Ο σχεδιασμός της πυροσβεστικής στην Κεφαλονιά – Οι συμβουλές των πυροσβεστών

“Υπάρχει ένα σχέδιο δασών το οποίο συντάσσουμε και καλούμαστε να το εφαρμόσουμε”, ανέφερε ο νέος Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεφαλονιάς, Πύραρχος Χαράλαμπος Γιαννάκης, στο Inkefalonia.

Μεταξύ άλλων είπε:

  • Η υπηρεσία πρέπει να αναπτύξει περιπολικά, να αναπτύξει τις δυνάμεις της, να ετοιμάσει το πεζοπόρο της, να έχει τον μηχανολογικό εξοπλισμό της σε ετοιμότητα και επάρκεια προκειμένου να προστατεύσει τον δασικό πλούτο του νησιού.
  • Ειδικά στην περιοχή της Κεφαλονιάς, οι εθελοντές είναι πολύ οργανωμένοι. Υπάρχουν 6 εθελοντικές ομάδες. Ο ρόλος τους είναι καταλυτικός. Θα τολμούσα να πω ότι αποτελούν μία ακόμη υπηρεσία για το νησί. Έχουμε αποκτήσει κώδικα επικοινωνίας και έχουμε πολύ καλή σχέση συνεργασίας.
  • Οι πυροσβεστικοί σταθμοί στο νησί βρίσκονται στο Αργοστόλι, όπου είναι η μητρική υπηρεσία, ενώ κλιμάκια υπάρχουν στο Ληξούρι, στη Σάμη και την Ιθάκη. Όλα όμως υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στο κεντρικό του Αργοστολίου.
  • Τα οχήματα είναι παλιά και ταλαιπωρημένα. Δεν υπάρχουν υπόστεγα γκαράζ για να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες. Μακάρι να αποκτήσουμε περισσότερα. Και εδώ τίθεται ένα σοβαρό θέμα ως προς την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, λόγω της πρόσβασης στο νησί μας. Δεν γίνεται να έχουμε ενίσχυση από πυροσβεστικά οχήματα νωρίτερα από 5 ώρες. Γίνονται προσλήψεις εποχικού προσωπικού από την 1η Μαΐου έως τις 30 Οκτωβρίου. Κάθε χρόνο προσλαμβάνονται περίπου 30 άτομα. Φέτος ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 20, λόγω των αναγκών μας.
  • Δεν είναι εύκολο να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες στην Κεφαλονιά με τα πετρώδη εδάφη και τις απότομες πλαγιές που έχει το νησί. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο στη φύση ειδικά με τη μορφολογία του εδάφους της Κεφαλονιάς. Το Δασαρχείο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του δάσους και τον καθαρισμό των δασικών δρόμων για να διατηρούνται καθαρά τα σημεία.
  • Το 43% των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια.Το 20% των πυρκαγιών οφείλεται σε τυχαία φαινόμενα καλώδια ΔΕΗ, κεραυνούς κλπ και το 32% σε εμπρησμούς από πρόθεση. Στοιχειώδη μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνονται από τους πολίτες όπως π.χ. σε καύσεις και εργασίες στο σπίτι. Όσοι καίνε υπολείμματα καλλιεργειών και ξυλείας να φροντίζουν να το κάνουν σε καθαρισμένους χώρους και να έχουν δίπλα τους επαρκή ποσότητα ύδατος και φυσικά να μην έχει αέρα. Να προστατεύουν το σπίτι τους από εκτεθειμένα ξύλα, να καθαρίζουν το οικόπεδό τους όπως επίσης να φροντίζουν να μην υπάρχουν εύφλεκτα υλικά γύρω από το σπίτι, πλαστικά και χορτάρια. Απλά πράγματα δηλαδή που όμως αν γίνουν πράξη μπορούν να μειωθούν στο ήμισυ οι πυρκαγιές. Οι πολίτες θα πρέπει να βοηθούν την υπηρεσία και να την ειδοποιούν στον πρώτο καπνό που θα βλέπουν.

Αναδημοσιευση από www.kefaloniatimes.gr