Προ ολίγων ημερών το Ξενοδοχείο Summery, της οικογένειας Φαρακλού, έσβησε τα 40 κεράκια του.

40 Χρόνια λειτουργίας…

Κάπου εκεί στην δεκαετία του ’80, τρία αδέλφια αποφάσισαν να κάνουν στροφή 360 μοιρών και να ασχοληθούν με τον Τουρισμό.

Αποφάσισαν από έμποροι να γίνουν ξενοδόχοι.

Ο κ. Σπύρος Φαρακλός, θυμάται και μοιράζεται μαζί μας, μαζί σας, στιγμές. Από την ιδέα, από το όραμα εκείνης της εποχής, έως το σήμερα.

Την δεκαετία του ’80 οι λέξεις “τουρισμός” “τουριστικό προϊόν”, ήταν άγνωστες στην περιοχή της Παλλικής.

“Κοροίδευαν οι ντόπιοι όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε το ξενοδοχείο και να ασχοληθούμε με τον Τουρισμό” “δεχτήκαμε μεγάλο πόλεμο και από τους ντόπιους και από το Αργοστόλι” “έβλεπα από την Κέρκυρα και τα άλλα νησιά, ότι ο Τουρισμός είναι το μέλλον και έτσι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτό” “αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες” “οι χειρότεροι τοκογλύφοι είναι οι τράπεζες” “το όραμα μου έγινε πραγματικότητα”, είναι μερικά από όσα είπε ο κ. Φαρακλός.

Το Ξενοδοχείο “Summery” (“Καλοκαιρινό”) ήταν το πρώτο Ξενοδοχείο που χτίστηκε στην Παλλική. Μέχρι τότε λειτουργούσαν, ως ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, κάποια σπίτια

Δειλά-δειλά, οι πρώτοι τουρίστες έφταναν στο άγνωστο έως τότε, για αυτούς, Ληξούρι και ρωτούσαν που μπορούν να μείνουν. Μα και τότε, οι ντόπιοι δεν μιλούσαν, δεν πρότειναν, το (πρώτο ξενοδοχείο που είχε η πόλη) Summery. Μα, οι επισκέπτες το ξετρύπωναν… Και το αγάπησαν… Με την “Thomson”, έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς Τουρισμού, οι πρώτοι Βρετανοί σχεδίαζαν το ταξίδι τους στο Ληξούρι, επιλέγοντας για την διαμονή τους το “Summery”.

Αγάπησαν τους ανθρώπους με την διαφορετική κουλτούρα, αγάπησαν και οι Βρετανοί τους ανθρώπους και το Ξενοδοχείο και μέχρι και σήμερα οι αναμνήσεις που κουβαλούν όλοι μέσα τους είναι πολλές και ευχάριστες… Μια αγάπη που συνεχίζεται έως και σήμερα!

Κάπως έτσι άνθισε ο Τουρισμός στην πόλη μας.

Κι όπως και τότε, έτσι και σήμερα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι μεγάλα.

Σήμερα,στα 95 του χρόνια, ο κ. Σπύρος Φαρακλός,έχει παραδώσει τα ηνία της οικογενειακής Ξενοδοχειακής επιχείρησης στις δυό κόρες του, την Ιωάννα και την Τιτίκα Φαρακλού. Ο ίδιος συνεχίζει να περνά πολύ χρόνο στο Ξενοδοχείο και να καταπιάνεται με μικρές εργασίες, ενώ απολαμβάνει τους κόπους μιάς ολόκληρης και δύσκολης ζωής.

Στην βιντεο-συζήτηση με τον κ. Σπύρο, την κα Ιωάννα και κα Τιτίκα Φαρακλού, η οποία πραγματοποιηθηκε στον καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο του Ξενοδοχείου θα ακούσετε πολλά.

Πως προέκυψε το “Summery”; Ποιό ήταν το αρχικό όνομα του Ξενοδοχείου που απορρίφθηκε τελευταία στιγμή πριν το πρώτο άνοιγμα, εκείνον το Αύγουστο;

Θα τα ακούσετε όλα… Και θα υπάρχει και συνέχεια…

Εις το επανιδείν…

Σημ.: Για να μην ξεχαστούν οι μνήμες, για να μείνει ζωντανό το Ληξούρι και οι ιστορίες εκείνης της παλαιότερης εποχής, σας προσκαλούμε σε ένα όμορφο ταξίδι αναμνήσεων. Θυμάστε ιστορίες από παλαιότερες εποχές; Θέλετε να τις καταγράψουμε σε ένα βιντεάκι για να μπορεί ο καθένας να έχει δωρεάν πρόσβαση μεσω της τεχνολογίας; Θέλετε να έχετε και εσείς ΔΩΡΕΑΝ ένα αντίγραφο για το οικογενειακό αρχείο σας; Με ένα εμαιλ στο info@lixouri.gr ή μιά κλήση στο 6986831280, το Lixouri.gr είναι στην διάθεση σας για να μοιραστείτε όσα θέλετε, με τον κόσμο όπου επι γης.

Αναδημοσίευση από www.lixouri.gr