Οι 3 Κεφαλονίτες που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή

Διακόσια άτομα εκτελέστηκαν δια τουφεκισμού την Πρωτομαγιά του 1944 στον τοίχο της Καισαριανής. Συνέβη σε αντίποινα για τον σκοτωμό  Γερμανού στρατηγού στους Μολάους, από αντάρτες. Όλοι τους ήταν κρατούμενοι στην Ακροναυπλία και την Ανάφη. Μεταξύ αυτών και 3 Κεφαλονίτες και συγκεκριμένα οι Κώστας Τζωρτζάτος, Γιώργος Θεοφιλόπουλος και Παντελής Ζησιμάτος.

Η ανακοίνωση για τον τουφεκισμό 200 κομμουνιστών

«Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη

Η μεν πρώτη ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως στρατόπεδο συγκέντρωσης κομμουνιστών τον Φλεβάρη του 1937. Τον Οκτώβρη του 1939 έγινε μεταγωγή 200 Ακροναυπλιωτών στην Πύλο, απ’ όπου και μεταφέρθηκαν πίσω στην Ακροναυπλία τον Απρίλη του 1941, λίγο πριν την κατάληψη του Ναυπλίου από τους Γερμανούς.

Η δε δεύτερη χρησιμοποιούνταν ως τόπος εξορίας πολιτικών κρατούμενων ήδη από τη δεκαετία του 1920. Μετά την ίδρυση της Ακροναυπλίας, αρκετοί Αναφιώτες μεταφέρονται εκεί.

Μεταξύ των 200 ήταν και 3 Κεφαλονίτες αλλά και ένας Λευκαδίτης, σύμφωνα με το άρθρο Flash.gr. Η εκτέλεση της Καισαριανής, μάλιστα, ήρθε πρόσφατα σε περίοπτη θέση στην επικαιρότητα χάρη στην ταινία «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη (2017), στην οποία βέβαια πρωταγωνιστεί η ηρωική μορφή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του 34χρονου, ο οποίος εκτελούσε χρέη διερμηνέα για τον Γερμανό διοικητή του στρατοπέδου Χαϊδαρίου Καρλ Φίσερ και ήταν ένας από τους 200 αγωνιστές οι οποίοι εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944.

Οι Κεφαλονίτες είναι:

Κώστας Τζωρτζάτος

Κατάγονταν από τη Σάμη και ήταν μαραγκός στο επάγγελμα. Κατήλθε στην πολιτική ως υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα, όταν δούλευε εκεί. Έζησε 37 χρόνια.

Γιώργος Θεοφιλόπουλος

Λογιστής στο επάγγελμα, ήταν δεσμώτης στην Ακροναυπλία. Έζησε 32 χρόνια.

Παντελής Ζησιμάτος

Κατάγονταν από το χωριό Κοντογουράτα Θηναίας. Από τον Αύγουστο του 1936 μέχρι την εκτέλεσή του ήταν συνεχώς εξόριστος και δεσμώτης στην Ψυτάλλεια, την Ανάφη, την Ακροναυπλία, το Χαϊδάρι. Έζησε 32 χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944, την ίδια στιγμή την οποία τουφέκιζαν τους 200 ήρωες στο θυσιαστήριο της Καισαριανής, οι Ναζί εκτέλεσαν στο Αργοστόλι τους αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ Ερωτόκριτο Μπάλλα, Αριστομένη Μιχαλάτο, Γιάννη Μουρίκη, Δημήτρη Μπάλλα, Γιάννη Γρηγοράτο και Πέτρο Μιχαλάτο.

Πηγή: kefaloniatimes.gr