“Ημερήσιος”: “Ένοχη σιωπή για τη σχολική παραγκούπολη”

Είπαμε να περάσουν κάποιες μέρες μπας και ευαισθητοποιηθεί ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης ή ο αρμόδιος για τα έργα αντιδήμαρχος Διονύσης Λυκούδης ή έστω ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την Παιδεία Ευάγγελος Κεκάτος να δώσουν μία απάντηση στα όσα υποστήριξε η Εταιρεία του δημοσίου για τα σχολεία Κτηματικές Υποδομές (ΚΤΥΠ ΑΕ) στην ερώτηση που έγινε από τους βουλευτές του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο και Νίκο Μωραίτη με θέμα «Για τη σχολική στέγη σε Κεφαλονιά και Ιθάκη».

Φευ! Ουδείς εκ των αρμοδίων της Δημοτικής Αρχής, ούτε καν το λαλίστατο «Γραφείο επικοινωνίας» του Δήμου, δεν βρήκαν μια βδομάδα τώρα να πουν μια λέξη για τα όσα φοβερά και τρομερά αποκάλυψε η ΚΤΥΠ Α.Ε.!

Και τι να απαντήσει εδώ που τα λέμε η Δημοτική Αρχή όταν όλα όσα αποκαλύπτονται είναι ντουκουμαρισμένα με στοιχεία που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.

Πριν να προχωρήσουμε θα θυμίσουμε δυό πράγματα:

Πρώτον: Τα σχολικά κτίρια είναι ιδιοκτησίας του Δήμου, άρα και η Δημοτική Αρχή είναι αποκλειστικά αρμόδια και υπεύθυνη γι’αυτά.

Η σημερινή κατάντια που έχει περιέλθει το σύνολο των σχολικών κτιρίων και «η απέραντη σχολική παραγκούπολη», όπως ο «Η» κατ’επανάληψη την έχει χαρακτηρίσει, είναι αποκλειστικά …«έργο της Δημοτικής Αρχής» και βασικά των υπευθύνων Παρίση – Λυκούδη – Κεκάτου και της παράταξης της πλειοψηφίας!

Δεύτερον: Ο ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ χρόνια τώρα φωνάζει για την κατάντια των σχολικών κτιρίων και ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς του 2014. Χαρακτηριστικά και για να μην πάμε πολύ πίσω, έχουμε αφιερώσει …έξι πρωτοσέλιδα τον τελευταίο χρόνο για την «απέραντη σχολική παραγκούπολη» εκτός των σχολίων στις παραπολιτικές στήλες!

(23/11/2017, 25/11/2017, 29/11/2017, 30/11/2017, 27/3/2018 και 12/9/2018).

Επιγραμματικά τα όσα φοβερά και τρομερά για τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής αποκαλύπτονται στην απάντηση της ΚτΥπ Α.Ε. στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ αποδίδονται με τη φράση:

ΑΠΟΛΥΤΗ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΕΚΡΥΘΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ!

Συγκεκριμένα όπως ξετυλίγεται η υπόθεση από την απάντηση της ΚΤΥΠ ΑΕ:

  •  Στις 20/6/2014 η Δημοτική Αρχή ζήτησε με έγγραφό της (Προσέχτε! μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2014 και αφού σε όλη την προεκλογική περίοδο έδινε διαβεβαιώσεις ότι έχει δρομολογηθεί το ζήτημα των σχολείων….) «τη συνδρομή της ΚΤΥΠ ΑΕ στη σύνταξη μελετών»!
  •  Η ΚΤΥΠ ΑΕ λόγω της εκτάκτου καταστάσεως προβαίνει κατά προτεραιότητα στη σύνταξη των μελετών για τα διδακτήρια με τις σημαντικότερες βλάβες: Νηπιαγωγείο Λακήθρας, Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης, 2ο & 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και 4ο δημοτικό σχολείο Αργοστολίου.

Οι φάκελοι των 4 διδακτηρίων απεστάλησαν στο Δήμο, στις 10/6/2015 των δύο πρώτων και στις 12/10/2015 των δύο άλλων.

  •  Κι ενώ έχει στην κατοχή της η Δημοτική Αρχή τις μελέτες των 4 σχολείων από το 2015 …στις 28/2/2017 ζητάει από την ΚΤΥΠ ΑΕ …«να αποστείλει όσες μελέτες έχει ολοκληρώσει για τα εν λόγω διδακτήρια σημειώνοντας ότι στην κατοχή της έχει μόνο τις μελέτες για το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου»!

Τις υπόλοιπες τρεις προφανώς …τις έχασε!

  •  Στις 3/4/2017 η ΚΤΥΠ ΑΕ ξαναστέλνει στο Δήμο τις απολεσθείσες μελέτες των τεσσάρων σχολείων και επί πλέον των διδακτηρίων Γυμνασίου – Λυκείου Ληξουρίου και 2ου δημοτικού Ληξουρίου.
  •  Σύμφωνα πάντα με την απάντηση της ΚΤΥΠ ΑΕ στο ΚΚΕ «Την 7/4/2017 με το ΑΠ 10219 (ΑΠ ΚΤΥΠ ΑΕ 4658/7-4-2017) έγγραφό του ο δήμος Κεφαλλονιάς ζητά από την ΚΤΥΠ ΑΕ να ξαναστείλει τη μελέτη του Γυμνασίου Αγ. Θέκλας λόγω απώλειας»!!!

Καλά διαβάζετε.

Η ΚΤΥΠ ΑΕ έστελνε τις μελέτες των σχολείων και η Δημοτική Αρχή της ξαναζήταγε γιατί τις …έχανε!!!

Και ακόμα:

  •  30/10/2017 έληγε η προθεσμία για την ένταξη σχολείων στο ΕΣΠΑ. Η Δημοτική Αρχή ενημερώνεται …από την ΚΤΥΠΑ ΑΕ περί αυτού τρεις μήνες πριν στις 8/8/2017 με το 11772/2017 έγγραφο και την «παρακαλεί για την επίσπευση των αδειοδοτήσεων» !

Τελικά η Δημοτική Αρχή ….«δεν επίσπευσε τις αδειοδοτήσεις» και δίνεται παράταση ενός μηνός για τις εντάξεις στο ΕΣΠΑ «ήτοι μέχρι την 30η.11.2017 μετά από δικές της ενέργειες» όπως ενημερώνεται η Δημοτική Αρχή από την …ΚΤΥΠ ΑΕ στις 14/11/2017 (αρ. πρωτ. 17465/2017 έγγραφο της ΚΤΥΠ ΑΕ προς το Δήμο) και της επιδεικνύει να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο για τις απαραίτητες αναθέσεις σε αυτήν!

  •  Το Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται στις 21/11/2017 και παίρνεται η 326/21.11.2017 απόφαση, η οποία και διαβιβάζεται στην ΚΤΥΠ ΑΕ μετά από οκτώ ημέρες (!) στις 29.11.2017 παρ’ότι οι ημερομηνίες έτρεχαν και με την οποία της ανατίθεται «η διαδικασία για την ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, η δημοπράτηση, η επίβλεψη και η κατασκευή των έργων που αφορούν τα διδακτήρια» που προαναφέρθηκαν, κάτι που θα μπορούσε να γίνει …χρόνια πίσω!
  •  Τελικά η ΚΤΥΠ ΑΕ καταθέτει στις 29/11/2017, «με την ψυχή στο στόμα», την πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ των πέντε διδακτηρίων τα οποία και εντάχθηκαν με αποφάσεις του περιφερειάρχη στις 15/3/2018.

Επί πλέον των παραπάνω υπάρχουν δύο ακόμα σημεία της απάντησης της ΚΤΥΠ ΑΕ στη Βουλή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

1ον) «Δεν έχει υποβληθεί αρμοδίως (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εννοεί το Δήμο Κεφαλονιάς) στην ΚΤΥΠ ΑΕ κανένα έγγραφο όπως και κανένα αίτημα με τα απαιτούμενα στοιχεία για την έναρξη μελέτης νέου διδακτηρίου από την Κεφαλλονιά» αναφέρει η ΚΤΥΠ ΑΕ και …«αδειάζει» μεγαλοπρεπώς το δήμαρχο που άλλα διαβεβαιώνει την εκπαιδευτική κοινότητα ακόμα και πρόσφατα την περασμένη Παρασκευή 5 Οκτώβρη!!!

2ον) Σχετικά με το ερώτημα των βουλευτών του ΚΚΕ τι θα κάνει η Κυβέρνηση για «Να δρομολογηθεί η κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου για το ΓΕΛ Ληξουρίου» η απάντηση της ΚΤΥΠ ΑΕ είναι κόλαφος για τον δήμαρχο και συνολικά τη Δημοτική Αρχή: «Για ΓΕΛ Ληξουρίου δεν υπάρχει αλληλογραφία»!!!

Σε απλά Ελληνικά τα δύο παραπάνω σημεία σημαίνουν ότι τα όσα διαβεβαιώνει την εκπαιδευτική κοινότητα (καθηγητές, γονείς, μαθητές) ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης για νέα διδακτήρια όσον αφορά το Γενικό Λύκειο Ληξουρίου, το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και το 4ο δημοτικό Αργοστολίου είναι …«φούμαρα» και …«φύκια για μεταξωτές κορδέλες»!!!

Εδώ τελειώνει η εξιστόρηση των γεγονότων με βάση τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία στην απάντηση της ΚΤΥΠ ΑΕ στη Βουλή και στην ερώτηση του ΚΚΕ.

Κι επειδή τα εξιστορούμενα γεγονότα παρατίθενται με ημερομηνίες και πρωτόκολλα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν …να γιατί η Δημοτική Αρχή δεν τολμάει να αμφισβητήσει το ελάχιστο οπότε και δεν βγάζει ανακοίνωση – απάντηση !

Και τα συμπεράσματα σε συνδυασμό …με την απόλυτη σιωπή της Δημοτικής Αρχής:

Πρώτο συμπέρασμα: Η Δημοτική Αρχή έχει στα χέρια της τις μελέτες …έξι σχολείων προ πολλού. Τις τέσσαρες από το 2015 και τις δύο από τις αρχές του 2017. Και παρ’όλα αυτά τρέχει την τελευταία στιγμή να εντάξει τα έργα στο ΕΣΠΑ, μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις ανικανότητας που φτάνουν ακόμα και στην απώλεια των μελετών!

Δεύτερο συμπέρασμα: Αν δεν ήταν η ΚΤΥΠ ΑΕ δεν θα δινόταν παράταση στο ΕΣΠΑ και δεν θα γινόταν η ένταξη των πέντε σχολείων στο ΕΣΠΑ! Η Δημοτική Αρχή ούτε που ήξερε τι συμβαίνει …και είναι πολύ αμφίβολο αν και σήμερα έχει καταλάβει τι έχει γίνει.

Τρίτο συμπέρασμα: Παρά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής ηγεσίας και βασικά του δημάρχου για …νέα κτίρια στο ΓΕΛ Ληξουρίου, το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και το 4ο Δημοτικό Αργοστολίου, ακόμη και για «7 νέα κτίρια», κανένα αίτημα δεν έχει υποβληθεί στην ΚΤΥΠ ΑΕ για νέα σχολικά κτίρια στην Κεφαλονιά! Αντίθετα όπου νάναι δίνεται η έγκριση και δημοπρατούνται τα έργα …επισκευής των υπαρχόντων κτιρίων.

Τέταρτο συμπέρασμα: Ο υποψήφιος της ΝΔ Χαράλαμπος Λυκούδης αδελφός του αρμόδιου για τα έργα αντιδημάρχου Διονυσίου Λυκούδη δεν έλεγε την αλήθεια λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Γενάρη 2015 ότι οι μελέτες των σχολείων είναι έτοιμες, προφανώς κατόπιν ενημέρωσης του αδελφού του και αρμόδιου για τα έργα αντιδημάρχου!

Πέμπτο και σημαντικότερο όλων συμπέρασμα: Η Δημοτική Αρχή Παρίση-Λυκούδη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την απέραντη σχολική παραγκούπολη που έχει δημιουργηθεί στην Κεφαλονιά σταδιακά από το 2011 και με ιδιαίτερη έμφαση μετά τους σεισμούς του 2014!

Η δε σιωπή της Δημοτικής Αρχής είναι ομολογία ενοχής, όταν δεν βρίσκει μισή λέξη να αντικρούσει τους φοβερές και τρομερές αποκαλύψεις των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ στη Βουλή των Ελλήνων με αφορμή των ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ.

Όπως ένοχη είναι και η σιωπή της αντιπολίτευσης και βασικά του επικεφαλής Θεόφιλου Μιχαλάτου, οποίος έχει αρκεστεί όλα αυτά τα χρόνια «της απέραντης σχολικής παραγκούπολης» να θυμάται την εκπαιδευτική κοινότητα εθιμοτυπικά, στέλνοντας ευχές στο ξεκίνημα κάθε νέας σχολικής χρονιάς και συγχαίροντας τους επιτυχόντες με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια!

Αναδημοσίευση από www.kefalonianmantata.gr

Aλέξανδρος Παρίσης