτπικοακουστικού υλικού και η στενότητα στις αίθουσες διδασκαλίας είναι μερικά από τα αιτήματά τους.
Η επισκευή σε Β’ Δημοτικό, Πετρίτσειο Γυμνάσιο και ΓΕΛ συνεχίζεται εντατικά καθημερινά.
Τα αιτήματα των μαθητών όχι μόνο πρέπει να ακουστούν, αλλά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και να πάψουν οι κούφιες υποσχέσεις ετών.
Αρ.Χαριτάτου
Αναδημοσιευση από e-lixuri.blogspot.com