Παλιά Βλαχάτα: Ένα μνημείο… εκπέμπει sos!

Στα Παλιά Βλαχάτα της Σάμης, ένα από τα κτήρια που έμεινε όρθιο στο μεγαλύτερο τμήμα του από τους σεισμούς του 1953, είναι η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Πρόδρομου.  Μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του καμπαναριού, καθώς και με άλλα κτήρια, όπως το παρθεναγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο, αποτελούσαν και αποτελούν σημείο αναφοράς του χωριού, αλλά και δείγματα θρησκευτικής παράδοσης, αρχιτεκτονικής και πολιτισμού των προηγούμενων του ’53 χρόνων. Να σημειώσουμε πως στο νότιο τμήμα της κούρτης ( αυλής ) της εκκλησίας, ήταν το κοιμητήριο του χωριού, όπου παραμένουν ακόμα και σήμερα θαμμένοι εκεί, κάτοικοι του χωριού. 

IMG_20180522_201025Η εκκλησία, κτίσμα του 1871, φέρει στο εσωτερικό της αγιογραφίες, τμήματα από το δάπεδο ( σκαλοπάτια ωραίας πύλης και του θρόνου του Δεσπότη ), εσοχές που τοποθετούνταν το δισκοπότηρο  και η εικόνα του Αγ. Ιωάννη, καθώς εξωτερικά είναι ορατά τα χρώματα που ήταν βαμμένη.

Σήμερα, εξήντα πέντε χρόνια μετά τη καταστροφή, η εκκλησία και συγκεκριμένα το βόρειο τμήμα της, απειλείτε με κατάρρευση. Η φθορά του χρόνου, αλλά και οι σεισμοί που ακολούθησαν μετά το 1953, έχουν αποκολλήσει τον πετροπελεκημένο αρμό,  που συνδέει τον ανατολικό με τον βόρειο τοίχο, με αποτέλεσμα η ζημιά που θα προκληθεί, από την επαπειλούμενη κατάρρευση του τοίχου, να είναι καταστροφική!

IMG_20180522_201312

Για τους λόγους που προαναφέραμε ( κοιμητήριο, αρχιτεκτονικοί  πολιτιστικοί, αλλά και θρησκευτικοί ), κάνουμε έκκληση στη Μητρόπολη Κεφαλληνίας καθώς και στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες… να προλάβουν το κακό!!

Το χρωστάμε στους προγόνους μας και στις επόμενες γενιές.

Κλείνοντας να σημειώσουμε, πως επί δημαρχίας του αείμνηστου Γεράσιμου Αρτελάρη, είχε τοποθετηθεί πλέγμα περιμετρικά της κούρτης της εκκλησίας, για να μην μπαίνουν μέσα  αιγοπρόβατα και δημιουργούν ζημιές στα μνήματα που προαναφέραμε. Σήμερα…τμήμα αυτής της περίφραξης έχει εξαφανιστεί…

Τάσος Καβαλλιεράτος.

IMG_20180522_200711