Μια Φιλαρμονική Σχολή με τεράστιο αρχειακό και ιστορικό υλικό.

Μια Φιλαρμονική Σχολή με τεράστιο αρχειακό και ιστορικό υλικό. Βιβλιοθήκες παρέμειναν κλειδωμένες γεμάτες με θησαυρούς… Η κληρονομιά αυτή της Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου ήρθε η ώρα να γίνει γνωστή στον κόσμο της Παλλικής αλλά και σε όσους ενημερώνονται διαδικτυακά.

Ο Μαέστρος της ΦΣΛ κ. Χαράλαμπος Μακρής με την άδεια του ΔΣ της Φιλαρμονικής έχει αρχίσει να ανοίγει εκείνες τις Βιβλιοθήκες και να ξεδιπλώνει μυστικά καλά φυλαγμένα για χρόνια και χρόνια. 

Χτες βράδυ στην Μουσικοφιλολογική εκδήλωση που είχαν διοργανώσει ένα μικρό μέρος από το ιστορικό μουσικό αρχείο της Φιλαρμονικής μας βγήκε στο φως.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον κ. Ιωσήφ Λουκέρη να κάνει αναφορά στα όσα συνέβαιναν στην Φιλαρμονική Σχολή κατά την Δημαρχία του Τυπάλδου-Χαριτάτου. Ο κ. Λουκέρης έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την ιστορία της Φιλαρμονικής μας και όπως θα ακούσετε και στο βίντεο που θα προστεθεί αύριο έχει ήδη καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα.

Αργότερα ο λόγος δόθηκε στον Αρχιμουσικό κ. Μακρή ο οποίος αναφέρθηκε σε κάποια από τα ευρήματα του αρχείου της Σχολής (θα έχετε ολοκληρωμένη εικόνα μόλις αναρτηθεί το βίντεο).

Η βραδιά έκλεισε με τους νέους μαθητές της Σχολής να  γεμίζουν την αίθουσα παίζοντας μελωδίες του Χατζιδάκη (χάρτινο το φεγγαράκι), ενώ αμέσως μετά σειρά είχε η παιδική χορωδία της Σχολής.

Ο Αρχιμουσικός κ. Μακρής αναφέρει και ευχαριστεί 

“Από τη χτεσινή εκδήλωση, αφιερωμένη στο ιστορικό μουσικό αρχείο της Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου. Συμμετείχε η παιδική χορωδία της Σχολής και μαθητές της τάξης πιάνου και φωνητικής. Οι μικροί σολίστ μας Σπύρος Μαρκάτος και Σοφία Ιωαννάτου, μόλις 9 χρονών, ερμήνευσαν την άρια ombra mai fu από την όπερα Ξέρξης του Handel και την ναπολιτάνικη καντσονέτα Torna a Sorrento. Η πρωτοετής μαθήτρια του πιάνο Γιάννα Γκόλαντα συνόδευσε τη φλαουτίστα Σοφία Σολωμού σε μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι. Ευχαριστώ τον κόσμο του Ληξουρίου που για άλλη μια φορά αγκάλιασε την εκδήλωση της Φιλαρμονικής και γέμισε την αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής. Στο περιθώριο λειτούργησε έκθεση ιστορικών πνευστών οργάνων και χειρογράφων από το ιστορικό αρχείο της Σχολής.”

Αριστέα Χαριτάτου

       

Αναδημοσίευση από: www.kefalonianews.gr & lixouri.gr