Με τα μελανότερα χρώματα παρουσίασε την κατάσταση στην αγορά του νησιού μας και όχι μόνο ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Σπαθής, μιλώντας στην εκπομπή των Ανδρέα Αρβανιτάκη και Γιάννας Κουλουμπή στον Ionian Galaxy.
Ο κ. Σπαθής επεσήμανε τα διαδοχικά χτυπήματα που έχει δεχτεί η οικονομία των νησιών μας πρώτα από τον κορωνοϊό και τα επακόλουθα του (lockdown κλπ) και πρόσφατα από το καταστροφικό πέρασμα του “Ιανού” που σάρωσε σπίτια και επιχειρήσεις σε μεγάλο μέρος του νησιού.

Οι αριθμοί

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, κατά 90% τον Ιουλίο, κατά 45 με 50% τον Αύγουστο, τον μόνο μήνα που υπήρξε μια σημαντική τουριστική κίνηση στο νησί, έξω με το που μπήκε ο Σεπτέμβριος η πτώση εκτοξεύτηκε στο 75%.
Το γεγονός αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Σπαθής, οφείλεται στο γεγονός ότι η μερική βελτίωση της εικόνας τον Αύγουστο είχε να κάνει ως επί τω πλείστον με εσωτερικό τουρισμό, Έλληνες από τα αστικά κέντρα που στήριξαν την οικονομία της επαρχίας καθώς τα μεγάλα ξενοδοχεία που προσέλκυαν μεγάλο μέρος των ξένων τουριστών παρέμειναν κλειστά. Με το που μπήκε ο Σεπτέμβρης, ωστόσο, οι Έλληνες επέστρεψαν στα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα η πτώση του τζίρου να έρθει απότομα.

Προτάσεις και εκκλήσεις προς την κυβέρνηση

Συνεχίζοντας ο κ. Σπαθής τόνισε πως βρίσκεται σε επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία, ενώ έχει ήδη καταθέσει μια σειρά προτάσεων για την ανακούφιση αλλά και στήριξη των επιχειρήσεων των νησιών μας ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.
Παράλληλα, τόνισε πως ήδη έχει επικοινωνήσει και συνεργάζεται στενά με άλλα επιμελητήρια προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους και να αυξήσουν την πίεση προς τους αρμόδιους φορείς.

Πηγή: ekefalonia.gr