“Ημερήσιος”: “500.000 ευρώ για …”τσόντα” στο Μαιστράτο!”

Το 17o θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής ήταν η «Εγκριση μελέτης και καθορισμός τρόπου ανάθεσης του έργου με τίτλο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦ/ΝΙΑΣ».

Συνοπτικά 1.000.000 ευρώ από …το Υπουργείο και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που «δεν δίνει ευρώ στο Δήμο», όπως συνηθίζει να καταγγέλλει ο Ανταυτού κ. Λυκούδης δίχως να ερυθριά, μοιράζεται στις Δημοτικές Ενότητες με μια Υπουργική απόφαση που έχει βγει …εδώ κι ένα χρόνο (7/9/2017 με ΑΔΑ: Ω4Γ9465ΧΙ8-Α54) και προφανώς τα άφησαν να τα αξιοποιήσουν στην προεκλογική περίοδο που έρχεται!

Αυτό που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συμβούλων Γκισγκίνη, Αραβαντινού και Μινέτου ήταν …η προκλητική μοιρασιά! Με το Αργοστόλι και τα Ομαλά να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, κάτι λίγα για να μην πούμε ψίχουλα το Ληξούρι, τρία χωριά της Σάμης (Πουλάτα, Χαλιωτάτα και Πυργί), ένα χωριό της Λειβαθούς (Κεραμειές), τέσσερα χωριά του Ελειού- Πρόνων (Πόρος, Σκάλα, Μαρκόπουλο και Αγία Ειρήνη) και τρία χωριά της Ερίσου (Πλαγιά, Τζαμαρελάτα και Μαρκαντωνάτα).

Μεγάλοι ριγμένοι …ως συνήθως, τα χωριά της Παλικής και τα χωριά του Αργοστολιού, όπως και η Πύλαρος όπου …ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ!

Χωριά με τεράστιες ανάγκες όπως αυτά της Παλικής ξεχασμένα από τη Δημοτική Αρχή εδώ και πέντε χρόνια από το σεισμό του 2014! Και τα χωριά του Αργοστολιού όπως και της Πυλάρου στη μοίρα τους και για άλλη μία φορά προκλητικά να τους γυρίζει η Δημοτική Αρχή την πλάτη με επί πλέον έσοδα κάτι εκατομμύρια από τις ανεμογεννήτριες και η ανταπόδοση είναι κάτι παιδικές χαρές για νάχει να λέει όταν υπάρχουν χωριά που κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τον κόσμο όπως τα Κουρουκλάτα, ο δρόμος της Λαγκάδας που ανοιγμένος από τις πλημμύρες …το 2015 (!) και ο οποίος εξυπηρετεί Διλινάτα, Φαρακλάτα, Δαυγάτα και όλη την Βόρεια Κεφαλονιά και την Πύλαρο νάναι …τάφρος ανοιχτή και τα χωριά της Πυλάρου να κινδυνεύουν σε κάθε πλημμύρα!

Περίπου 500.000 ευρώ λοιπόν, τα μισά, όπως ενημερώθηκε το ΔΣ για πού νομίζεται ότι προορίζονται; Για την περιοχή της Κυανής Ακτής-Μαϊστράτου στην οποία ήδη εκτελείται το γνωστό έργο ανάπλασης με χρηματοδότηση από το Λιμενικό Ταμείο!

Δύο ήταν τα ζητήματα που προκαλούνε έντονα ερωτηματικά και προέκυψαν με τις απαντήσεις του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Θ. Καλογερόπουλου.

Πρώτον, ότι η κατανομή του ενός εκατομμυρίου έγινε σε συνεννόηση με τους αντιδημάρχους κάθε περιοχής, που σημαίνει όπως εύστοχα και με …νόημα επεσήμανε ο σύμβουλος Μινέτος, για το Αργοστόλι η συνεννόηση έγινε με τον …κ. Λυκούδη, Ανταυτού και πολλών άλλων αρμοδιοτήτων!

Μάλιστα ο δήμαρχος προκλητικότατα ομολόγησε ότι «το εκατομμύριο πήγε κατά την επιλογή μας, εκεί που νομίζουμε εμείς. Ούτε κανένα ρωτάω, ούτε τίποτα. Τελειώσαμε!».

Δικαίως ο Αραβαντινός στο Δ.Σ. ανέδειξε την απαξίωση της Δημοτικής Αρχής στους αιρετούς των Δημοτικών Κοινοτήτων και Ενοτήτων, από τους οποίους δεν ζητήθηκε να καταθέσουν στις Τεχνικές Υπηρεσίες τις ανάγκες για οδική αποκατάσταση των περιοχών τους, αλλά το …εκατομμυριάκι να «διοχετευθεί» κατά το δικούν του …«Κεφαλληνιάρχη Παρίση και της παρέας του»!

Το δεύτερο έχει να κάνει με το αν τα 500 χιλιάρικα είναι στην εκτελούμενη εργολαβία ή είναι άλλο αντικείμενο.

Σύμφωνα λοιπόν με την απάντηση του κατεξοχήν αρμόδιου για τη σύνταξη της μελέτης προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Καλογερόπουλου και πάλι σε ερώτηση του κ. Μινέτου η οποία μάλιστα υποβλήθηκε πάνω από …μία φορές, τα 5.200 τ.μ. του προβλεπόμενου έργου και μαζί τα 500 χιλιάρικα …ανήκουν στο έργο που εκτελείται!

Δεν ξέρουμε για ποιο λόγο ο κ. Μινέτος μπροστά σε αυτή την τερατώδη ομολογία …δεν συνέχισε το πρέσινγκ. Το πιθανότερο γιατί …κουράστηκε ο άνθρωπος, ενώ έδειξε να έχει λάθος ενημέρωση τόσο ο ίδιος όσο και ο Γκισγκίνης για τον προϋπολογισμό του έργου, αφού μίλησαν για ένα εκατομμύριο όταν η σύμβαση του έργου φτάνει μόνο στα 464.035, 40 ευρώ!

Η απορροία προφανής: Πως γίνεται  ένα έργο που στοιχίζει 464 χιλιάρικα …να «τσοντάρεται» με 500 χιλιάρικα;

Επί πλέον των παραπάνω.

Σύμφωνα με τη μελέτη του εκτελούμενου έργου (απόφαση ΔΣ 359/27-12-2012 με ΑΔΑ: ΒΛ1ΡΩΕ5-4ΛΖ), σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται …«συντήρηση – αποκατάσταση του δημοτικού οδικού δικτύου» στην περιοχή!

Στο κεφάλαιο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ που συνόδευε την διακήρυξη του διαγωνισμού αναφέρεται: «Ξεκινώντας από την αρχή του βόρειου τμήματος της περιοχής μελέτης το ασφαλτοστρωμένο οδόστρωμα μέχρι το μεγάλο κάθετο πεζοδρόμιο παραμένει ως έχει, λόγω οικονομικών περιορισμών (θα μπορεί να πλακοστρωθεί σε επόμενη φάση), όμως μετατρέπεται σε πεζόδρομο με ελάχιστη κίνηση αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα υπόλοιπα οδοστρώματα της περιοχής παραμένουν κι αυτά ως έχουν αλλά με κανονική ροή αυτοκινήτων»!!!

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει …«πεταμένα λεφτά» τα 500 χιλιάρικα αφού προβλέπεται να πλακοστρωθεί σε επόμενη φάση το ασφαλτοστρωμένο οδόστρωμα που παραμένει ως έχει!

500 χιλιάρικα πάνε στον βρόντο σ’ένα έργο ορισμό του …«έργου βιτρίνας» για το πολυδιαφημισμένο «νέο Αργοστόλι» που μόνο νέο δεν είναι και μάλιστα τη στιγμή που τα χωριά της Κεφαλονιάς και η Παλική ολόκληρη είναι εγκαταλειμμένα στην τύχη τους, αποτελεί το αποκορύφωμα της ντροπής!

Όλη η προσοχή εν όψει εκλογών στο Αργοστόλι που έχει τα πολλά ψιφαλάκια και φυσικά με την αναμενόμενη διάσπαση του Δήμου θα είναι ο ισχυρός Δήμος στον οποίο και θα δοθεί η βαρύτητα από τη σημερινή Δημοτική Αρχή! Όλοι οι υπόλοιποι στην περιφρόνηση και την εγκατάλειψη μηδέ εξαιρουμένων και των χωριών της ΔΕ του Αργοστολίου και νάχεις τον κ. Ανταυτού να υπόσχεται δίχως καμία ντροπή, δίχως να κοκκινίζει και απροκάλυπτο και προκλητικό ύφος πως το ενδιαφέρον …για την περιφέρεια (εννοεί την υπόλοιπη εκτός Αργοστολίου Κεφαλονιά) θα έλθει στη νέα δημοτική περίοδο!

Με πασαλείμματα ασφάλτου, αγαπητοί Μεγαρίτες, δεν φτιάχνεται κανένα νέο Αργοστόλι, ούτε καν …δεν εξωραΐζεται το παλιό Αργοστόλι !

Και φυσικά με «έργα βιτρίνας» ούτε στον ύπνο σας δεν αντιστρέφεται το αρνητικό κλίμα και το σίγουρο ναυάγιο στις επόμενες εκλογές, είτε με ένα, είτε με τρεις, είτε …με πέντε Δήμους όπως θέλουν ο «Γνήσιος» και ο κ. Λυκούδης!

Ειδικά στο Αργοστόλι ο καταποντισμός θεωρείται βέβαιος με ενέργειες όπως τα «πασαλείμματα της ασφάλτου» που αν όχι τίποτε άλλο …ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ!

Υ.Γ. Δεν ξέρουμε πόσο τυχαίο είναι ότι το βάρος των αποκαλύψεων στο ΔΣ για το θέμα της κατανομής του ενός εκατομμυρίου για τους δρόμους το σήκωσαν οι σύμβουλοι του Μιχαλάτου, Αραβαντινός και Μινέτος και μάλιστα ενόσω είχε αποχωρήσει ο επικεφαλής τους! Τυχαίο ή όχι δεν ξέρουμε… Απλά επισημαίνουμε μια ασυνήθιστα αποτελεσματική αντιπολιτευτική στιγμή της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς απόντος…του επικεφαλή, δίχως φυσικά να αποκλείεται και …το τυχαίο γεγονός! Η δε χθεσινή ανακοίνωση της παράταξης ήλθε σαν …λογική συνέχεια του πρέσινγκ που άσκησαν οι δύο σύμβουλοι, κάτι που ελάχιστες φορές έχει συμβεί μέχρι σήμερα!

Αναδημοσίευση από www.kefalonianmantata.gr