Για την πρόοδο της καταγραφής των ζημιών και των αποζημιώσεων μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης της υπαίθρου Σωτήρης Κουρής στην εκπομπή των Ανδρέα Αρβανιτάκη και Γιάννας Κουλουμπή στον Ionian Galaxy.

Ο κ. Κουρής επισήμανε πως υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας και των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ και σε συνεργασία με τους δήμους ξεκίνησε άμεσα η καταγραφή των ζημιών.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Κεφαλονιά οι ζημιές που δηλώθηκαν αφορούν ως επί τω πλείστον κτηνοτροφικές μονάδες.

Περί τα 1180 ζώα έχουν δηλωθεί ότι πνίγηκαν ή χάθηκαν, ενώ μόλις προστεθεί και η Παλική, που μέχρι την ώρα της συνέντευξης δεν ήταν διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1500(!). Παράλληλα, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές χώροι σταβλισμού, αποθήκες κλπ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στην περιοχή της Φάλαρης, των Μακρυώτικων, των Φαρακλάτων και του Αγκώνα. Οι ζημιές σε φυτικές παραγωγές περιορίστηκαν σε 230 δηλώσεις.
Να σημειωθεί ότι αντίθετη ήταν η εικόνα στη Ζάκυνθο, όπου οι δηλώσεις ζημιών σε φυτική παραγωγή ανήλθαν στις 5000 ενώ σε κτηνοτροφικές μονάδες περιορίστηκαν σε μερικές δεκάδες.

Ο κ. Κουρής ευχαρίστησε όλες τις εθελοντικές ομάδες που με περίσσευμα ψυχής βοήθησαν στην αντιμετώπιση των καταστροφών.

Αυτό που έχει βαρύνουσα σημασία από τούδε και στο εξής, είπε κλείνοντας ο αντιπεριφερειάρχης, είναι η πρόληψη και τα έργα που αυτή συνεπάγεται, ώστε τέτοιες καταστροφές να ανήκουν πλέον οριστικά στο παρελθόν.

Για την φωτιά στον ΧΥΤΥ και το τοξικό νέφος 

Σε ερώτηση που δέχτηκε αναφορικά με την πυρκαγιά στον ΧΥΤΥ και το τοξικό νέφος που αυτή προκάλεσε, ο κ. Κουρής τόνισε πως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Δημόκριτο, ο οποίος προέβη σε μετρήσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς. Ωστόσο, εκτιμάται πως ο “Ιανός” με το σαρωτικό του πέρασμα παρέσυρε στο σύνολό τους τις τοξικές ουσίες (διοξίνες κλπ) που είχαν εντοπιστεί σε φυτά και αλλού.

Πηγή: ekefalonia.gr