“Ημερήσιος”: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ-Ακύρωση του διαγωνισμού για τα σχολεία και …(μη) παραλαβή του Γηροκομείου”

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ εβδομάδα δύο γεγονότα σημάδεψαν την τοπική πολιτική σκηνή.

Πρώτα η ακύρωση του διαγωνισμού για την επισκευή του κτιρίου του 2ου& 3ουΓυμνασίου Αργοστολίου,όχι βέβαια γιατί η Δημοτική ηγεσία έχει υιοθετήσει το αίτημα μαθητών, γονέων και καθηγητών, ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο για σχολείο είτε επισκευαστεί είτε όχι, αλλά λόγω του ότι ξαφνικά ανακαλύφθηκε …συνιδιοκτησία του οικοπέδου με το Κοργιαλένειο Κληροδότημα (Βιβλιοθήκη)!

Η Δημοτική Αρχή μιλιά! «Μούγκα στη στρούγκα»ως συνήθως όταν είναι στριμωγμένη…

Το ερώτημα απλό:Θα προχωρήσει στην αναθεώρηση της μέχρι τώρα επιλογής της για επισκευή του υπάρχοντος κτιρίου προωθώντας την κατασκευή δύο νέων κτιρίων, ή θα διευθετηθεί το θέμα της συνιδιοκτησίας και θα ξαναενταχθεί στο ΕΣΠΑ το έργο, οπότε και ξαναδρομολογείται η δημοπρασία της επισκευής του κτιρίου;

Η σιωπή της δημοτικής ηγεσίας παραπέμπει σε …ενοχή!

Και ακόμη:

Θα υιοθετήσει την ολοκληρωμένη πρόταση του πρώην δημάρχου Μάκη Φόρτεγια δύο νέα κτίρια, ένα στην μια άκρη της πόλης και ένα στην άλλη, η οποία ακούγεται και σαν ιδανική,σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση του ΓΠΣ και την κατασκευή στο οικόπεδο του σημερινού κτιρίου (πίσω από τον ΟΤΕ) υπόγειου πάρκινκ, έτσι ώστε και η πόλη να ωφεληθεί και το Κοργιαλένειο/Βιβλιοθήκη να έχει έσοδα;

Θα συνεργαστεί (πάντα η Δημοτική Αρχή) με τον περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτοόπως προτείνει ο Μ. Φόρτεςγια να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματατα οποία όπως αποδεικνύει ο πρώην Δήμαρχος με στοιχεία ότι υπάρχουν;

Τελικά η Δημοτική Αρχή θα κάνει την υπέρβασή της και θα υιοθετήσει τις προτάσεις Φόρτεκαι όχι την άρνηση …ένεκα εκλογών;

Το δεύτερο έχει να κάνει με την ταρατατζούμ παραλαβή του Νέου Γηροκομείου Αργοστολίου.Μόνο η μπάντα του Δήμου έλλειπε να την διευθύνει ο αγαπητός Μαέστρος (Μάκης Αποστολάτος) τιμής ένεκεν.Ήταν όλοι εκεί για να φωτογραφηθούν, αλλά μια προσεκτική ματιά στις φωτογραφίες φαίνονται πρόσωπα σκοτεινιασμένα, πρόσωπα αγέλαστα.Και πώς να μην είναι, όταν η περιβόητη και πολυαναμενόμενη παραλαβή του κτιρίου αποδεικνύεται …μη παραλαβή.

Η διοικητική παραλαβήόπως μας εξήγησε μηχανικός που ξέρει από δημόσια έργα, είναι μιά τυπική παραλαβή γι’ αυτό και …δεν υπογράφουν οι μηχανικοί που επέβλεψαν το έργο, ούτε καν η επιτροπή που ορίζει το Δ.Σ., αλλά μόνο ο επικεφαλής του φορέα στον οποίο ανήκει το έργο.Έτσι, στην προκειμένη περίπτωση, υπέγραψε ο Μαέστρος σαν Πρόεδρος του Γηροκομείου και κανένας μηχανικός του Δήμου και …ο Θεός βοηθός για τον αγαπητό Μαέστρο για ό,τι ήθελε προκύψει.

Κι αυτά που έχουν τώρα σημασία μετά τα ταρατατζούμείναι:

1ον. Πως το κτίριο είναι άγνωστο πότε θα λειτουργήσει!Άρα, επί της ουσίας …η παράδοση του Γηροκομείου που προβλήθηκε κατ’ αποκλειστικότητα από τα γνωστά παπαγαλάκια ως το μεγαλύτερο έργο της θητείας Παρίση/Λυκούδη, αποδεικνύεται κενή ουσίας,η οποία μπορεί και να αποδειχθεί μπούμερανκ για την Δημοτική Αρχή!

Και βέβαια, η λειτουργία του νέου κτιρίου ανεξάρτητα από την κατασκευαστική του ολοκλήρωση, συνδέεται και με προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για φιλοξενία γύρω στα 130 άτομα,κάτι το οποίο η Δημοτική Αρχή ουδόλως έχει ενδιαφερθεί αφήνοντας μόνο του το Μαέστρο «να τραβάει κουπί»!

2ον. Πως είναι άγνωστο πότε θα γίνει ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό-η  χρηματοδότηση του οποίου είναι εδώ και καιρό εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ-του Νέου Γηροκομείου,απαραίτητο παράγοντα για να λειτουργήσει το νέο κτίριο!

Η Δημοτική Αρχή και μόνο γι’ αυτό το γεγονός, το τι μέλει γενέσθαι με τον εξοπλισμό του κτιρίου που συστηματικά αποκρύπτει, βρίσκεται βαθιά εκτεθειμένη και αποκαλύπτεται γι’ άλλη μία φορά η εγγενής ανικανότητά της να διαχειριστεί τα αυτονόητα.

3ο. Πως είναι άγνωστο πότε θα γίνει η οριστική, η πραγματική, παραλαβή του έργου,η οποία και θα αναδείξει τις τυχόν κακοτεχνίες και εργολαβικές παραλείψεις!

Και αυτό έχει να κάνει με τις φήμες που κυκλοφορούν ότι το έργο βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών που έχουν κάνει «φτερό και πούπουλο»τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής και ότι οσονούπω έρχονται τα πορίσματα!

4ο. Πως η Δημοτική Αρχή δεν έδωσε στην δημοσιότητα το κόστος του έργου! Και αυτό έπρεπε, πρέπει, να γίνει όχι τόσο για τη Β΄Φάση του έργου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και τα στοιχεία δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά, αλλά κυρίως με την Α΄Φάση που χρηματοδοτήθηκε από τη Δωρεά Βεργωτήκαι τα περιβόητα τρία εκατομμύρια ευρώπου είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο από την εποχή που ο σημερινός δήμαρχος Αλ. Παρίσης ήταν βουλευτής γύρω στα 2008 με 2009! Ο δήμαρχος Α. Παρίσης και ο αρμόδιος για τα έργα αντιδήμαρχος Δ. Λυκούδης οφείλουν έστω και εκ των υστέρων να ενημερώσουν τον κόσμο πόσα λεφτά έχει δώσει (από τα 3 εκατ.) το Υπουργείο Υγείας και πόσα έβαλε το Γηροκομείο!

5ον.  Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι ηλικιωμένοι, καμιά 50αριά, που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο, είναι άγνωστο πότε θα φύγουν από τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις του Αγίου Ανδρέα!Και δυστυχώς, γι’ αυτό το τελευταίο, η Δημοτική ηγεσία δείχνει …να μην την πολυενδιαφέρει.Της αρκούν τα ταρατατζούμ και οι παραδόσεις φούσκες του νέου κτιρίου,καθαρά για προεκλογικούς λόγους.

Και μπορεί τα δύο αυτά γεγονότα να σημάδεψαν την τοπική πολιτική σκηνή την περασμένη εβδομάδακαι να έφεραν γι’άλλη μία φορά στην επιφάνεια τις αδυναμίες ακόμη και την αναποτελεσματικότητα της Δημοτικής ηγεσίας να διαχειριστεί αξιόπιστα τα δημοτικά πράγματα, ιδιαίτερα όταν είναι πολύπλοκα,όμως ταυτόχρονα αποκάλυψε την ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης και βασικά της μείζονος αντιπολίτευσης!

Την ίδια ώρα ο Μ. Φόρτες και κατά τα φαινόμενα υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές,κάνει μια ουσιαστική δημόσια παρέμβασηκαι μάλιστα άμεσα με του που έγινε γνωστή η ακύρωση του διαγωνισμού για να λυθεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Αργοστόλι, με συγκεκριμένες προτάσεις και ταυτόχρονα το όνομά του συνδέεται άμεσα με την δημόσια ομολογία του Ανταυτού Δ. Λυκούδη πως το Νέο Γηροκομείο είναι «Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στο νησί και το ποιο σύγχρονο στην Ελλάδα Γηροκομείο»,αφού ο πρώην Δήμαρχος ήταν αυτός που το οραματίστηκε τόσο αρχιτεκτονικά να μοιάζει με το προσεισμικό κτίριο όσο και λειτουργικά αναθέτοντας τη σχετική μελέτη κατά την διάρκεια της τρίτης θητείας του (2003- 2006)!

Ταυτόχρονα η μείζονα αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά ο επικεφαλής της Θ. Μιχαλάτος,δείχνουν την ανεπάρκειά τους να αντιληφθούν και να ανταποκριθούν με ετοιμότητα την επικαιρότητα της τοπικής πολιτικής ατζέντας.

Ούτε μία ανακοίνωση …έστω, για την ακύρωση του διαγωνισμού για την επισκευή του κτιρίου των δύο σχολείων ακόμη και …χωρίς πρόταση!

Ούτε μία δημόσια παρέμβαση για το άλλο μεγάλο θέμα της περασμένης εβδομάδας, την παραλαβή «στάχτη στα μάτια του κόσμου»από τη Δημοτική Αρχή του Νέου Γηροκομείου για προφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες, τον άγνωστο χρόνο που θα ακολουθήσει για την πραγματική λειτουργία του Ιδρύματος και συνεπώς της συνέχισης της φιλοξενίας των τροφίμων του Γηροκομείου στον Άγιο Ανδρέα. 

Κάθε ημέρα που περνάει, αποδεικνύεται πλέον με το ενδεχόμενο της εκλογικής καθόδου του Φόρτε, η ανεπάρκεια Μιχαλάτου στον οποίο πολύς κόσμος είχε εναποθέσει τις ελπίδες του!

Αναδημοσίευση από www.kefalonianmantata.gr