Πέντε ώρες διήρκεσε η 29η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου, με τον Διονύση Πρεντάνο να προεδρεύει για δεύτερη συνεχόμενη φορά, λόγω απουσίας της Προέδρου κα Καμηνάρη.

Ας ξεκινήσω από αυτό.
Συγχαρητήρια στον κ. Πρεντάνο γιατί προσπαθεί και καταφέρνει να τηρεί το χρονοδιάγραμμα των ερωτήσεων-τοποθετήσεων-δευτερολογιών όπως ορίζει ο πολυσέλιδος κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η συμπεριφορά του κ. Πρεντάνου αποδεικνύει ότι όντως κάθισε και διάβασε όλες αυτές τις σελίδες του κανονισμού. Κάτι που μέχρι σήμερα αμφιβάλλω αν είχε πράξει κανείς.
Στην παράταξη του κ. Ρουχωτά, αλλά και στον ίδιο τον επικεφαλή, δεν φαίνεται να άρεσε το χρονικό περιθώριο που ορίζει ο κανονισμός, μιάς και οι συγκρούσεις τόσο στην 28η όσο και στην χθεσινή (29η) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον (αναπληρωτή) Πρόεδρο κ. Πρεντάνο, δεν έλειψαν.
Επιτέλους όμως μπορούμε να πούμε ότι οι συνεδριάσεις γίνονται, ναι μεν με συγκρούσεις, αλλά σε εύλογο σχετικά χρονικό διάστημα.
Στην χθεσινή 5ωρη συνεδρίαση συζητήθηκαν 17 θέματα.
«Ενημέρωση για ενέργειες του Δήμου Ληξουρίου για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από τις καταστροφές του μεσογειακού κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ», «Σύσταση Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Ληξουρίου», «Ενημέρωση και συζήτηση για το ενδεχόμενο ίδρυσης ενεργειακής κοινότητας στο Δήμο Ληξουρίου», «Έγκριση 10ης τροποποίησης προϋπολογισμού Δήμου Ληξουρίου οικ. έτους 2020 (αριθ . 145/2020 απόφαση Οικ. Επιτροπής)», «Έγκριση 11ης τροποποίησης προϋπολογισμού Δήμου Ληξουρίου οικ. έτους 2020 (αριθ . 146/2020 απόφαση Οικ. Επιτροπής)», «Έγκριση 12ης τροποποίησης προϋπολογισμού Δήμου Ληξουρίου οικ. έτους 2020 (αριθ . 153/2020 απόφαση Οικ. Επιτροπής)», «Έγκριση 13ης τροποποίησης προϋπολογισμού Δήμου Ληξουρίου οικ. έτους 2020», «Έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού 2020 Δήμου Ληξουρίου (01-01-2020 έως 30-09-2020)», «Καθορισμός παραβόλου τέλεσης πολιτικών γάμων για το έτος 2021», «Καθορισμός συντελεστή Δημοτικού φόρου ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων», «Καθορισμός συντελεστή Τ.Α.Π. (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας)», «Επιβολή τέλους παρεπιδημούντων στον Δήμο Ληξουρίου», «Επιβολή τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Δήμο Ληξουρίου από 01-01-2021», «Αποδοχή ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας ΕΝΙΑΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤ/ΣΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ Α.Ε τις οποίες κατείχε ο Δήμος Κεφ/νιάς ως καθολικός διάδοχος των πρώην Δήμων Αργοστολίου, Παλικής και Πυλαρέων», «Έγκριση δαπανών και διάθεση πίστωσης», «Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Ληξουρίου με τον αναπληρωτή του για την συγκρότηση Επιτροπής με σκοπό τον χαρακτηρισμό παραλιών του Δήμου μας ως πολυσύχναστων χώρων για λήψη θαλασσίων λουτρών για το έτος 2021», «Επιλογή λογότυπου Δήμου Ληξουρίου».
Όλα τα θέματα εισηγήθηκε στο συμβούλιο ο Δήμαρχος.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ερωτήσεις από επικεφαλής και δημοτικούς συμβούλους. Ερωτήσεις που αφορούσαν αιτήματα πολιτών σχετικά με πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλά σημεία της πόλης όπως σε Βαρελάδα, Summery, ΑΒ, ΓΕΛ Ληξουρίου λόγω του ότι οι αγωγοί που υπάρχουν δεν μπορούν να επεξεργαστούν όλο αυτόν τον όγκο του νερού και πρέπει να γίνει μιά σοβαρή μελέτη και από την ΔΕΥΑΚ. Ερωτήσεις που αφορούσαν τα σχολικά συγκροτήματα όπως πότε θα τελειώσουν οι επισκευές των Σχολείων, πότε θα μπορέσουν οι μαθητές να επιστρέψουν στα Σχολεία τους, το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ τελικά θα κατεδαφιστεί ή θα επισκευαστεί;, το σχολείο στην Αγία Θέκλη;
Ο Δήμαρχος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και προχώρησε στο πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης, το οποίο αφορούσε πλήρη ενημέρωση για τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής από το πριν έως το μετά “χτύπημα” του κυκλώνα “ιανός”.
Αναφέρθηκε στο οδικό δίκτυο, σε κεντρικό και αγροτικό, στον καθαρισμό των ρεμάτων, στα περίπου 1000 δένδρα που έριξε ο “Ιανός” και προκάλεσε ζημιές, στις αποζημιώσεις των 600 ευρώ που μέχρι σήμερα έχουν δοθεί σε περισσότερους από 350 συμπολίτες μας, στο τεράστιο όγκο της δουλειάς που σήκωσαν πάνω τους οι υπάλληλοι του Δήμου μας, αλλά και στην επιπλέον χρηματοδότηση που έχει ζητήσει ο δήμαρχος από το Υπουργείο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα, αναφέρθηκε και στις επισκέψεις της Κυβέρνησης, του κ. Πλακιωτάκη και των συνεργατών του, αλλά και του κ. Χαρδαλιά.
Ο Δήμαρχος ανέφερε, με αίτημα του στο αρμόδιο Υπουργείο, ότι ζήτησε να αποζημιωθούν και όσοι δεν είχαν ζημιές από πλημμύρες, αλλά από τις αυξομειώσεις στην τάση και από τις συνεχόμενες διακοπές του ρεύματος της ΔΕΗ.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε αρκετά από τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.
Και ενώ είχε ζητήσει και με δελτία τύπου της να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να τους ενημερώσει ο Δήμαρχος για τις ενέργειες που έκανε πριν και μετά “Ιανού”, μας εξέπληξε ζητώντας στην ουσία και τα ρέστα επειδή άργησε ο Δήμαρχος να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο….
Μα αφού οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ήταν σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο, ο οποίος τους ενημέρωνε για τις εξελίξεις και τις ενέργειες του Δήμου !!!
Όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Δήμαρχος στην χθεσινή συνεδρίαση.
Είναι λογικό άλλωστε να έχουν ρίξει όλες τους τις δυνάμεις στην πρόληψη και αποκατάσταση των ζημιών, όπως π.χ. να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο για να μπορεί ο κόσμος να μετακινείται με ασφάλεια.
Μην ξεχνάμε ότι ο “Ιανός”, σάρωσε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε τεράστια προβλήματα και στην Παλλική.
Η συνεδρίαση έκλεισε με το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει το λογότυπο του Δήμου μας
Ακολουθεί το βίντεο της συνεδρίασης.
Αριστέα Χαριτάτου
Αναδημοσίευση από mylixouri.blogspot.com
Προηγούμενο άρθροΜητέρες ανηλίκων: Ποιες βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 62 έτη
Επόμενο άρθροΣτο νοσοκομείο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος