Με τον Β.Ρουχωτά να εκφράζει την δυσαρέσκεια του για τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του Δήμου, ξεκίνησε η 9η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, χτες απόγευμα.
“Η κατάσταση με τα Νομικά Πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του Δήμου νομίζω ότι έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Να αποφασίσουμε σήμερα να φύγουμε άμεσα από τις επιχειρήσεις και ειδικότερα από την ΔΕΥΑΚ. Να συζητηθεί ως κατεπείγον αυτό το θέμα και να βγάλει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο”.

Ο κ. Δ.Μαντζουράτος ζητά τον λόγο από την Πρόεδρο και προτείνει περί χρηματοδοτικών εργαλείων “να αξιολογηθούν οι ανάγκες που πραγματικά υπάρχουν. Αντισεισμική θωράκιση, Σχολεία, Πυρασφάλεια κλπ. Να φτιάξουμε δρόμους που επείγουν όπως ο δρόμος στα Κουβαλάτα (Σχόλιο: Υπάρχει και ο δρόμος των Κουρουπάτων κ. Μαντζουράτε όπου ακόμα κρατά αποκομμένη την Ανωγή από την πόλη, εκτός κι αν θεωρείτε ότι οι ….πρόχειρες εργασίες της γούβας και της λούμπας προσφέρουν ασφάλεια στους οδηγούς και στα Λεωφορεία του ΚΤΕΛ.)
Έτσι ώστε αν έρθει αυτή χρηματοδότηση να “τσιμπάμε” από αυτόν τον προγραμματισμό που θα έχουμε κάνει. Δεν έχουμε αντίρρηση να προχωρήσουμε σε αυτό που πρότεινε ο κ. Ρουχωτάς”.
Ο κ. Μαντζουράτος ζήτησε να ενημερωθεί, πότε επιτέλους θα λάβουν και πότε θα εφαρμοστεί ο κανονισμός της λειτουργίας του Δ.Σ.

Ο Δήμαρχος καταγράφει και απαντά στις ερωτήσεις τους “Σήμερα είναι μιά ειδική συνεδρίαση (σημ. για τον προϋπολογισμό 2019 του Δήμου Ληξουρίου) και δεν μπορεί να συζητηθεί κάτι άλλο εκτός από την έγκριση του προϋπολογισμού.”
Όσο για τον κανονισμό της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε “αύριο-μεθαύριο θα λάβετε τον κανονισμό”.

Τον λόγο ζήτησαν και οι κύριοι Βαγγέλης Φαρακλός, ο οποίος αναφέρθηκε στην επέτειο του Πολυτεχνείου “μέχρι σήμερα οι Δημάρχοι που έχουν περάσει από τον Δήμο Παλλικής, διοργάνωναν εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Φέτος δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μιά εκδήλωση πχ κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο”.
Ο κ. Βαγγέλής Βαλλιάνος αναφέρθηκε στα μπάζα που έχουν τοποθετηθεί μεταξύ αιγιαλού και παραλίας στον Άγιο Σπυρίδωνα, αλλά και στις απευθείας αναθέσεις, ρωτώντας τον Δήμαρχο με ποιά κριτήρια επιλέγονται οι εργολάβοι για αυτές τις αναθέσεις”.
Σχετικά με τα μπαζώματα επί της παραλιακής οδού στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα-Πλατύ Γιαλού (συγκεκριμμένα απέναντι από το τοιχείο του κτήματος Τυπάλδου έως και το Εκκλησάκι του Άγιου Σπυρίδωνα) “κύριε Δήμαρχε πριν λίγες μέρες και έπειτα από έντονη κακοκαιρία παρατηρήθηκαν φθορές στο οδόστρωμα επί της παραλιακής οδού στην περιοχή του Αγ.Σπυρίδωνα. Μετά από λίγες μέρες προχωρήσατε σε μπαζώματα και τοποθετήθηκαν ογκόλιθοι κατά μήκος της γραμμής αιγιαλού, συνεχίζοντας την άσχημη εικόνα των παλαιότερων παρεμβάσεων”. Η ερώτηση του κ. Βαλλιάνου προς τον Δήμαρχο ήταν η ακόλουθη “υπάρχει αδειοδότηση για τις εργασίες αυτές; Έχετε πρόθεση να κάνετε μιά συνολική μελέτη ανάπλασης της παραλιακής ζώνης του Αγ.Σπυρίδωνα;”

Και ο κ. Δ.Αραβαντινός συμφωνεί με την πρόταση του κ. Ρουχωτά, διευκρινίζοντας ότι “πρέπει να έχουμε μιά σαφή εικόνα όλων των επιχειρήσεων. Να ξέρουμε τι παραλαμβάνουμε και να δούμε πως θα προχωρήσουμε”

Ο κ. Δήμαρχος απαντά αρχικά στον κ. Φαρακλό σχετικά με τις εκδηλώσεις εορτασμού του Πολυτεχνείου υπενθυμίζοντας “οι εκδηλώσεις ήταν μιά πρωτοβουλία των Σχολείων”, στον κ. Βαλλιάνο παραδέχεται ότι “όντως υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή αυτή”. Όσο για τις απευθείας αναθέσεις “οι εργολάβοι που επιλέχθηκαν έως σήμερα είναι εκείνοι οι οποίοι πρόσφεραν αφιλοκερδώς την βοήθεια τους εκείνη την στιγμή που τους χρειάστηκε ο Δήμος και οι πολίτες του. Όμως στις επόμενες απευθείας αναθέσεις όλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, δηλώνοντας τον ενδιαφέρον τους για να αναλάβουν ένα έργο”.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε πρόσφατα στην Αθήνα, με Υπουργούς και φορείς στα Υπουργεία Ναυτιλίας και ΥΠΟΜΕΔΙ.
Στο Υπουργείο Ναυτιλίας η συνάντηση του αφορούσε την επαναλειτουργία του Λιμεναρχείου στην πόλη μας. Ο Υπουργός του υποσχέθηκε ότι έχει δρομολογηθεί η λειτουργία του Λιμενικού Σταθμού. “Αναμένουμε το ΦΕΚ”. (Σχόλιο: Καλά τα νέα για τον Λιμενικό μας Σταθμό. Είναι απαραίτητη η άρτια λειτουργία του για την πόλη μας)
Όσο για το Νοσοκομείο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ανέφερε ότι “περιμένουμε τον Βουλευτή να κάνει την επαφή και να μας κλείσει ένα ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας” (Σχόλιο: Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Μαντζαβινάτειο, στην οποία είχε παρευρεθεί ο Βουλευτής κ. Π.Καππάτος, αυτό ακριβώς είχε πει).

Παρέμβαση έκανε και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χρ.Βολτέρας σχετικά με τον τομέα της ευθύνης του “Εδώ είναι οι Πάρεδροι και γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάνει , στα χωριά της Παλλικής, σημαντικές παρεμβάσεις στο κομμάτι της καθαριότητας. Με μιά τσάπα και ένα φορτηγό που έχουμε στον Δήμο μας, μαζεύουμε ότι μπορούμε. Που να δώσουμε όμως προτεραιότητα. Αντιμετωπίζουμε μιά κατάσταση που είναι δύσκολη με όσα μέσα έχουμε”. (Σχόλιο: Πράγματι η εικόνα έχει βελτιωθεί κατά πολύ τόσο στα χωριά όσο και στις γειτονιές της πόλης. Όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν γίνεται την μιά μέρα να περνά το φορτηγό και να μαζεύει τα σκουπίδια και την επόμενη μέρα να είναι ξανά στην ίδια κατάσταση. Ο Δήμος έχει ξεκινήσει και επιβάλλει το ανάλογο πρόστιμο στους παραβάτες. Έχει ενεργοποιηθεί η κοινωνία και οι πολίτες αποτυπώνουν ήδη με το κινητό τους τηλέφωνο όσους ….παραβάτες μολύνουν το περιβάλλον και δεν συμμορφώνονται στους Νόμους”.

Στην συζήτηση ξανά η αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Εθνομουσικολογίας και τα προβλήματα του Μαντζαβινατείου. Ο κ. Δ.Αραβαντινός ζητά από την Δημοτική Αρχή “Δήμαρχε εσείς πρέπει να κινητοποιήσετε την κοινωνία. Κανένας φορέας δεν έχει κινητοποιηθεί ακόμα. Αυτή η διαπαραταξιακή επιτροπή μαζί με την κοινωνία και τους φορείς πρέπει να κάνει μιά δυνατή παρέμβαση στο Υπουργείο.” Ο κ. Αραβαντινός τόνισε την αναγκαιότητα της άμεσης κινητοποίησης αναφέροντας τους τομείς που θα πληγούν από την παύση λειτουργίας του ΤΕΙ στην πόλη μας. Οικονομία-Πολιτισμός-Παιδεία.

Ο Δήμαρχος υπόσχεται ότι σύντομα θα γίνει αυτή η κινητοποίηση στο Υπουργείο.

Κατά τις 6:20 μπαίνουμε στην συζήτηση του μοναδικού θέματος ημερήσιας διάταξης που ήταν άλλο από την έγκριση προϋπολογισμού έτους 2019 (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2019). Μάλιστα ο Δήμος Ληξουρίου είναι ο πρώτος Δήμος που καταθέτει, πρώτος, έναν ολοκληρωμένο και προσεγμένο προϋπολογισμό.

Να αναφέρουμε εδώ ότι στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρευρέθηκε ο Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ληξουρίου κ. Μαντζουράτος και ο Προϊστάμενος του Τμήματος κ. Παγώνης.

Ερωτήσεις απηύθυνε ο Δ.Αραβαντινός στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου μας, αμέσως μετά την εισήγηση του Δημάρχου κ. Γ.Κατσιβέλη.
“Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ο Δήμος μας από 1/9/2019 πρέπει να εισπράξει 12.735 Ε.” (Βλέπε προϋπολογισμό Οικ.Υπηρεσίας εδώ)
“Δεν βλέπουμε πουθενά να αναφέρει ο προϋπολογισμός ποσό για την Τουριστική Προβολή του Δήμου Ληξουρίου,” συνεχίζει ο κ. Αραβαντινός. Και προτείνει να προστεθεί στον προϋπολογισμό και κονδύλι για την “αξιόπιστη τουριστική δαπάνη για την προβολή του Δήμου”.
Και στους ειδικούς συμβούλους αναφέρθηκε ο κ. Αραβαντινός, λέγοντας, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο “ο Δήμος Παλλικής (τότε) και  ο Δήμος Ληξουρίου (τώρα) είχε ένα αξιόπιστο και αξιοπρόσεκτο δυναμικό προσωπικό. Με αυτό το σκεπτικό, θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να πάρετε ειδικούς συνεργάτες”. ‘Οπως επίσης είπε “δεν προβλέψατε την δημιουργία γραφείου που να μελετά ευρωπαϊκά προγράμματα και με αυτόν τον τρόπο να εκμαιεύσει κονδύλια στον Δήμο. Πρέπει να δηλώσουμε παρών στα έξοδα του Δήμου”. Με ανοχή, επιφύλαξη, σκεπτικισμό μπορούμε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό”
“Το ποσό που αναφέρετε στην Φιλαρμονική και στους Πολιτιστικούς Συλλόγους είναι πάρα πολύ μικρό” καταλήγει ο κ. Αραβαντινός.

Ο Δ/ντής της Οικ.Υπηρεσίας κ. Θοδωρής Μαντζουράτος τονίζει ότι “σε κάθε κωδικό αντιστοιχεί και ένα κονδύλι για τις ανάγκες του Δήμου. Όποιος από εσάς θέλει μπορεί να έρθει στην Υπηρεσία και να ενημερωθεί αναλυτικά καθώς και να πάρει αντίγραφα από το έτος 2004 έως και σήμερα (2019)”

Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε ο Δημήτρης Μαντζουράτος της Λαϊκής Συσπείρωσης, στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ληξουρίου, επειδή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και κάτω από δύσκολες συνθήκες, εργάστηκε και κατάφερε να φτιάξει και να καταθέσει αυτόν τον προϋπολογισμό”.
Την έντονη δυσαρέσκεια του εξέφρασε, όμως, στην τακτική του κράτους όπου έχει μειώσει δραματικά την κρατική επιχορηγηση, αλλά αντιθέτως έχει αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη στις 168.000Ε.
Αναρωτήθηκε, δε, αν οι δαπάνες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πρέπει να βαρύνουν τον Δήμο Ληξουρίου. (Σημ. 2500Ε/μηνιαίως ανέρχονται οι δαπάνες). Ο κ. Μαντζουράτος στο ίδιο μήκος με τον κ. Αραβαντινός, θεωρεί ότι τα 3000Ε και 2000Ε στην Φιλαρμονική Σχολή και στους Πολιτιστικούς Συλλόγους, αντίστοιχα, είναι πολύ λίγα χρήματα για το έργο που προσφέρουν. Όμως έκανε και έναν διαχωρισμό στους Πολιτιστικούς Συλλόγους, διότι όπως είπε “δεν μιλάμε για εκείνους που ιδρύθηκαν μόνο και μόνο για να μαζεύουν χρήματα”.
Παρότι και σωστός ήταν ο προϋπολογισμός, και στις ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης απάντησαν οι άνθρωποι της Οικονομικής Υπηρεσίας, η Παράταξη δήλωσε “δεν θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό”.

Τέλος, η παράταξη του κ. Ρουχωτά ψήφισε υπέρ του προϋπολογισμού επειδή “είναι σημαντικός για την λειτουργία του Δήμου. Οπότε έγκριση προϋπολογισμού και ενίσχυση της χρηματοδότησης με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας.”

Κλείνοντας την συζήτηση ο Δήμαρχος ανέφερε “όποια παράταξη θέλει μπορεί να προτείνει και να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο, έναν δικό της προϋπολογισμό. Ο Νομοθέτης έχει προβλέψει και αυτό, δηλαδή να ακουστούν όλες οι Παρατάξεις.
Για την πρόταση του κ. Αραβαντινού ο Δήμαρχος απάντησε θετικά “το γραφείο μελέτης είναι πάρα πολύ σημαντικό” και είπε ότι “έχουμε ξεκινήσει και σχεδιάζουμε κάτι και πολύ σύντομα θα το παρουσιάσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο”.
Απάντησε όμως και για τους ειδικούς συνεργάτες, κρίνοντας απαραίτητη την συμβολή τους στην εξασφάλιση χρηματοδοτικών προγραμμάτων “ήδη με την συνεργασία τους καταφέραμε και καταθέσαμε αιτήσεις σε χρηματοδοτικά προγράμματα”.
Ανέφερε επίσης, όσον αφορά τις επαφές που είχε στα Υπουργεία, ότι από τα 5-6 πράγματα που ζήτησε, κατάφερε να εξασφαλίσει και ήδη έχουν εγκριθεί 2-3 από αυτά.
Όσο για τις αντιπαραθέσεις στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου μας, τόνισε ότι “είμαστε ένα Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα το ζήλευαν πολλές πόλεις, κι αυτό επειδή σε όλες τις παρατάξεις υπάρχουν έμπειροι σύμβουλοι”. Κλείνοντας και μπαίνοντας στην διαδικασία ψηφοφορίας της έγκρισης ή μή του προϋπολογισμού, έδωσε τα συγχαρητήρια του στην Οικονομική μας Υπηρεσίας “καταφέραμε να καταθέσουμε πρώτοι (πριν τους άλλους Δήμους) έναν αξιόλογο προϋπολογισμό. Οι υπάλληλοι της οικ. Υπηρεσίας απέδειξαν πόσο πολύ πίστεψαν στην διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς και στην σύσταση του Δήμου Ληξουρίου και εργάστηκαν για αυτόν.

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός οικ.έτους 2019, με 14 ναι και 5 όχι.
Οι παρατάξεις κ. Αραβαντινού και Ρουχωτά ψήφισαν υπέρ αλλά με παρατηρήσεις, ενώ η παράταξη του κ. Μαντζουράτου ψήφισε αρνητικά.

Αριστέα Χαριτάτου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, μερική ή ολική, στους μή έχοντες εγγράφως την άδεια της αρθρογράφου του blog

Αναδημοσιευση από mylixouri.blogspot.com