Οι διαφορές του επιχειρηματία Μιχαλάτου και του δημάρχου Θεόφιλου…

Οι Παύλος Παπαδάτος και Θεόφιλος Μιχαλάτος είχαν συνομιλία κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα. Είναι απόλυτα λογικό οι δύο άνδρες θα συνομιλούν και θα ανταλλάσσουν απόψεις, διότι πρώτο μέλημα γι’ αυτούς είναι η ανάπτυξη της Κεφαλονιάς. Όπως παρόμοιες συζητήσεις γίνονται μεταξύ Παρίση-Παπαδάτου ή Παρίση-Μιχαλάτου. Πέρα από τη διαφορετική φιλοσοφία, πέρα από τις όποιες διαφωνίες και διαφορές που τυχόν να έχουν, προέχει το νησί, ο τόπος.

Ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Παπαδάτος, όπως ανέφερε σε απάντηση που έστειλε, η συζήτηση ήταν ολιγόλεπτη και επισήμανε στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης ότι «άλλο επιχειρηματίας, άλλο δήμαρχος». Ατάκα την οποία και απέσπασαν από τη συνολική συζήτηση και τη χρησιμοποίησαν κατά το δοκούν. Ή καλύτερα, προσπάθησαν να παίξουν το «σπασμένο τηλέφωνο», διατυπώνοντας κάπως διαφορετικά το νόημα.

Για να ομιλήσουμε ολίγον σοβαρά, το γεγονός ότι ο Θεόφιλος Μιχαλάτος είναι επιχειρηματίας αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την εκλογή του στον δημαρχιακό θώκο. Ένα πετυχημένο πρόσωπο χρειάζεται η συγκεκριμένη καρέκλα, που να γνωρίζει τον τρόπο με το οποίο θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ποιο είναι αυτό; Σωστή διοίκηση, ορθολογική διαχείριση και το τρίπτυχο «ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη»… Ο Μιχαλάτος για να διαθέτει όλες αυτές τις εταιρίες και να δραστηριοποιείται με επιτυχία στον επιχειρηματικό τομέα, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι συγκεντρώνει και τα τρία στοιχεία.

Διοικεί πολυάριθμο προσωπικό, διαχειρίζεται ορθολογικά, όπως φαίνεται και κυρίως, έχει δημιουργήσει επιθετική πολιτική στο θέμα των επιχειρήσεων. Προσθέστε ότι έχει διατελέσει δήμαρχος και άρα, διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία. Στοιχεία, εν προκειμένω, που χρειάζεται ο επόμενος δήμαρχος. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα επιτύχει σώνει και καλά, όμως, συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις. Κι αυτό πρακτικά δεν μεταφράζεται σε δεδομένη εκλογή, διότι οι δημότες είναι αυτοί που αποφασίζουν μέσω της ψήφου τους.

Αυτό που θέλουμε να πούμε ότι η φράση «άλλο επιχειρηματίας κι άλλο δήμαρχος» διαστρεβλώθηκε και χρησιμοποιήθηκε κατά το δοκούν. Αναμφισβήτητα, άλλη ιδιότητα του επιχειρηματία κι άλλη αυτή του δημάρχου. Αλλά και στα δύο υπάρχουν κανόνες και αρχές, που πρέπει να ακολουθούνται. Οι βασικές διαφορές είναι ότι στη μεν πρώτη επικρατεί η δημιουργία, η ανάπτυξη, η ικανότητα και στη δε δεύτερη τα προσχώματα, η ανεπάρκεια και η αμφισβήτηση. 

Υπάρχει, συμπερασματικά, μια οδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο ιδιοτήτων, την οποία και σας την καταθέτουμε: Αν οι παράγοντες της νυν δημοτικής αρχής διοικούσαν μια επιχείρηση, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα βρισκόντουσαν τη δεδομένη χρονική στιγμή στη θέση τους λόγω του μηδενικού έργου. Επειδή, όμως, διοικούν ένα δημόσιο φορέα και στηρίζονται στη ψήφο όλων όσων, πιθανότατα, βοήθησαν ή ευεργέτησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, παραμένουν και παλεύουν για την επανεκλογή τους…