“Ημερήσιος”: Αγωγές του Δήμου για το σκάνδαλο “Σικυών”

Ενημέρωση για το σκάνδαλο «Σικυών Μπήτς» ζήτησε εκτός ημερήσιας διάταξης ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τζωρτζάτος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μάκη Αλυσανδράτο, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Σώματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζωρτζάτος ρώτησε τον πρόεδρο σε τι στάδιο βρίσκεται η διαχείριση της διεκδίκησης από το Δήμο των μετοχών του από το Ξενοδοχειακό Συγκρότημα «Σικυών Μπήτς» Κληρονομιάς του Σπυρογεράσιμου Τυπάλδου.

Ο κ. Αλυσανδράτος σε απάντηση ανέφερε ότι απέστειλε γραπτό σχετικό ερώτημα στο Νομικό Γραφείο που χειρίζεται την υπόθεση, το οποίο απάντησε, επίσης εγγράφως, ότι δεν δύναται να προσφέρει καμία ενημέρωση, επικαλούμενο το νομικό απόρρητο.

Το παράδοξο βέβαια εδώ, είναι ότι η απάντηση δόθηκε «μέσω του εγγράφου» του Νομικού Γραφείου, και όχι επισήμως από το δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Παρίση ή τον ίδιο τον πρόεδρο του Δ.Σ.

Για το «Σικυών Μπήτς» ο αντιδήμαρχος Διονύσης Λυκούδης, ο οποίος στη συνεδρίαση αναπληρούσε τον απόντα δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση, που βρίσκεται στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής με την ΚΕΔΕ, ανέφερε:

«Σε αυτήν την ατελείωτη κατάσταση του Σικυών δεν έχουμε προκαλέσει ποτέ δημόσια. Το Νομικό Γραφείο που έχει αναλάβει την έρευνα-μελέτη γύρω από την Κληρονομιά εξετάζει το θέμα από το θέμα από το 1993 έως και σήμερα. Ο Δήμος θα προβεί σε όλες τις διεκδικήσεις, δικαστικά και νομικά και η έρευνα έχει τελειώσει. Ηδη έχουμε καταθέσει αγωγές  για διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου και μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου θα καταθέσουμε προτάσεις για την κύρια αγωγή. Σήμερα μας κοινοποιήθηκε Κύρια Παρέμβαση υπέρ του Δήμου που έγινε από το Υπουργείο Οικονομικών. Η Δημοτική Αρχή θα κάνει ό,τι είναι καλύτερο και δυνατόν για να διεκδικήσει τα συμφέροντα του Δήμου. Η υπόθεση συνεχίζεται και δεν υπάρχει κάτι να κρύψουμε. Το ότι δεν δημοσιοποιούμε πως κινούμαστε στην υπόθεση, είναι γιατί οι αντίδικοι δεν πρέπει να γνωρίζουν τις κινήσεις μας για να μην τους δίνεται η δυνατότητα και ο χρόνος να τις αντιμετωπίζουν».

  •  Το αίτημα της Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης για «παύση οικοδομικών εργασιών για την θερινή περίοδο» ήταν το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο πρόεδρος κ. Γεράσιμος Αλυσανδράτος, ο οποίος διευκρίνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν γνωρίζει αν έχει αρμοδιότητα να πάρει απόφαση για μία τέτοια Κανονιστική Πράξη, αλλά μπορεί να δρομολογήσει διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να βρεθεί μία «φόρμουλα» συνεργασίας όλων των φορέων, συλλόγων εργαζομένων στην οικοδομική δραστηριότητα και της Ομοσπονδίας.

Το θέμα στο Δ.Σ. έθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Δημήτρης Ατσάρος, ο οποίος ζήτησε από το Δ.Σ. να πάρει σχετική απόφαση, για την απαγόρευση οικοδομικών εργασιών βαρέας όχλησης, όπως εκσκαφές, θεμελιώσεις, καλουπώματα κ.λπ. για την καλοκαιρινή περίοδο, όπως έκανε ο Δήμος Θήρας στην Καλντέρα και ο Δήμος Ζακύνθου στις Βολίμες.

Ο κ. Ατσάρος, κατέθεσε στο προεδρείο του Δ.Σ. συμβόλαιο από Tour Operator, που θέτει ως όρο για το κλείσιμο καταλυμάτων την μη ύπαρξη ανέγερσης οικοδομής γειτονικά του ενοικιαζομένου καταλύματος, ενώ παρουσίασε τα προβλήματα όχλησης στον τουρίστα που δημιουργούνται με την παραγωγή έντονου θορύβου από τις βαριές οικοδομικές εργασίες, ιδιαίτερα με την χρήση βαριών μηχανημάτων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλέξανδρος Παντελειός παίρνοντας το λόγο ανέφερε ότι, για το θέμα, δεν είχε καμία ενημέρωση από την Ομοσπονδία και ενημερώθηκε μέσω των τοπικών ΜΜΕ. Κατέθεσε τη θέση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, η οποία είναι αντίθετη με την πρόταση της Ομοσπονδίας για παύση των οικοδομικών εργασιών κατά την θερινή περίοδο, και εφόσον εφαρμόζεται αυστηρά το ωράριο 7 π.μ. έως 3 μ.μ. δεν πρέπει να τίθεται θέμα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, όπου σε κάποιο έργο γίνονται βαριές εργασίες, μετά από συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους, με στόχο την προστασία όλων των συμφερόντων, όλων των πλευρών, μπορεί να εφαρμοσθεί το ωράριο 9 π.μ. έως στις 3 μ.μ. Οπως είπε ο κ. Παντελειός, οι εργαζόμενοι της οικοδομικής δραστηριότητας βγάζουν ένα μεροκάματο και πρέπει να γίνει σεβαστό απ’ όλους, όταν η Οικοδομή τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί απεριόριστα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καταλυμάτων Παλικής κ. Κατερίνα Ατσάρου ζήτησε με τη σειρά της την άρση των βαρέων οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι, εφόσον η όχληση δημιουργεί προβλήματα στους επισκέπτες, ενώ τόνισε την άνοδο της τουριστικής ζήτησης της Κεφαλονιάς, αριθμητικά, αλλά και οικονομικά!

Ο αντιδήμαρχος κ. Διονύσης Λυκούδης πρότεινε στο Σώμα να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ερευνήσει ο ίδιος προσωπικά ως αντιδήμαρχος έργων, από αύριο κιόλας, την δικαιοδοσία του Σώματος να πάρει μία τέτοια απόφαση για Κανονιστική Πράξη.

Την προχειρότητα και τη γύμνια της Δημοτικής Αρχής κατήγγειλε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, γιατί δεν φρόντισε να ερευνήσει τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λήψη Απόφασης για το θέμα. Ο κ. Μιχαλάτος, όπως είπε, δεν πρέπει να σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα το καλοκαίρι, αλλά πρέπει να μπουν κανόνες. Τάχθηκε υπέρ του αιτήματος της Ομοσπονδίας καθώς και στο άνοιγμα μίας διευρυμένης συζήτησης με όλους τους εμπλεκόμενους και από τις δύο πλευρές.

Τελικά το ΔΣ αποφάσισε να γίνει συνάντηση των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας, του ΤΕΕ, του Εργατικού Κέντρου και όλων των Συλλόγων Εργαζομένων της Οικοδομικής δραστηριότητας να συζητηθεί το θέμα και να παρθούν αποφάσεις από κοινού.

  •  Η συνεδρίαση του Δ.Σ. συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του «Η».

Αναδημοσίευση από www.kefalonianmantata.gr

Φωτό από το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο