Ο …τρελοΚεφαλονίτης που δημιούργησε το Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης στην «καρδιά» της Αθήνας

Λίγοι – ελάχιστοι θα είχαν μια τέτοια έμπνευση. Να δημιουργήσουν, δηλαδή, ένα Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας στην κατοχή του ένα μπαλκόνι που όμοιο δεν υπάρχει. Από τη μια μεριά αγναντεύεις τον ιερό βράχο, τη Ρωμαϊκή Αγορά, τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, τις κεραμοσκεπές των νεοκλασικών της Πανδρόσου, την Πλάκα και τ’ Αναφιώτικα και από την άλλη, την πλατεία Μητροπόλεως.

Αναφερόμαστε στον Κεφαλονίτη, Παναγιώτη Γερολυμάτο, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του καφενείου της Ωραίας Ελλάδας, που διαθέτει την πιο ακριβή πινακίδα  της οδού  Μητροπόλεως. Αποτελεί έργο του Χιώτη χαράκτη, ζωγράφου και λογοτέχνη,  Νίκου  Γιαλούρη. Είναι φτιαγμένη από πέτρα, μάρμαρο, μπρούτζο και ξύλο και στους τοίχους δεσπόζουν οι μορφές των ηρώων της Επανάστασης του 1821. Για την ιστορία ν’ αναφέρουμε ότι τη δεκαετία του 1830 υπήρχαν δύο ιστορικά καφενεία: «Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ» (γωνία Ερμού και Αιόλου) και οι «ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ» (πλατεία Δημοπρατηρίου).

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1880 ένας Κεφαλονίτης, ο Σπύρος Ζαχαράτος, δημιούργησε στην πλατεία Συντάγματος καφενείο με τακτικούς θαμώνες τον Παλαμά, τον Ψυχάρη, τον Ξενόπουλο, τον Σουρή, ενώ χαρακτηρίστηκε από πολιτικούς ως το «δεύτερο κοινοβούλιο». Ο Σπύρος Ζαχαράτος, για τον οποίο θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο, ήταν αγαπητός και δημοφιλής στους Αθηναίους, ενώ είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος. Πέθανε το 1900 και ο δήμος Αθηναίων έδωσε το όνομά του σε δρόμο της Αθήνας, πίσω από το μαιευτήριο «Έλενα».

Κτίστηκε από τον πατέρα του Παναγιώτη, Ιωάννη Γερολυμάτο, ο οποίος ήταν από τους πιο σημαντικούς εμπόρους υφασμάτων τη δεκαετία του 1920 και 50 χρόνια αργότερα ο υιός είχε την ιδέα. Ο Παναγιώτης Γερολυμάτος, άλλωστε, είναι συλλέκτης της λαϊκής μας τέχνης. Στο Κέντρο φιλοξενούνται περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πηγή: kefaloniatimes.gr