Ο Κεφαλονίτης του παλαιότερου εστιατορίου στη Σάντα Φε που έμαθε τους ντόπιους την ελληνική κουζίνα

Είναι το παλαιότερο εστιατόριο και ένα από τα γνωστά στέκια στην ελληνική παροικία της Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό. Ονομάζεται «Plaza Cafe», βρίσκεται στη λεωφόρο Lin, σερβίρει εξαιρετικά φημισμένα, αυθεντικά παραδοσιακά πιάτα από το 1905 και ανήκει στην οικογένεια του Ντάνιελ Ραζάτος, ο οποίος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά και το 1930 μετανάστευσε στις ΗΠΑ για να βρει μια καλύτερη τύχη. Πέρασε δύσκολα στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και το 1947, ο Dan Razatos, ανέλαβε το «Plaza Cafe» και παντρεύτηκε την Μπενενάντα, ενώ μεγάλωσαν έξι παιδιά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι γονείς του Ντάνιελ τον έστειλαν στις αρχές του 1917, σε ηλικία μόλις 12 ετών, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και εν συνεχεία εργάστηκε σε κρουαζιερόπλοιο. Σε ηλικία 19 ετών ταξίδεψε, εν τέλει, στη Νέα Υόρκη, έπιασε λιμάνι και δεν ξανακοίταξε πίσω του. Ταξίδεψε σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ (Ντένβερ, Καλιφόρνια ) αλλά η δική του «Ιθάκη» ήταν η Σάντα Φε. Πέθανε το 1989 και στην Ελλάδα επέστρεψε μόλις μια φορά.

Η οικογένεια Ραζάτος διατήρησε τις παραδοσιακές μεθόδους μαγειρέματος και τους συνδυασμούς γεύσεων του Νέου Μεξικού και συν τω χρόνω πρόσθεσε συνταγές από την Ελλάδα. Το 1986 προστέθηκε ο ελληνικός γύρος, με συνέπεια να μάθουν το ελληνικό φαγητό. Στη συνέχεια τα παιδιά του Ραζάτου εγκαινίασαν το «Plaza Cafe Southside» στην οδό Cerrillos της Σάντα Φε και ο ανιψιός του άνοιξε το «Cafe Sonder» στην οδό Guadalupe. Το μελανό σημείο στην ιστορία του εστιατορίου είναι η φωτιά που έπιασε το 2010 η κουζίνα, που προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές. Δύο χρόνια χρειάστηκαν, προκειμένου να επανέλθει στην πρότερα κατάσταση.

Πηγή: kefaloniatimes.gr