“Ρινόκερος”: Μια παράσταση σήμα κινδύνου για κάθε ολοκληρωτισμό(pics & videos)

“Ρινόκερος” του Ευγένιου Ιονέσκο. Ο Πάνος Βαρδάκος πάντα τολμούσε, πάντα διάλεγε έργα προσεγμένα αλλά και “πρωτότυπα” για το κοινό της Κεφαλονιάς. Τόλμησε τότε πριν πολλά χρόνια με το ΕΘΚ να ανεβάσει Αριστοφάνη, τόλμησε σήμερα σε δίσεκτους καιρούς να ανεβάσει Ιονέσκο. Η απόσταση (η θεατρική) δεν είναι μεγάλη.

Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης προσβάλλονται, ο ένας μετά τον άλλο, από μια παράξενη ασθ΄νεια, την ρινοκερίτιδα. (Γιατί όχι και σήμερα). Αυτή η αρρώστια άγνωστη μέχρι εκείνη τη στιγμή, είναι απ’ ότι φαίνεται αθεράπευτη, χωρίς όμως να είναι θανατηφόρος. Τελικά, τα πρόσωπα ποτ έχουν μολυνθεί γίνονται αγνώριστα, τόσο φυσικά όσο και ψυχικά, σε τέτοιο βαθμό ώστε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πραγματική μεταμόρφωση.

Σκεφτείτε στη σημερινή εποχή πόσες “ρινοκερίτιδες”  αθεράπευτες υπάρχουν. Η κυριότερη ασθένεια ο εθισμός του διαδικτύου. Οι “κατά φαντασίαν ασθενείς” του Διαδικτύου. Σε πόσες σύγχρονες ασθένειες θα μπορούσαμε να αναφερθούμε. Την ασθένεια του fake news. Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά παραλληλίζοντας τη σημερινή πραγματικότητα με την ….ρινοκερίτιδα

Γράφει ο Πάνος Βαρδάκος ότι ο “Ρινόκερος” είναι μια ανθρώπινη κωμωδία και ταυτόχρονα τραγωδία. Είναι ένα έργο ενάντια στη βία και τον φασισμό, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Είναι ένα έργο που δοξάζει την “Ανθρώπινη Ελευθερία”. Ένα σήμα κινδύνου για κάθε ολοκληρωτικό, για κάθε συμπεριφορά που ξεχνάει την ανθρώπινη υπόσταση. .

Ξεχώρισε ο Τάσος Μπεκατώρος ιδιαίτερα η στιγμή που τον “πιάνει” η “ρινοκερίτιδα”. Πολύ καλός ο Γιάννης Νεόφυτος, αν και τον προτιμούμε σε κωμωδία να ξεδιπλώνει το ταλέντο του. Όλοι μα όλοι ήταν εξαιρετικοί. Ιδιαίτερα σκηνοθετικά ήταν ευρηματική η εμφάνιση των ….Ρινόκερων με ομπρέλες.  Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, του Θεατρικού Εργαστηρίου Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς. Μπράβο σε όλους.

Το Video ξεκινάει από τη στιγμή που μπαίνει ο Ρινόκερος.

Δείτε τους συντελεστές της παράστασης

                                                                                                                                                                                                   

Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr