Με χιλιάδες τόνους τσιμέντου αναμένεται να καλυφθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο ΧΥΤΑ στην περιοχή Κριτονού της Κεφαλονιάς.

Διεθνής επιστημονική επιτροπή κατέφθασε σήμερα το πρωί στο νησί προσκεκλημένη από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή καθώς και μετρήσεις τις πυκνότητας του καπνού που αναδύεται. Το βράδυ αναμένεται και ειδικό κλιμάκιο από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ώστε να εκτιμήσει περαιτέρω την κατάσταση στο νησί.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της επιστημονικής επιτροπής στον ΧΥΤΑ του νησιού μιλούν για μια ιδιαίτερα τοξική φωτιά που αναμένεται να καίει για τα επόμενα 120 χρόνια. Στον πυρήνα της αναπτύσσονται θερμοκρασίες έως 500 βαθμών κελσίου και οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου της μέχρι στιγμής κρίθηκε μάταιη.

«Η ακτινοβολία της περιοχής κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη για το οικοσύστημα» δήλωσε στη «Στούμπα» πυρηνικός επιστήμονας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Μετά την αίσθηση που έχει προκαλέσει στα διεθνή ΜΜΕ το συμβάν, όμιλοι όπως το HBO θέλουν τα αποκλειστικά δικαιώματα για γυρίσματα sequel του Chernobyl. Χθες αργά αναρτήθηκε στην πλατφόρμα και το πρώτο διαφημιστικό πόστερ της μίνι σειράς που θα εξιστορεί τα τραγικά γεγονότα που εξελίχθηκαν στην Κριτονού καθώς και όλο το παρασκήνιο του τραγικού δυστυχήματος.

Καμία δήλωση δεν έγινε από το Netflix που φαίνεται να διεκδικούσε και αυτό δικαιώματα για τουλάχιστον 2 seasons.

Ικανοποιημένοι φαίνεται να είναι και όλοι οι τοπικοί παράγοντες από την υπάρχουσα αλλά και  επερχόμενη προβολή του νησιού μας.

Ευχαριστούμε τον ανταποκριτή μας Σ.Μ για το ρεπορταζ.

Πηγή: https://kefaloniastoumpa.wordpress.com/