“Ημερήσιος”: “ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ” ΤΑ …ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!”

Tο ποσο προβληματικό είναι το σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων και της λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολλειμμάτων (ΧΥΤΥ) φάνηκε με ένα απρόοπτο και συνάμα τραγικό γεγονός.

Στις 16/9/2018 απεβίωσε ο Νικόλαος Λιάτος ο μοναδικός εταίρος-διαχειριστής της εταιρείας ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε. που από το 2012 που συστάθηκε αναλαμβάνει είτε με διαγωνισμούς (που μόνο αυτή συμμετέχει) είτε με απευθείας αναθέσεις τη λειτουργία και τη συντήρηση του ΧΥΤΥ στην Παλοστή, τη συλλογή των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών σε κάθε Δημοτική Ενότητα, τη συντήρηση των κάδων και παλαιότερα είχε την ευθύνη της λειτουργίας των Σπηλαίων (Δρογκαράτης, Μελισσάνης), του Αγκυροβολίου της Αγίας Ευφημίας, των Δημοτικών Παραλιών (Πλατύ Γιαλού, Μύρτου), ενώ αναλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες στο Λιμενικό Ταμείο, τη ΔΕΥΑ ακόμη και την καθαριότητα έχει αναλάβει …σε σχολεία και στη Γέφυρα Δεβοσέτου (την οποία μετά από δημοσιεύματα ότι …δεν καθαρίζεται την παράτησε!!!) και με αποκορύφωνα της πολυπραγμοσύνης τις αναθέσεις από την ΚΕΔΗΚΕ για …τη συντήρηση των γηπέδων μέχρι και την κατασκευή …καρναβαλικών κατασκευών!!!!

Ουσιαστικά οι πολλές και ποικίλες δραστηριότητες της ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΕΠΕ που αναλαμβάνει στο Δήμο και Οργανισμούς του, από το μάζεμα των σκουπιδιών μέχρι και …το Καρναβάλι συνοψίζονται στην …εξής μία:

Την πρόσληψη προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ!!!

Πράγματι ο Δήμος, συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια αποφεύγει …τις μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και το ΑΣΕΠ με χαρακτηριστική την περίπτωση πριν ένα χρόνο νάναι από τους λίγους Δήμους στην Ελλάδα που …απέφυγε τον διορισμό μονίμων υπαλλήλων.

Ενδεικτικά ήταν τα δύο πρωτοσέλιδα του «Η» στις 27/10/2017 με τίτλο «Απών ο Δήμος Κεφαλονιάς από τη μεγαλύτερη προκήρυξη μόνιμων θέσεων των τελευταίων χρόνων!» και λίγες ημέρες μετά στις 3/11/2017 με τίτλο «Χάθηκε η δυνατότητα μόνιμου διορισμού στο Δήμο …150 συμπολιτών που μπορούσαν να επωφεληθούν της αυξημένης μοριοδότησης!».

Βέβαια ο Δήμος δεν έβγαλε μιλιά με τις αποκαλύψεις του «Η» όπως κατά κανόνα συμβαίνει όταν …«έχει λερωμένη τη φωλιά του»!

Τώρα το ζητούμενο είναι τι γίνεται με τα σκουπίδια;

Το θέμα απασχόλησε την ΕΔΑΚΙ (πρώην Διαδημοτική) στη χθεσινή συνεδρίαση 24/10 του Διοικητικού της Συμβουλίου και πάρθηκε η απόφαση 155/2017 με ΑΔΑ: Ψ6ΠΑΟΚΠΧ-Ψ71.

Στην απόφαση αναφέρονται αρκετά αποκαλυπτικά στοιχεία. Συγκεκριμένα:

◼︎«Η εταιρεία «ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ- ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.» με ενημερωτική επιστολή τις 04-10-2018 έκανε γνωστό προς την Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α. ότι μετά τον θάνατο του Νικολάου Λιάτου εκπρόσωπου της εταιρείας ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε. που απεβίωσε στις 16-09-2018 η εν λόγω εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα με την μη καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων της με αποτέλεσμα την οικιοθελή αποχώρησή τους. Μετά τούτου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο συμβατικό της έργο»!!!

◼︎︎︎︎«Παραμένει πλημμελής σχεδόν σε όλη την Κεφαλονιά η αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Υ. μετά την οικιοθελή αποχώρηση συνόλου δέκα τριών (13) εργαζομένων της εν λόγω εταιρείας»!!!

Με λίγα λόγια, 13 εργαζόμενοι στην εταιρεία σηκώθηκαν και φύγανε γιατί δεν πληρώνονται και τα σκουπίδια αρχίζουν να μαζεύονται στους δρόμους με άγνωστο τον αριθμό αυτών που συνεχίζουν να δουλεύουν δίχως να πληρώνονται!

Τελικά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΑΚΙ (επισημαίνουμε ότι παρά την κρισιμότητα του θέματος συνεδρίασε …με οριακή απαρτία 6 μελών σε σύνολο 11 με τρία κορυφαία στελέχη της Δημοτικής Αρχής να απουσιάζουν «αν και νόμιμα κλήθηκαν») ενέκρινε «την νόμιμη υπαναχώρηση από τις εννέα (9) εν ενεργεία συμβάσεις με την Ανάδοχο Εταιρεία « ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΟΝ. Ε.Π.Ε.».

Επίσης εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο (κ. Διονύση Κοκκόση) «με απόφασή του να προχωρήσει, στην κήρυξη της αναδόχου «ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΟΝ. Ε.Π.Ε.» ως έκπτωτης και με επιμέλειά του να επιδοθεί η απόφαση αυτή στην ανάδοχο με δικαστικό επιμελητή».

Και τέλος αποφασίστηκε «Να δοθεί εντολή στον Νομικό Σύμβουλο να εξεταστεί το ενδεχόμενο για περαιτέρω αποζημιώσεις της Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Α.Ε. Ο.Τ.Α. λόγω της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της αναδόχου, για την τύχη των εγγυητικών επιστολών που είχαν εκδοθεί από την ανάδοχο εταιρεία, αν οι εγγυήσεις δύναται να καταπέσουν ολικά υπέρ της αναθέτουσας αρχής κ.λπ.».

Το τι μέλλει γενέσθαι με το μάζεμα των σκουπιδιών και την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΥ …ούτε λέξη.

Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να γίνουν όλα νόμιμα, αλλά αγαπητοί Μεγαρίτες μου …«όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε»!!!

Το πρόβλημα δεν είναι ο ξαφνικός θάνατος του μοναδικού εταίρου-διαχειριστή της εταιρείας που πάτε να δικαιολογηθείτε, αλλά …τα κολπάκια και οι εξυπνάδες της Δημοτικής Ηγεσίας να στήσει μηχανισμούς πρόσληψης προσωπικού με απώτερους και αλλότριους στόχους και σκοπούς που όλοι γνωρίζουν.

Ή μήπως δεν είναι αλήθεια πως ο μακαρίτης ήταν …υποψήφιος με το συνδυασμό του δημάρχου, όπως και κάποιοι από τους εργαζόμενους;

Όταν σας τα λέγαμε «πάρτε μόνιμο προσωπικό» …«φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Όπως πάντα …όλα τα ξέρετε!

Προτιμήσατε να στήσετε «μαγαζάκια» και αφήσατε στην άκρη τη νομιμότητα και τις προσλήψεις μόνιμου ή έκτακτου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

Το αποκορύφωμα ήταν να χαθούν όλες (σχεδόν) οι γαλάζιες σημαίες στις παραλίες της Κεφαλονιάς με πρώτο και καλύτερο το Μύρτο, γιατί σε αντίθεση με ότι συνέβη σε όλη την Ελλάδα, εδώ δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη οδός των προσλήψεων ναυαγοσωστών μέσω ΑΣΕΠ αλλά πήγε και πάλι να παρακαμφθεί η διαδικασία μόνο που …σκόνταψε!

Τα ίδια βέβαια συμβαίνουν και τώρα που μιλάμε με την άλλη εταιρεία, που εδώ και δυό χρόνια έχει αναλάβει τα σπήλαια και τις παραλίες με προσλήψεις προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ.

Τελικά …αλλοίμονο σε κείνον που θα σας διαδεχθεί σε 10 μήνες!

Ούτε ψύλλος στον κόρφο του!!!

Αναδημοσίευση από www.kefalonianmantata.gr