Μάκης Φόρτες, η επιστροφή: Οι στρατηγικές κινήσεις και το όραμα για το δήμο Αργοστολίου στο Κ.Τ.

Η “προίκα” που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια ο πρώην δήμαρχος Αργοστολίου, Μάκης Φόρτες, από τη συνεχή αλλά και ενεργή ενασχόλησή του με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι σπουδαία και σίγουρα, θα χρησιμοποιηθεί την επόμενη μέρα της εκλογής του.

Του Άγγελου Αρτελάρη
Δημοσιογράφου

Δυναμικό “come back” θέλει να κάνει και η διάσπαση του δήμου Κεφαλονιάς αποτέλεσε το έναυσμα για την παρουσία του στο νέο ξεκίνημα. Είναι, άλλωστε, από τους λίγους που γνωρίζουν τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τα προβλήματα του δήμου Αργοστολίου “απ’ έξω και ανακατωτά”. Ο υποψήφιος δήμαρχος “άνοιξε την καρδιά” του στο Κ.Τ. και ανέπτυξε το όραμα που έχει…

– Δέκα έξι χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης αλλά πρωτίστως, ενεργούς παρουσίας στην αυτοδιοίκηση του νησιού είναι, αναμφίβολα, πολλά. Κατά τη διάρκεια της «αγρανάπαυσης» σας έλειψε η εξουσία που πρόσδιδε ο θώκος, η …καρέκλα του δημάρχου; 

«Σας διαβεβαιώνω ότι η έλλειψη του αξιώματος δεν μου δημιούργησε ουδεμία παρενέργεια. Δεν αντιμετώπισα …στερητικό σύνδρομο και δεν εμφάνισα …σωματικές και ψυχικές αντιδράσεις. Πολύ απλά, ουδέποτε ήμουν εθισμένος στην εξουσία και ουδέποτε καθηλώθηκα σε μια καρέκλα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσω το «εγώ» μου».

– Η απουσία σας από την «πρώτη γραμμή» παρουσίασε σημάδια μοναξιάς στον τομέα της ενασχόλησής σας με τον δήμο;

«Όταν είσαι συνειδητοποιημένος και συνεχίζεις να πράττεις με παρεμβάσεις σε καίρια ζητήματα, τότε τα πράγματα απλουστεύονται. Κοιτάτε, παρέμεινα 16 συνεχόμενα χρόνια στην αυτοδιοίκηση, εκ των οποίων τα δώδεκα ως δήμαρχος στην πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, το Αργοστόλι. Παράλληλα, ήμουν για τέσσερα χρόνια δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος, ενώ επί προσθέτως την ίδια χρονική περίοδο παρέμενα 12 χρόνια πρόεδρος στην Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Εννιά χρόνια ήμουν μέλος στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) και μέλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ συμμετείχα στην επιτροπή Παρακολούθησης όλων των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και πολλών επιτροπών κεντρικής εμβέλειας, όπως το Συμβούλιο Νησιωτικών δήμων και το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, Ως εκ τούτου, είμαι «χορτασμένος» από τα αξιώματα αλλά και πεπεισμένος ότι συνέβαλα τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Αργοστολίου και κατ’ επέκταση του νησιού και έβαλα το λιθαράκι μου και στην Ελληνική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων”.

– Και προλαβαίνατε να παρακολουθήσετε όλες αυτές υποθέσεις;

«Προγραμματισμό θέλει, σκληρή δουλειά χρειάζεται και συνεχή επίβλεψη και ενημέρωση των ζητημάτων. Ούτε επικοινωνία, ούτε δημόσιες σχέσεις, ούτε φιέστες. Το «κεφάλι μέσα», οι …κεραίες ανοιχτές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, η αμφίδρομη συνεργασία με τους φορείς και πρωτίστως, η επαφή με τους κατοίκους του νησιού».

– Είναι αλήθεια ότι οι δήμαρχοι έχουν, πλέον, μετατραπεί σε πολιτικούς παλαιάς κοπής; Δεν ακούνε, δηλαδή, τους κατοίκους και κάνουν αυτό που θέλουν, δίχως να δίνουν λογαριασμό;

«Είναι καθαρά θέμα ιδιοσυγκρασίας και μυαλού κάθε δημάρχου. Φέρει ειπείν, προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια διατηρούσα επικοινωνία και επαφή με την κοινωνία και τους πολίτες και η οποία δεν χάθηκε με τα χρόνια. Μπορώ να πω, μάλιστα, ότι έγινε πιο δυνατή. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα δεν περνάει και τα καλλίτερα της, ούτε καν….αισθητικά».

– Αναφορικά με τα έργα που κάνατε ως δήμαρχος Αργοστολίου, είστε υπερήφανος με τα όσα πράξατε;

«Απόλυτα! Αισθάνομαι υπερήφανος που ζω και αναπνέω σε μια πόλη σ’ένα νησί που πολλά πράγματα φέρουν την δικιά μου σφραγίδα. Όπως θα γνωρίζετε, υλοποιήθηκε ένας τεράστιος αριθμός έργων και δράσεων σε όλους τους τομείς, που μέχρι σήμερα σημαδεύουν την τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση της Κεφαλονιάς και ακόμη και της Ιθάκης (όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο). Στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον, τα έργα υποδομής, τη λειτουργία της πόλης, την ανάπτυξη των χωριών και των οικισμών, το θεσμικό επίπεδο. Θεωρώ ότι μαζί με τους συνεργάτες μου δουλέψαμε νυχθημερόν και μάλιστα με αποτελεσματικό και ουσιώδη τρόπο, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές».

– Εξ ου και η απόφασή σας να κατέλθετε στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος…

«Αναμφισβήτητα, η πρόκληση για επαναδραστηριοποίηση τη στιγμή της αλλαγής του αυτοδιοικητικού χάρτη με τη διάσπαση του δήμου Κεφαλονιάς, είναι εξόχως σημαντική». 

– Κάποιοι βλέπουν τη διάσπαση του δήμου ως μια τοπικιστική απόφαση, που δεν θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Προφανώς και δεν ενστερνίζεστε μια τέτοια άποψη.

«Αναμφίβολα όχι. Σίγουρα, η διάσπαση σε τρεις περιφέρειες- Δήμους σε κάποιους δεν άρεσε για δικούς τους, προσωπικούς λόγους, εν τούτοις, για όσους έχουν ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, έστω και εφήμερα, όσοι έχουν αφιερώσει χρόνια από τη ζωή τους στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων θα συμφωνούν ότι ήταν κάτι επιβεβλημένο έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα τα εννιά τελευταία χρόνια με την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής να διαχειριστεί τα ελάχιστα. Συνεπώς, κυριαρχεί το αίσθημα της προσφοράς και της ευθύνης για το καλύτερο αποτέλεσμα».

– Μόνο που οι δημότες του νησιού μας δεν σας έδωσαν την ευκαιρία να ηγηθείτε της προσπάθειας για προσφορά μέσω των βουλευτικών εδράνων. Σας πείραξε, σας δυσαρέστησε, σας στεναχώρησε ότι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς δεν ευθυγραμμίστηκαν με το όραμα που είχατε;

 «Θα σας πω μια μεγάλη αλήθεια: Χαρακτηρίζω ως άστοχη την κάθοδό μου στις βουλευτικές εκλογές το 2009, διότι η κεντρική πολιτική σκηνή ποτέ δεν ήταν στα ενδιαφέροντά μου. Πραγματικά, …«ο Άγιος έβαλε το χέρι του» ώστε να μην εκλεγώ στην εποχή των μνημονίων. Αντιθέτως, αποτέλεσε μια πολύτιμη εμπειρία για μένα το γεγονός ότι συμμετείχα στο πρώτο εκλεγμένο περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων την περίοδο 2011–2014».

– Σας δόθηκε, βεβαίως, η ευκαιρία να συμμετέχετε στο νυν δημοτικό συμβούλιο, μετά την παραίτηση – αποστράτευση του Αλέκου Καλαφάτη πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια, ωστόσο, την «πετάξατε στα σκουπίδια». Ποιοι ήταν οι λόγοι που δεν την «αρπάξατε από τα μαλλιά»;

«Απέδωσα ένα ελάχιστο σεβασμό στον Αλέκο Καλαφάτη, στον οποίο χρωστάω τόσα πολλά από την ενασχόλησή μου με την αυτοδιοίκηση και τα κοινά. Κάποιοι, λοιπόν, το αναμοχλεύουν και δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται αυτές τις έννοιες. Αποτέλεσε μια πράξη ευθύνης στην ιστορία μου και το θεσμό της αυτοδιοίκησης. Αρνήθηκα τη συμμετοχή μου στο δημοτικό συμβούλιο της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, γεγονός που αποτέλεσε μονόδρομο μετά τους λόγους παραίτησης του Αλέκου Καλαφάτηκαι τον διασυρμό που υφίσταται το ανώτερο συλλογικό όργανο του δήμου εντός και εκτός Κεφαλονιάς». 

– Και φθάνουμε αισίως στην ολοκλήρωσης της θητείας της νυν δημοτικής αρχής. Ευδοκίμως, λοιπόν, τερματίζει την υπηρεσία της;

«Θα ήθελα να θέσω «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» και να επισημάνω και πάλι ότι η διάσπαση του δήμου της Κεφαλονιάς αποτελεί παταγώδη και ολοκληρωτική αποτυχία του ενιαίου δήμου. Όλοι θα θυμόμαστε με τα πιο μελανά χρώματα τις δύο τελευταίες θητείες (2011–2014 και 2014–2019), που θα μείνουν στην ιστορία ως ορισμός της απόλυτης ανεπάρκειας και του απόλυτου «μαύρου» σε όλους τους τομείς».

– Μήπως είναι κάπως βαρύ ή υπερβολικό να παρουσιάζουμε την χωροταξική διάσπαση της Κεφαλονιάς ως …έργο της νυν δημοτικής αρχής; Μήπως ο λόγος της σχάσης, εν τέλει, ήταν προκειμένου να εξυπηρετήσει πολιτικές και πολιτικούς της κυβέρνησης;

«Το γεγονός ότι η Κεφαλονιά συμπεριλήφθηκε στους ελάχιστους δήμους που έσπασαν οφείλεται αποκλειστικά στην ανικανότητα της δημοτικής αρχής να παράξει έργο. Η ίδια εμμέσως πλην σαφώς το ομολογεί, τη μια ρίχνοντας τις ευθύνες είτε στην Κυβέρνηση όταν αποδεδειγμένα παίρνει περισσότερα από πριν λεφτά είτε στην γραφειοκρατία. Ακόμη και το έργο της στο Αργοστόλι είναι για το θεαθήναι όταν η εγκατάλειψη της πόλης και η ασυδοσία κυριαρχούν έτσι που δικαίως χαρακτηρίζεται από πολλούς «Αργοστόλι, η ανοχύρωτη πόλη». Και φυσικά οι φανφάρες των εγκαινίων είναι μια ομολογημένη προσπάθεια να αντιστραφεί το βαρύ γι’αυτήν κλίμα».

– Έχει τόσες πολλές ευθύνες η νυν δημοτική αρχή; Μήπως κι αυτή προσπάθησε με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που είχε; 

«Δεν είναι έτσι. Ποιος ευθύνεται, εκτός από την δημοτική αρχή, για την εγκατάλειψη του Θαλασσόμυλου και την απαξίωση του Πλατύ Γιαλού, για το βρώμικο και ασύδοτο Αργοστόλι; Ποιος φταίει για την ολοκληρωτική εγκατάλειψη των χωριών του Αργοστολίου, της Λειβαθούς και του Ξώμερου (Ελειός- Πρόννοι). Ποιος ευθύνεται που εγκαταλείφθηκε ο βιολογικός της Λειβαθούς και που δέκα χρόνια τώρα παιδεύει τον βιολογικό της Σκάλας και του Πόρου; Ποιος ευθύνεται για την εγκατάλειψη των λιμανιών και κυρίως αυτών με τα πολλά έσοδα όπως του Πόρου, της Σάμης και της Πεσσάδας;

Ποιος ευθύνεται που δεν αποδίδεται εννιά χρόνια τώρα δεκάρα τσακιστή από τα τεράστια έσοδα από τα σπήλαια  στην περιοχή της Σάμης (ούτε καν την περιβόητη γέφυρα του Καραβομύλου δεν κατάφερε – θέλησε να φτιάξει; Που πήγαν τα εκατομμύρια των εσόδων από τις ανεμογεννήτριες; Γιατί τόσο πάθος για την εγκατάλειψη του Ληξουρίου και της Παλικής; Ποιος άλλος ευθύνεται για την απέραντη σχολική παραγκούπολη της Κεφαλονιάς παρά ο ιδιοκτήτης των σχολείων Δήμος Κεφαλονιάς και η Δημοτική Αρχή; 

Συν τοις άλλοις, υπήρχε και η εγγενής αδυναμία της να κρατήσει σε συνοχή τον ενιαίο δήμο, ελέγχοντας τις  τοπικιστικές αντιθέσεις που εκδηλώνονταν. Για όλα τα παραπάνω υπήρξε καθολική λαϊκή απαίτηση απ’ άκρου εις άκρον σ’ όλη την Κεφαλονιά με στόχο να «σπάσει», όπως και εν τέλει έγινε, ο ενιαίος δήμος».

– Άρα, το έργο σας την επόμενη μέρα θα είναι δύσκολο, καθ’ ότι θεωρείται άμεση η αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων και εκκρεμοτήτων, με προτεραιότητα τη δημιουργία νέων δομών».

«Η πρώτη και η μεγάλη προτεραιότητα είναι να «στηθεί» και να λειτουργήσει ο νέος δήμος Αργοστολίου και μαζί με αυτόν, κι οι άλλοι δύο δήμοι (Ληξούρι, Σάμη). Μέσα απ’ αυτό το νέο μοντέλο πρέπει να προκύψουν οι νέες πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές και θεσμικές δομές, όπως και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Η αναδιάρθρωση των δημοτικών υπηρεσιών και επαναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί, βέβαια, κλειδί στην όλη προσπάθεια. Η αξιοποίηση, επίσης, των πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ και Πρωτοβουλίες). Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, χρονικής περιόδου 2014–20, «βαδίζει» προς την ολοκλήρωσή του κι αν ανατρέξετε στη σχετική λίστα απορρόφησης των κονδυλίων, τότε θα δείτε την Κεφαλονιά να καταλαμβάνει χαμηλή θέση και τελευταία στα Ιόνια με μόλις 16,88%! Και φυσικά η παρουσία μας στο νέο ΕΣΠΑ 2021-27 πρέπει να είναι ισχυρή».

– Η απλή αναλογική, εν τούτοις, δεν θα φέρει προσχώματα, δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στην υλοποίηση του έργου ενός δημάρχου;

«Η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί το ανώτερο στάδιο της εξελικτικής διαδρομής της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης. Η δύναμη της απλής αναλογικής είναι η γνήσια αποτύπωση της λαϊκής βούλησης. Όσοι ισχυρίζονται ότι η απλή αναλογική θα επιφέρει την ακυβερνησία στους δήμους λησμονούν ότι ο Κλεισθένης προβλέπει πως, τόσο ο προϋπολογισμός όσο και το τεχνικό πρόγραμμα και τα έργα (εννοείται και οι τροποποιήσεις τους) όπως και τα δημοτικά τέλη (έσοδα), ψηφίζονται οπωσδήποτε με τελική ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατουσών προτάσεων. Όπως, επίσης, ότι στην Οικονομική Επιτροπή και την ΕΠΟΙΖΩ, που αποτελούν τον πυρήνα της λειτουργίας του Δήμου, ο νομοθέτης δίνει την πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου. Δυστυχώς με τον Κλεισθένη ισχύει ό,τι και με τον Καλλικράτη και τον Καποδίστρια στο παρελθόν: Τον αντιμάχονται τα κατεστημένα της αυτοδιοίκησης, που χάνουν προνόμια».

Αναδημοσίευση από www.kefaloniatimes.gr