Ο Κεφαλονίτης που συνέθεσε εμβατήριο – Βίντεο

Τις ημέρες του κορονοϊού και της καραντίνας, προκειμένου το ηθικό να παραμένει υψηλό, οι μουσικοί της Φιλαρμονική στην Κέρκυρα πήραν τα μουσικά τους όργανα και έπαιξαν από τα παράθυρά τους το εμβατήριο, «Μη φοβείσθε Γραικοί».

Η παρτιτούρα υπό τον τίτλο «Άσμα προτρεπτικόν»

Υπήρξε γόνος της αριστοκρατικής οικογένειας Μεταξά του Αργοστολίου

Το εν λόγω τραγούδι φέρεται να έχει συνθέσει ο Κεφαλονίτης Νικόλαος Τζανής Μεταξάς ο οποίος γεννήθηκε το 1825 και πέθανε το 1907. Υπήρξε γόνος της αριστοκρατικής οικογένειας Μεταξά του Αργοστολίου και ήταν Έλληνας ριζοσπάστης μουσουργός της επτανησιακής μουσικής σχολής και καθηγητής του μελοδραματοποιού Διονύσιου Λαυράγκα.

Η ιστορική Κεφαλονίτικη μορφή που “τάραξε τα νερά” της μουσικής, ο Διονύσιος Λαυράγκας

Ταξίδεψε στη Νάπολη της Ιταλίας, όπου σπούδασε μουσική στο ωδείο San Pietro a Majela. Στην Κεφαλονιά επέστρεψε το 1846, όπου εργάστηκε ως μουσικοδιδάσκαλος και διευθυντής ορχήστρας για τους περιοδεύοντες ιταλικούς θιάσους που επισκέπτονταν το Θέατρο Κέφαλος. Μαθητής του υπήρξε ο Διονύσιος Λαυράγκας. Δίδασκε πιάνο, τραγούδι και θεωρητικά, σχεδόν ανιδιοτελώς, ενώ σημαντικό μέρος από το συνθετικό του έργο έχει χαθεί.

Μη φοβείσθε Γραικοί

ότι είστε ταχ ‘ολίγοι

η Πατρίς μας, Ελλάς

τας αγκάλας της ανοίγε

Ανδρείοι Ρουμελιώται, Μωραϊται και Νησιώται

ΖΗΤΩ οι Έλληνες Μεγάλοι και Μικροί ( δις )

Το εμβατήριο συνόδευε σημαντικές στιγμές της περιπετειώδους πορείας της Ελλάδας

Το εμβατήριο κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα είχε πανελλήνια απήχηση με τον τίτλο «Άσμα προτρεπτικόν», το οποίο συνόδευε σημαντικές στιγμές της περιπετειώδους πορείας της Ελλάδας εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τον μουσικολόγο Κώστα Καρδάμη, οι στίχοι του ήταν ιδιαιτέρως διαδεδομένοι και κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

Η μπάντα της ΦΕΚ απέδωσε το συγκεκριμένο εμβατήριο και κατά τον πρώτο δημόσιο εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου στην Κέρκυρα το 1850! Στις ημέρες μας η συγκεκριμένη εκδοχή ακούγεται ακόμη κατά τη διάρκεια των αναστάσιμων εκδηλώσεων της Κέρκυρας.

Πηγή: kefaloniatimes.gr