“ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ”: Κάθε λιμάνι και καημός…

Οι περίεργες αναθέσεις του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Αλέξανδρου Μοσχονά έχουν επεκταθεί και στην Ιθάκη μιας και το Λιμενικό Ταμείο είναι …και Ιθάκης.

Φαίνεται λοιπόν ότι το βάψιμο των κολονών στο Λιμάνι της Ιθάκης έχει αναχθεί σε …βαριά βιομηχανία και ο Μοσχονάς ολοχρονικά είναι …μ’ένα πινέλο στο χέρι!

Τόσο βάψιμο σε κολώνες δεν έχει γίνει σε κανένα άλλο λιμάνι παρά μόνο στο Βαθύ και τον Πισαετό στην Ιθάκη απ’όταν ανέλαβε ο κ. Μοσχονάς. Τελευταία μόνο ένα βαψιματάκι λέει ότι έγινε στις κολώνες του Ληξουριού και πληρώθηκαν 4.712 ευρώ και ήταν τόση η ταχύτητα του εργολάβου που ενώ σύμφωνα με τη σύμβαση η οποία υπεγράφη στις 30 Απριλίου οι εργασίες έπρεπε να γίνουν σε 10 ημέρες μέχρι 10/5/2018, αυτός τις τελείωσε σε …τρεις ημέρες και πληρώθηκε στις 4/5/2018!

Δίχως άλλα προκαταρκτικά, παρακολουθείστε τη «βαριά βιομηχανία» … μπογιατίσματος των κολονών φωτισμού στο λιμάνι της Ιθάκης.

  •  Στις 17/5/2016 (πρόεδρος ο Γιώργος Τζωρτζάτος) (ΑΔΑ: 7Υ29ΟΡΗ0-ΘΞ0) γίνεται ανάθεση εργασιών βαφής 125 κολονών στην παραλιακή ζώνη λιμένα Βαθέως Ιθάκης οι οποίες έχουν υποστεί οξείδωση για 9.741,60 ευρώ. Οι εργασίες περιγράφονται αναλυτικά στην απόφαση: «γενικός καθαρισμός από άλατα, αμμοβολή ή με άλλον μηχανικό τρόπο απομάκρυνση όλων των οξειδωμένων τμημάτων, προετοιμασία 125 κολονών με ειδικό αστάρι μετάλλων, χρωματισμός 125 κολονών με δύο χέρια εποξειδικών ρητινών, χρωματισμός εσωτερικής επιφάνειας 125 φαναριών για την δημιουργία ανακλαστικής επιφάνειας για περισσότερο φως».

Η δουλειά τελειώνει σε 30 ημέρες όπως προβλεπόταν από τη σύμβαση και η πληρωμή γίνεται …χωρίς να βιάζεται κανένας στις 15/7/2016 (ΑΔΑ: 69Υ3ΟΡΗ0-ΩΒΩ).

  •  Πέντε ημέρες πριν να τα βροντήξει ο Τζωρτζάτος στις 26/7/ 2016 κάνει ανάθεση διαφόρων εργασιών βαφής στο Βαθύ και Πισαετό Ιθάκη «ΑΔΑ: 65ΞΜΟΡΗ0-6ΩΤ) δαπάνης 2.312,60 ευρώ, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και 25 κολώνες χωρίς να προσδιορίζονται σε ποιο λιμάνι (το πιθανότερο στον Πισαετό).

Η εργασία τελειώνει και η πληρωμή γίνεται κανονικά αφού έχει αποχωρήσει ο Τζωρτζάτος στις 14/10/2015 (ΑΔΑ: Ψ3ΝΔΟΡΗ0-26Τ).

Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν από μπογιές και βαψίματα οι δύο δουλειές ήταν άριστες και λογικά θάπρεπε να ξαναγίνει συντήρηση μετά από χρόνια.

  •  Eλα όμως που τέλη Μαρτίου του 2017 όταν αναλαμβάνει Πρόεδρος ο Αλέξανδρος Μοσχονάς βάλθηκε …«να μας αλλάξει τα φώτα» κυριολεκτικά και μεταφορικά και στην Ιθάκη («Η» 14/4/2018).
  •  Ετσι λοιπόν απάνω στο χρόνο από το προηγούμενο μπογιάτισμα ο νέος Πρόεδρος Αλέξης Μοσχονάς αναθέτει στις 17/7/2017 «εργασίες συντήρησης και βαψίματος των κολώνων φωτισμού στο Βαθύ Ιθάκης και θα γίνει ξύσιμο απ’το παλιό χρώμα, πέρασμα με αστάρι και δύο χέρια χρώμα σε 122 κολώνες» (ΑΔΑ: Ψ74ΩΟΡΗ0-0Τ4). Κόστος 3.968 ευρώ. Η δουλειά γίνεται σε 10 ημέρες και η πληρωμή …αυθημερόν (28/7/ 2017) (ΑΔΑ: 7ΜΘ3ΟΡΗ0-074). Τώρα πότε βγήκε το τιμολόγιο, πότε στάλθηκε στην Κεφαλονιά από το Θιάκι, πότε βγήκε το ένταλμα, πότε στάλθηκε στον επίτροπο (επιτροπικό το ένταλμα …παρακαλούμε), πότε ελέγχθηκε, πότε γύρισε στο Λιμενικό Ταμείο και πότε πληρώθηκε …ένας Μοσχονάς ξέρει!
  • Εν τω μεταξύ δύο μήνες μετά το τελευταίο μπογιάτισμα ο Μοσχονάς στις 29/9/2017 «αναθέτει την προμήθεια χρωμάτων για βάψιμο κολονών παραλιακής Βαθέως Ιθάκης» (ΑΔΑ: 6ΕΘΣΟΡΗ0-ΣΚ6) αντί 1.199,92 ευρώ και πληρώνονται μετά από ένα μήνα στις 27/10/2017 (ΑΔΑ: ΩΑ2ΨΟΡΗ0-ΠΑΨ).

Την ίδια ημέρα 29/9/ 2017 ο Μοσχονάς κάνει …άλλη μία ανάθεση (ΑΔΑ: ΩΚ16ΟΡΗ0-ΝΩΡ) 963,05 ευρώ για «προμήθεια υλικών συντήρησης και επισκευής λοιπών εγκαταστάσεων (χρώματα για λιμενική ζώνη Βαθέως)».

Τώρα που πήγαν τα χρώματα αυτά ένας Μοσχονάς ξέρει …αφού βάψιμο δεν έγινε εκείνη την περίοδο.

  •  Αν νομίζετε ότι τελειώσαμε με την «αόρατη» προμήθεια των χρωμάτων για το βάψιμο των κολονών στο Θιάκι …γελαστήκατε. 3 Απριλίου γίνονται δύο ακόμη αναθέσεις από τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αλέξη Μοσχονά για τα φώτα της Ιθάκης.

Η πρώτη ανάθεση (ΑΔΑ: ΩΥΗΖΟΡΗ0-0ΙΖ) για «εργασίες συντήρησης σε κολώνες φωτισμού παραλιακής ζώνης λιμένος Βαθέως Ιθάκης» έναντι 2.500 ευρώ. Το αντικείμενο των εργασιών δεν προσδιορίζεται παραδόξως με ακρίβεια όπως θα έπρεπε ούτε στην απόφαση ούτε και στη σύμβαση… Ομως μια προσεχτική ματιά στην απόφαση 36/18 με την οποία έγινε η ανάθεση προκύπτει ότι η πληρωμή θα γίνει σύμφωνα με «Την αριθμ. 22/18 απόφαση του Δ/κου Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφ/νιάς-Ιθάκης με την οποία έγινε η έγκριση και η διάθεση ποσού 7.500,00 ευρώ για βαφή στύλων ηλεκτροφωτισμού και λοιπών εγκαταστάσεων λιμένων».

Αρα άλλα 2.500 ευρώ για …βάψιμο των κολονών φωτισμού στο λιμάνι Βαθέως Ιθάκης μέσα σε …8 μήνες!

Η δεύτερη ανάθεση (ΑΔΑ: ΩΨΟ2ΟΡΗ0-ΘΡΤ) στο ποσό των 4.000 ευρώ αφορούσε «την επισκευή δικτύου φωτισμού λιμένος Πίσω Αετού Ιθάκης» δίχως και πάλι να προσδιορίζονται, όπως ορίζει ο νόμος, με σαφήνεια τι εργασίες επισκευής θα γίνουν. Απλά από το επάγγελμα του αναδόχου («ηλεκτρολόγος-μηχανικός Τ.Ε.») συμπεραίνεται πως μάλλον αφορά ηλεκτρολογικές εργασίες.

Αυτή τη φορά δεν θα απευθυνθούμε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλληνίας και Ιθάκης Αλέξανδρο Μοσχονά όχι γιατί τον πίστεψε κανείς όταν δήλωνε βαρύγδουπα με ύφος πολύπειρου πολιτικού ότι «οι Κεφαλλονίτες με εξέλεξαν για να ασχολούμαι με τα προβλήματα της περιοχής μας» αλλά γιατί ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας ο οποίος είναι και μέλος του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου γνωρίζει καλλίτερα από τον καθένα:

Αγαπητέ Δήμαρχε της Ιθάκης όλα αυτά τα μπογιατίσματα, οι προμήθειες και οι εργασίες συντήρησης στις κολόνες φωτισμού της Ιθάκης ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ;

Εχουν βαφτεί δύο φορές τα φώτα στο Βαθύ μέσα σε 8 μήνες; Μία τον περασμένο Ιούλιο και μία το φετινό Απρίλιο και ενδιάμεσα τον Οκτώβριο έγιναν πράγματι προμήθειες χρωμάτων 2.162,97 ευρώ για να βαφτούν οι κολόνες και που πήγαν;

Την ίδια ερώτηση, αν αυτές οι περίεργες δαπάνες στην Ιθάκη ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ, την απευθύνουμε και στον Δήμαρχο Κεφαλλονιάς Αλέξανδρο Παρίση ο οποίος έχει την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ για κει που βρίσκεται ο Μοσχονάς.

Ο «Η» της 14ης/4/2017 (αρ.φ. 6796): «Μας αλλάζουν …τα φώτα και στα λιμάνια» (για τις ηλεκτροδοτήσεις). Τώρα μας αλλάζουν …τα φώτα στην Ιθάκη με τα μπογιατίσματα των κολονών φωτισμού…
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αλέξανδρος Μοσχονάς