Παρουσίαση βιβλίου του κ. Μωραϊτη στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη(pics)

Αγοράζω βιβλία, ανήκω στους βιβλιοφάγους, ακόμα κι όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος θα γυρίσω μερικές σελίδες και θα αφήσω την μαγεία της θεματολογίας να με παρασύρει Απόψε στον Κήπο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ακούγοντας τους ομιλητές που προλόγισαν τον συγγραφέα και σκηνοθέτη κ. Μάκη Μωραϊτη, ένα πράγμα αποφάσισα. Ότι αυτό το βιβλίο θα το αγοράσω.

Ο τόπος μας είναι οι άνθρωποι μας, είναι στιγμές, είναι τα δρομάκια τα στενά, οι παραλίες και οι πλατείες που φτιάχνουν ανθρώπους, χαρακτήρες και φιλίες. Η ζωή μας είναι γεμάτη στιγμές, καθημερινές στιγμές κι ας τις προσπερνάμε στην φούρια του χρόνου, του αλύπητου χρόνου.

Ο χρόνος αλλοιώνει, ότι στιγμές, αλλά τόπους. Η εξέλιξη, η τεχνολογία και μιά καλύτερη ποιοτικά γεμάτη καλούδια ζωή, αλλοιώνουν σημαντικά, μνημεία θα ήταν η σωστή λέξη, στοιχεία της γειτονιάς. Της δικής μου γειτονιάς, της δικής σας, της πόλης ολόκληρης. Τα χωριά κρατούν ακόμα αναλλοίωτες εικόνες του παρελθόντος. Από εκείνες τις εικόνες που η φαντασία σου φτιάχνει σενάρια και περιμένεις να βγει ο παππούς, η γιαγιά και φιγούρες κλασσικές, από αυτές που αναγνωρίζει και χαρακτηρίζουν τον χαρακτήρα του Ληξουριώτη.

Κι όμως όταν υπάρχουν άνθρωποι που αποτυπώνουν στιγμές, άνθρωποι που για μιά ζωή περπάτησαν κάθε καντούνι, κάθε πλατεία και χωριό κρατώντας την φωτογραφική τους μηχανή, οι στιγμές μένουν να θυμίζουν στους παλιούς και να διδάσκουν τους νέους, για εποχές και ανθρώπους που άφησαν ιστορία στον τόπο τους με την παρουσία, το επάγγελμα τους…

Από το 1951 ένας Ληξουριώτης, ένας ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ δεν σταμάτησε ποτέ να αποτυπώνει στιγμές, κάποιες στημένες κάποιες άλλες αυθόρμητες. Ένας Φωτογράφος, με ένα τεράστιο υλικό φωτογραφικό, τόσο μα τόσο σημαντικό για τους ανθρώπους της πόλης, έδωσε κόπιες από το αρχείο του σε έναν συγγραφέα. Ένα βιβλίο εκδόθηκε, ένα βιβλίο αναμνήσεων γεμάτο εικόνες και ιστορίες, αναμνήσεις αποτυπωμένες από τον Χαράλαμπο Σολωμό, τον καλύτερο Φωτογράφο της πόλης μας.

Έχει να πει πολλές ιστορίες ο κ. Μπάμπης και εμπιστεύτηκε τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Μάκη Μωραϊτη για να μοιραστεί τις ιστορίες του και να καταγραφούν στιγμές μοναδικές Ανθρωποι που κάποιοι δεν είναι πλέον εν ζωή αποτυπωμένοι σε φωτογραφικό χαρτί…

Μα και άνθρωποι που είναι κοντά μας, απόψε βρέθηκαν στην Ιακωβάτειο, γέμισαν κάθε εκατοστό του Κήπου και θυμήθηκαν. Ανθρώπους και στιγμές.

Η βιβλιοπαρουσίαση ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό από το μέλος της Ιακωβατείου κα Μαρία Καμηνάρη και από έναν, επίσης σύντομο χαιρετισμό, από την Αντιπρόεδρο του ΣΦΚΙ κα Ανθή Γαλάτη.

“Μνήμες από το Ληξούρι”! Το νέο βιβλίο του Μάκη Μωραϊτη

Τον συγγραφέα και το βιβλίο του προλόγισαν η κα Ιωάννα Χαριτάτου, Οινοποιός (Κτήμα Χαριτάτου), ο φίλος και παλιός γείτονας του συγγραφέα κ. Σπύρος Γιουλάτος, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε και η κόρη του συγγραφέα κα Κατερίνα Μωραϊτη.

Λίγο αργότερα ο ίδιος ο συγγραφέας παίρνει τον λόγο και μοιράζεται με τον κόσμο σκέψεις, συναισθήματα και εικόνες. Με μιά λέξη στιγμές Ληξουριώτικες.

Την συγκινητική αυτή ατμόσφαιρα ελάφρυνε λίγο μετά ο Διονύσης Φραγκόπουλος, μέσα από ένα πολύ όμορφο προσεγμένο μουσικό πρόγραμμα.

Αυτή ήταν η τελευταία προγραμματισμένη βιβλιοπαρουσίαση για φέτος στην Ιακωβάτειο. Το καλύτερο μας το κρατούσαν για το τέλος. Στα καθήκοντα της επέστρεψε και η πολυγαπημένη υπάλληλος της Ιακωβατείου κα Βασ Μαθιουδάκη.

Εκεί ήταν και ο Χαρ.Μουρελάτος και αρκετός κόσμος προμηθεύτηκε ένα βιβλίο το οποίο υπόγραψε ευχαρίστως ο συγγραφέας.

Αξίζει να το αποκτήσετε ! Αξίζει γιατί η ιστορία μιάς πόλης είναι οι άνθρωποι της. Όσοι πέρασαν κι έφυγαν, όσοι είναι ακόμα εδώ και όσοι μελλοντικά θα έρθουν…

Αύριο θα προστεθεί και το βίντεο της παρουσίασης.

Αριστέα Χαριτάτου

Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr & www.lixouri.gr