Ο Στέλιος Σπαθής αποκαλύπτεται στο ΚΤ: Τα σχέδια για το νέο δήμο Σάμης και τα συστατικά που θα ενυπάρχουν

Η “σφραγίδα” του Στέλιου Σπαθή στην πολιτική ζωή αλλά και στην Κεφαλονίτικη κοινωνία είναι, αναμφίβολα, έντονη και ανεξίτηλη. Απ’ όπου κι αν υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια, η προτεραιότητα που έθετε πάντα ήταν οι συντοπίτες του.

Του Άγγελου Αρτελάρη
Δημοσιογράφου

Θα ανασύρουμε, λοιπόν, παραφρασμένη την εθνεγερτήρια φράση “Ήγγικεν η ώρα, ω Κεφαλονίτες”, που κυριαρχούσε λίγο πριν και κατά τον πρώτο χρόνο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η Κεφαλονίτικη επανάσταση, άλλωστε, έγινε για τη διάσπαση του νησιού και την ανεξαρτητοποίηση των δήμων Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης, στο οποίο θα κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος ο Στέλιος Σπαθής.   

Ο Σαμικός μίλησε με το ΚΤ και αναφέρθηκε σε όλα τα καίρια ζητήματα δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές. Ανέφερε ότι στόχος είναι να ανοιχτούν οι ορίζοντες του νέου δήμου και να υπάρχει ενότητα και ομόνοια.

– Η διάσπαση της Κεφαλονιάς ήταν ένα θέμα που συζητιόταν έντονα τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά νομοθετήθηκε την ύστατη στιγμή. Πως κρίνετε την απόφαση της κυβέρνησης;

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή η ανασύσταση της επαρχίας Σάμης ως δήμου. Διότι, επικυρώνει την κοινή πορεία μέσα στον χρόνο της περιοχής και των ανθρώπων της. Προφανώς κι αυτοί που επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν την πρόταση αφουγκράστηκαν τους πολίτες και εν τέλει, προχώρησαν στην υλοποίησή της. Η νομοθέτηση της διάσπασης μας εξέπληξε ευχάριστα».

– Θεωρείτε ότι η διάσπαση αποτελεί μειονέκτημα ή πλεονέκτημα για το νησί σε θέματα που άπτονται της λειτουργίας και της ανάπτυξης; Μήπως, τελικά, κρύβει παγίδες λόγω του γεγονότος ότι θα …λαλήσουν πολλοί κοκόροι;

«Με κατηγορηματικό τρόπο σας λέω ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να διασπαστεί το νησί. Ο δήμος, βεβαίως, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κεφαλονιάς. Γι’ αυτό και δεν θεωρώ ότι διασπάστηκε η Κεφαλονιά με την δημιουργία τριών Δήμων. Τουναντίον, τη δεδομένη χρονική δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενώσει τις δυνάμεις της και να αναπτύξει τις δυνατότητές της. Όλες οι περιοχές σε κοινή προσπάθεια, ισότιμα και σε ειλικρινή βάση».

 – Το γεγονός ότι η Κεφαλονιά συμπεριλήφθηκε στους λιγοστούς δήμους, που μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, αποδεικνύει το μείζον πρόβλημα που αντιμετώπιζε; 

«Πέρασαν πολλά χρόνια από την υποχρεωτική συνένωση και έχω την εντύπωση ότι ολοκληρώθηκε μόνο η τυπική, η γραφειοκρατική διαδικασία. Η οποία έχει, βεβαίως, την αξία και τον κόπο της. Αλλά όταν μιλάμε για αυτοδιοίκηση, πρέπει να εστιάζουμε πρωτίστως την προσοχή μας στην ουσιαστική, την πραγματική. Αυτή, δηλαδή, που θα έκανε όλους τους δημότες, όλες τις περιοχές, όλα τα χωριά να νιώθουν μέλη του ενιαίου δήμου». 

– Τα χρόνια της ενοποίησης των δήμων, της γιγάντωσης των αρμοδιοτήτων του δημάρχου, η Κεφαλονιά θύμιζε «καζάνι που έβραζε» και πλέον, νομίζετε ότι η διάσπαση εκτόνωσε την κατάσταση; 

«Τα χρόνια, τα πρόσωπα, και η ίδια η ζωή έδωσαν τα αποτελέσματά της. Συνηθίσαμε να ζούμε δυστυχώς με τα προβλήματά μαςΣυμβιβαζόμαστε με διοικητικές δομές που τις έχει ξεπεράσει ο χρόνος και κρατούν τις λύσεις των προβλημάτων σε αναμονή. Η ιστορία γυρίζει γρήγορα στην εποχή μας τις σελίδες της. Οι ανάγκες της περιοχής μας αυξάνονται, έχουμε μείνει πίσω, ενώ τα στοιχειώδη και τα απαραίτητα θεωρούνται ακόμη ζητούμενα».  

– Επί παραδείγματι, δύο από τους πιο σημαντικούς τομείς ανάπτυξης είναι ο τουρισμός και η κτηνοτροφία…

«Σίγουρα, ο τουρισμός και η κτηνοτροφία είναι τομείς ευαίσθητοι και ευάλωτοι, ενώ αποτελούν τις πιο κύριες πηγές της οικονομίας μας. Όλα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, την προσοχή όλων μας, όπως και το περιβάλλον και η πολιτιστική μας κληρονομιά. Κάθε τόπος χάνει, μαραζώνει, αφυδατώνεται όταν παραμένει στάσιμος».

– Άρα, είστε έτοιμοι να παραλάβετε …καμένη γη, όπως συνηθίζουν να λένε πολιτικοί και δήμαρχοι; Είστε αποφασισμένοι να κατέλθετε στις εκλογές με τη …σημαία της κάθαρσης και της εξυγίανσης;

«Σε καμία περίπτωση δεν θα συμβούν όλα αυτά που αναφέρετε. Εμείς δεν πρόκειται να επιλέξουμε τον εύκολο δρόμο της κυρίαρχης άποψης ότι για όλα φταίνε οι άλλοι ή το παρελθόν. Δηλώνω «παρών», όπως κι όλοι οι σύμβουλοι του ψηφοδελτίου και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Οι λύσεις δεν βρίσκονται στην εξόντωση του παλιού αλλά ούτε και στην απέχθεια του νέου».

– Κάθε αρχή και δύσκολη και όπως διαπιστώνουμε, εκτός όλων των άλλων έχετε να διαχειριστείτε συμφέροντα, μεγαλύτερα ή μικρότερα αλλά και νοοτροπίες, που «στιγματίζουν» το νησί. Ουσιαστικά, εν κατακλείδι, πρέπει να ενώσετε ανθρώπους και να αποβάλλετε σκοπιμότητες. Πως θα επιτευχθεί;

«Η σκληρή και επίπονη προσπάθεια θα ανοίξει τους «ορίζοντες» από το Πυργί μέχρι το Φισκάρδο. Θα παραμεριστούν οι προσωπικές σκοπιμότητες και οι παλαιωμένες και ξεπερασμένες νοοτροπίες. Καταθέτουμε στην κρίση των δημοτών ένα πολυσυλλεκτικό, ισχυρό ψηφοδέλτιο ώριμης συνεργασίας, προγραμματικής ευθύνης αλλά και ρεαλιστικής αναπτυξιακής προοπτικής. Σε αυτή την προσπάθεια έχουν λόγο και ρόλο όλοι, τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό όλοι οι συγχωριανοί μας, όπου κι να ζουν, πρέπει να έρθουν να συμμετέχουν στις εκλογές, η παρουσία τους δίνει δύναμη».

Αναδημοσίευση από www.kefaloniatimes.gr