Ο Κεφαλονίτης εξ απορρήτων του Ναπολέοντα

Επισκεπτόμενος το Παρίσι και αντικρίζοντας την Αψίδα του Θριάμβου, εύκολα θα ξεχωρίζαμε το επώνυμο «Loverdo» αλλά δύσκολα θα πήγαινε το μυαλό μας στον Κεφαλονίτη, Κόμη Νικόλαο Λοβέρδο. Ή κατά τους Γάλλους, Nicolas de Loverdo. Συναντήσαμε το όνομά του χαραγμένο στην 29η στήλη, μαζί με άλλους 659 αγωνιστές της Γαλλικής Επανάστασης. Είναι από τις περιπτώσεις που η γενέτειρά του τον λησμονεί και μια ξένη χώρα τον τιμάει. Κι ως ένα σημείο είναι φυσιολογικό, δεδομένου ότι ταξίδεψε αρχικά στην Πάδοβα για σπουδές και στη συνέχεια έκανε στρατιωτικές σπουδές στο Παρίσι. Ο Λουδοβίκος, μάλιστα, εξήρε το έργο του και το 1818 τον τίμησε κάνοντάς τον Γάλλο πολίτη.

“Αλλά αν νομίζετε ότι πρόσφερε όλες τις δυνάμεις του στους Γάλλους, όντας στρατιωτικός, μάλλον πέφτετε έξω. Εξυπηρετούσε συνεχώς τον κυβερνήτη και φίλο του Καποδίστρια τόσο σε οικονομικά θέματα όσο και σε ζητήματα που αφορούσαν στρατιωτικό εξοπλισμό και εκλογικών διαδικασιών.”

Ο Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας μετέβη τον Οκτώβριο του 1827 στο Παρίσι και συναντήθηκε με τον Κόμη Νικόλαο Λοβέρδο, στον οποίο ζήτησε να μεσολαβήσει στη γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να σταλούν αξιωματικοί στην Ελλάδα με στόχο να οργανώσουν τον ελληνικό στρατό του νέου Ελληνικού κράτους.

Ο Κόμης Νικόλαος Λοβέρδος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1773, «από οικογένεια ευγενών εδώ και 600 χρόνια» όπως συνήθιζε να λέει. Ο πατέρας του ήθελε να τον δει γιατρό, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε. Φημίζονταν για την ανδρεία και τη γενναιότητα, καθ’ ότι από το 1792 έως το 1815 βρέθηκε σε σημαντικά πολεμικά μέτωπα (Ισπανία, Πολωνία κ.α.), ενώ συγκέντρωνε αδιάλειπτα παράσημα στο στήθος. Γι’ αυτό και ο στρατηγός Ναπολέοντας Βοναπάρτης του ανέθετε μυστικές αποστολές. Πέθανε το 1837.

Πηγή: kefaloniatimes.gr