Μικρό οδοιπορικό: Στα Τρίκαλα, στο χωριό που γεννήθηκε ο Άγιος

Αυτόν τον καιρό στα Τρίκαλα της Κορινθίας -στο Χωριό που γεννήθηκε ο Αγιος Γεράσιμος- η Ανοιξη παλεύει για να διώξει το χειμώνα που αντιστέκεται σθεναρά.

Τα χιόνια στα γύρω βουνά δεν τρομάζουν απ’ τον λαμπερό ήλιο, γιατί δεν είναι τίποτα για το Μάρτη «να τη κάνει γυριστή» και να γεμίσει πάλι με νυφάδες όλο το πανέμορφο τοπίο.

Τα Τρίκαλα απ’ το Ξυλόκαστρο απέχουν 27 χιλιόμετρα και ο δρόμος δεν είναι πολύ καλός, υποφερτός είναι. Ωστόσο, σχεδόν σε όλη τη διαδρομή, τα αυτοκίνητα «πάνε κι’ έρχονται», καθώς τα Τρίκαλα φημίζονται για το μαγευτικό τοπίο τους, τις παραδοσιακές ταβέρνες τους και τα ξυλινοπετρόκτιστα ξενοδοχεία τους.

***

ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ είναι ένα τρισδιάστατο Χωριό του Νομού Κορινθίας, που ανήκει στο Δήμο Ξυλοκάστρου (Το Ξυλόκαστρο ελιναι ιδιαίτερα γνωστό στην Κεφαλονιά, λόγω του Σκανδάλου «Σικυών»). Αποτελείται από τα Ανω Τρίκαλα, τα Μεσαία Τρίκαλα και τα Κάτω Τρίκαλα. Συνολικός μόνιμος πληθυσμός 600 άτομα το Χειμώνα, που υπερδιπλασιάζεται το καλοκαίρι.

Μπορεί στα Τρίκαλα να μοιάζουν όλα παραμυθένια στην αρχή της Ανοιξης, όμως το δικό μας ενδιαφέρον περιστρέφεται κυρίως γύρω απ’ τον Αγιό μας.

Το σπίτι που γεννήθηκε ο Προστάτης μας, το 1509, είναι ένα μικρό και μονοθάλαμο ταπεινό κτίσμα, μέσα στο οποίο υπάρχουν εικόνες του Αγίου, άλλες εικόνες, μιά τράπεζα και διάφορα άλλα θρησκευτικά αντικείμενα.

Εξω απ’ το σπίτι του Αγίου διασώζεται ένα μικρός πυργίσκος, πάνω στον οποίο είναι σκαλισμένη η εικόνα ενός οπλίτη, ενώ ακριβώς δίπλα δεσπόζει μιά αροκάρια, που δείχνει σαν να συμβολίζει τη μεγαλοπρέπεια του «Πολυτίμου Θησαυρού της Κεφαλληνίας».

Η είσοδος του σπιτιού του Αγίου μας.
Το ταπεινό σπίτι που γεννήθηκε ο Αγιος
Γεράσιμος.
Αλλη μιά εικόνα από το εξωτερικό του σπιτιού.
Η
πινακίδα που βρίσκεται έξω από το σπίτι του Αγίου, προσφορά Πολιτιστικού Συλλόγου Τρικάλων «Ο Αγιος Γεράσιμος».
Τα χιόνια στα βουνά των Τρικάλων αρχίζουν να λιώνουν…

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Αναδημοσίευση από www.kefalonianmantata.gr