Χτες στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Σάμης, για το τεχνικό πρόγραμμα 2020,
ο Πρόεδρος του Τ.Σ., ( πολύ σωστά ), έβαλε το θέμα “υπογειοποίηση του μετασχηματιστή της ΔΕΗ, που βρίσκεται, στην είσοδο του λιμανιού της πόλης”, για λόγους αισθητικής κλπ.
Επιτρέψτε μας να αναφερθούμε στο θέμα αυτό, για το τι είχε γίνει παλιότερα και γιατί δεν υπογειοποιήθηκε, ο εν λόγω μετασχηματιστής.
Επί Δημαρχίας του αείμνηστου Γεράσιμου Αρτελάρη, ο τότε Δήμος Σάμης, είχε μπει σε πρόγραμμα  συγχρηματοδότησης της ΔΕΗ, για υπογειοποίηση των καλωδίων, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, από το Κ.Υ. έως την είσοδο του λιμανιού και τοποθέτηση του μετασχηματιστή, σε ειδικό μικρό κτίσμα  που προέβλεπε η μελέτη, προπληρώνοντας μάλιστα και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Ήταν ένα έργο, που θα αναβάθμιζε την αισθητική του χώρου, που θα μπορούσε να συνεχιστεί και σε άλλα σημεία της Σάμης, όπως έχει γίνει και σε άλλες πόλεις της χώρας μας.
Τότε με πρόσχημα την ακτινοβολία που θα εξέπεμπε ο μετασχηματιστής, υπήρξε   λυσσαλέα αντίδραση κατοίκων της Σάμης, να μην υλοποιηθεί το έργο.
Από την Δημοτική Αρχή τους εξηγούσαν, πως αν δεν γίνει έτσι το έργο, ο μετασχηματιστής, θα μπει εναέρια.
Μάλιστα για την υλοποίηση αυτού, στα πεζοδρόμια που φτιάχτηκαν πριν από αυτό, τοποθετήθηκαν υπόγειοι σωλήνες και  κατασκευάστηκαν  φρεάτια, για να μπουν τα καλώδια κλπ.
Οι κάτοικοι που αντιδρούσαν τότε, μάζεψαν υπογραφές και κατάφεραν να παγώσουν το έργο.
Με την αλλαγή Δημοτικής Αρχή και με ενέργειές της, το έργο απ εντάχθηκε.
Τελικά τι έγινε; Ο μετασχηματιστής μπήκε εναέρια, τα καλώδια της ΔΕΗ, συνεχίζουν να κρέμονται, η βελτίωση της αισθητικής πήγε περίπατο και…”στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα’!!!
Επειδή λοιπόν, τώρα που το έργο, “Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης”, προχωράει και βαίνει προς ολοκλήρωση, επειδή υπάρχουν οι σκέψεις ανάδειξης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, του ψηφιδωτού μπροστά από το Δημαρχείο , επειδή θα πρέπει να αναβαθμιστεί αισθητικά τουλάχιστον η ευρύτερη περιοχή, λόγω και των παραπάνω,  επειδή η υποδομή υπάρχει,  θεωρούμε πως η νέα Δημοτική Αρχή, θα πρέπει να επανεξετάσει την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ και του προαναφερόμενου μετασχηματιστή και να προχωρήσει το έργο στο σύνολό του, έτσι όπως προέβλεπε η μελέτη που προαναφέραμε.
Τάσος Καβαλλιεράτος.

Πηγή: vlahatasamis.blogspot.com