Οι “Γιατροί των Φοινίκων” διαψεύδουν Λυκούδη & “Μέγαρο”: “Η αμέλεια , οδήγησε τους φοίνικες σε νέκρωση και το αναγκαστικό τους ξερίζωμα”

Από τον Χρήστο Λαμπράκη

Το θέαμα της κοπής των φοινίκων στην Ριζοσπαστών προκάλεσε τη λύπη των κατοίκων του Αργοστολίου, καθώς ένας ιστορικός δρόμος , σημείο κατατεθέν της πόλης, αποτελεί πλέον παρελθόν. Όπως είναι ευρέως γνωστό, αιτία της καταστροφής των φοινίκων είναι το γνωστό κόκκινο σκαθάρι.

Από την Δημοτική Αρχή, διατείνονται ότι δεν υπήρχαν περιθώρια σωτηρίας και ότι όσοι ασκούν κριτική, το κάνουν γιατί δεν επιθυμούν τα έργα ανάπλασης.

Παράλληλα , υποστηρίζουν ότι εφάρμοσαν όλα τα διεθνή πρωτόκολλα και υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες ελληνικές πόλεις αλλά και το εξωτερικό.

Το ερώτημα που τίθεται , δεν επικεντρώνεται ως προς το αν ήταν σωστή η κοπή τους στο σημείο που φθάσαμε, ορθώς τους έκοψαν, αλλά ως προς το αν θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

Απευθυνθήκαμε στην ομάδα «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ» η οποία δραστηριοποιείται ευρέως στην Κεφαλονιά με την σωτηρία των φοινικοειδών.

Ο κ. Αναστάσιος Μπαρμπαργύρης, γεωπόνος ΑΠΘ, εκπροσωπώντας την ομάδα, υπήρξε λάβρος εναντίον της Δημοτικής Αρχής, την οποία κατηγόρησε για ελλιπή αντιμετώπιση του θέματος.

Παράλληλα έθιξε το ζήτημα της απουσίας οργανωμένου τμήματος πρασίνου, ενώ επέκρινε και την αντικατάσταση των φοινίκων με κοκοφοίνικες, η βλάστηση των οποίων δεν θα καλύψει το μεγάλο κενό που θα δημιουργεί.

Παράλληλα, γνωστοποίησε το σχέδιο δράσης που είχε προταθεί πριν από μερικά χρόνια για την αντιμετώπιση του θέματος. Στην άποψη Μπαρμπαργύρη καλοδεχούμενος θα ήταν και ο αντίλογος ώστε οι πολίτες να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα.

Αναλυτικά όσα μας δήλωσε : «Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να ξηλώνεται ο φοινικόδρομος , αφού η Δημοτική Αρχή άφησε τους φοίνικες να καταστραφούν από το σκαθάρι το 2018. Δεν είναι τυχαίο που οι πιο πολλοί φοίνικες χάθηκαν το 2018, πριν την ανάπλαση, μέρους του φοινικόδρομου. Η αμέλεια , οδήγησε τους φοίνικες σε νέκρωση και το αναγκαστικό τους ξερίζωμα.

Η αλήθεια είναι πως η αντιμετώπιση του σκαθαριού, είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας, που η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Χωρίς τμήμα πρασίνου, στελεχωμένο με έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, δεν αντιμετωπίζεται το σκαθάρι.

Το ζητούμενο είναι πως και οι κοκοφοίνικες που θα αντικαταστήσουν τους φοίνικες είναι φτωχοί σε βλάστηση για να καλύψουν το κενό των φοινίκων σ’ ένα φαρδύ δρόμο, όπως ο Φοινικόδρομος. Χώρια που έχει χαθεί ήδη ένας κοκοφοίνικας στο λιμάνι του Αργοστολίου και υπόλοιποι στο λιμάνι είναι κατακίτρινοι.

Απλά ο Φοινικόδρομος ήταν ένα κόσμημα για το Αργοστόλι και η Δημοτική Αρχή δεν έδωσε ούτε μία μάχη για να κερδηθεί ο πόλεμος. Η εύκολη δικαιολογία ήταν, πως αφού στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν τα καταφέρνουν με το σκαθάρι, εμείς είμαστε καλυμμένοι αν χάσουμε τους φοίνικες.

Υπάρχουν Δήμοι, με οργανωμένο Τμήμα Πρασίνου που έχουν ελέγξει τον πληθυσμό των σκαθαριών και με ελάχιστες επεμβάσεις έσωσαν τους φοίνικές τους. Στο Αργοστόλι το αφήσαμε να πολλαπλασιάζεται ελεύθερα.

Όταν το Δεκέμβριο του 2014,με πρωτοβουλία του κ. Μ. Βαλέτα είχα συνάντηση με το Δήμαρχο για την αντιμετώπιση του σκαθαριού και τον ενημέρωσα ότι πρέπει να γίνουν 2 μαζικοί ψεκασμοί σε όλους τους φοίνικες του Αργοστολίου για να ελέγξουμε τον πληθυσμό των σκαθαριών , ο Δήμαρχος με ενημέρωσε πως δεν γίνεται να κάνουμε καταπολέμηση σε 3.000 φοίνικες στο Αργοστόλι, νούμερο εξωπραγματικά φουσκωμένο για το Αργοστόλι. Έτσι επέλεξαν  να προστατεύσουν 105 φοίνικες για ένα χρόνο και χωρίς συνέχεια. Το αποτέλεσμα είναι πως κάνανε μια τρύπα στο νερό, γιατί όταν καίγεται το δάσος θα καεί και το σπίτι σου. Τελικά φτάσαμε σε ένα παρατημένο φοινικόδρομο το 2018, στο έλεος του σκαθαριού, να είναι αναγκαίο κακό να ξηλωθεί ο Φοινικόδρομος».

Το σχέδιο δράσης που προτάθηκε : 21 Οκτωβρίου 2014 Σχέδιο δράσης για το Αργοστόλι, γιατί, μέχρι το καλοκαίρι δεν θα έχει μείνει φοίνικας στο Αργοστόλι, με τους ρυθμούς που εξελίσσεται το πρόβλημα. ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ 1) Γενική καταγραφή των φοινίκων της πόλης και του μεγέθους προσβολής. 2) Καθάρισμα των σάπιων κορμών και των ξηρών κλαδιών, των πιό προσβεβλημένων φοινίκων 3) Χημική καταπολέμηση των εχθρών του φοίνικα ( σκαθάρι-πεταλούδα ) στους πιό προσβεβλημένους. 4) Εφαρμογή πάστας στα κοψίματα, για αποφυγή επαναπροσβολής. 5) Οργάνωση γενικού ψεκασμού όλων των φοινίκων του Αργοστολίου, διαρκείας 2-3 ημερών. 6) Σε διάστημα 20-25 ημερών , 2ος γενικός ψεκασμός διαρκείας 2-3 ημερών. Ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται με λούσιμο του φοίνικα από την καρδιά του, με το φάρμακο να καλύπτει τα 2/3 του κορμού 7) Έλεγχος ανά μήνα για την πορεία της υγείας των φοινίκων. Το πρόβλημα με τους φοίνικες στο Αργοστόλι πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι μεμονωμένα σε συγκεκριμένους φοίνικες ή περιοχές, μόνο έτσι θα λυθεί.

Πηγή: www.inkefalonia.gr