Γράφει ο Νίκος Παπαδάτος
Οικονομολόγος – συνταξιούχος τραπεζικός

Πριν δεκαπέντε μέρες είχα γράψει για τα – καμιά δεκαριά – «ΘΑ» του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Σταύρου Σπαθή σχετικά με το «μανατζάρισμα» της εν λόγω δημοτικής επιχείρησης. ΘΑ κάνω εκείνο, ΘΑ κάνω τ΄ άλλο…
Oμως το καλύτερο «ΘΑ» μας το φύλαγε – ως φαίνεται – για έκπληξη! «ΘΑ» επιδιώξω να αυξηθεί ο  μισθός μου κατά 250% σε σχέση με τα όσα έπαιρνε ο προηγούμενος πρόεδρος (Ανουσάκης) και έτσι θα παίρνω το μήνα 1710 ευρώ!
Αυτό σημαίνει ότι ο Σταύρος Σπαθής θα  «τσεπώνει»  ως αμοιβή κατ’ έτος από τη ΔΕΥΑΚ 20.520 ευρώ! Καθ’ όλη δε την “τετραετία Θεόφιλου” ο Πρόεδρος και manager πλέον της ΔΕΥΑA (δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης) «ΘΑ» «τσεπώσει» – νομίμως!- 82.080 ευρώ!
Ομως: Ο Σταύρος Σπαθής ως manager της ΔΕΥΑΚ τόσα θέλει ως αμοιβή! Σου λέει: για να διευθύνω, να μανατζάρω,  εγώ την εν λόγω επιχείρηση κύριοι, «θέλω τόσα. Θέλω το maximum! Που προβλέπει ο νόμος» Μου τα δίνετε, οκεϋ! Δεν μου τα δίνετε φεύγω… Βλέπετε, έτσι διαπραγματεύονται οι managers με τις επιχειρήσεις στις μέρες μας…

Οθεν: Την ευθύνη εξ ολοκλήρου γι’ αυτό το υπέρογκο – για τα τοπικά δεδομένα – ποσό των 1710 ευρώ, δεν την έχει ο Σπαθής και ο κάθε Σπαθής και εξηγήσαμε το γιατί. Την ευθύνη – σε ότι αφορά τη λογική του πράγματος- την έχουν  τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ που ενέκριναν – παμψηφεί μάλιστα – την υπέρογκη αύξηση του μισθού του προέδρου- manager της.
Και λέω υπέρογκη καθότι έπρεπε στην απόφασή τους να συνυπολογίσουν –πάντα κατά τη γνώμη μου – δύο πράγματα: α) το τι μισθό έπαιρναν και οι εκάστοτε πρόεδροι της ΔΕΥΑΚ πριν από τον Σπαθή και β) ότι η χώρα μας διανύει ακόμα περίοδο κρίσης και πολλοί συμπολίτες και εδώ στην Κεφαλονιά περνάνε πολύ δύσκολα και άρα με αυτό ως δεδομένο ίσως να αποτελεί πρόκληση για το ευρύ κοινό η όλη «φάση»!


Π.χ. ο Νίκος Ανουσάκης, ο γνωστός δικηγόρος του Αργοστολίου, έπαιρνε τόσα χρόνια μισθό 500 ευρώ μηνιαίως ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ. Ε, δεν γίνεται κύριοι του Δ.Σ. να πάτε από τα 500 ευρώ στα 1710 ευρώ, επειδή «το λέει ο νόμος»! Τεράστιο το άλμα!
Aλλο ερώτημα (απλό): Μήπως μετά την απόφαση αυτή θα πρέπει τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ να παραιτηθούν και «να πάνε σπίτι τους», αφού δεν έχουν – όπως δείχνουν τα πράγματα – επίγνωση του τι θα πει «μέτρο», που ήταν και βασική αξία της αρχαίας ελληνικής Φιλοσοφίας;  Προβληματισμό καταθέτω…


400 θα είναι, λέει,  η πρώτη «φουρνιά» λαθρομεταναστών που θα έρθουν στην Κεφαλονιά. Μήπως ρε παιδιά σας ξέφυγε κανένα μηδενικό; Και αντί για 400 είναι στην πραγματικότητα …4000; Να δείτε όμως που σταδιακά θα φθάσουμε σ’ αυτό το νούμερο!… Και θα το ξεπεράσουμε! Και τότε, μαύρη θάναι η νύκτα στα βουνά, μαύρη σαν καλιακούδα, για την Κεφαλονιά μας…

Και μην μου λέτε ότι είναι Σύριοι πρόσφυγες. Αυτά αλλού. Στη Μόρια μένουν 80 διαφορετικές εθνικότητες!

 

Ο Μητσοτάκης τον έφερε τον Κινέζο στην Αθήνα!  Κι ας στραβομουτσουνιάζουνε οι αμερικανοί…

 

Ο μόνος τοπικός παράγοντας που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αγορά του Αργοστολιού είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νικόλας Βαλλιανάτος! ΟΛΟΙ οι άλλοι είναι στα γραφεία τους ή κλεισμένοι στο σπίτι τους! Και εμφανίζονται κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα!

Ο Νικόλας είναι καθημερινά στην Αγορά και αφουγκράζεται τον παλμό της «από πρώτο χέρι». Ο Πρόεδρος ακούει παράπονα δημοτών, υποδείξεις για διάφορά προβλήματα, απαντάει σε ερωτήσεις διαφόρων δημοτών και «ζυγίζει» με τον τρόπο του πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις.

Α! Και ο βουλευτής Παναγής Καππάτος κάνει κι  αυτός τις περατζάδες του στο Λιθόστρωτο ή στη Πλατεία. ΟΛΟΙ οι άλλοι …εξαφανιζόλ!

Διάβασα και ξαναδιάβασα την μακροσκελή αλλά άκρως ενημερωτική απάντηση του – πάντα φίλου!- τ. νομάρχη, δημάρχου κ.λπ.  Μάκη Μεταξά στο πρόσφατο άρθρο μου για το μείζον θέμα της ανάδειξης του περίφημου θολωτού βασιλικού τάφου στα Τζαννάτα. Μάθαμε όλοι πολλά και σημαντικά πράγματα σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα αυτό, που εν πολλοίς αγνοούσαμε!
Δυστυχώς και στο ζήτημα αυτό η ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ του ελληνικού κράτους αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι είναι ανίατη ασθένεια! Επίσης εύλογα ερωτηματικά προκαλούν  και τα όσα επισημαίνει ο Μάκη Μεταξάς για τον ανασχετικό ρόλο που παίζει η τοπική εκκλησία στο όλο ζήτημα. Αλήθεια, ο Μητροπολίτης κ.κ. Δημήτριος ο οποίος  είναι Ιεράρχης ανοικτών οριζόντων, τι θέση παίρνει εν προκειμένω; Είναι ένα ερώτημα που έχει τη σημασία του!  Αλλά επί του θέματος θα επανέλθω σύντομα!


Ωραίο σχέδιο για το Αργοστόλι, «κατέβασε» η Δημοτική Κοινότητα Αργοστολίου (πρόεδρος Θεόδωρος Αλυσανδράτος). Το θέμα τώρα είναι πως θα υλοποιηθεί. Καθότι, «Πάσα πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος» (Κωνσταντίνος Καραμανλής).
Ότι θα λύσει το «κυκλοφοριακό» στο Αργοστόλι διατείνεται ο αντιδήμαρχος Μινέτος. Πως; Με το μαγικό ραβδί; Το κυκλοφοριακό είναι ένα άλυτο πρόβλημα εδώ και χρόνια τώρα. Οι καλύτεροι συγκοινωνιολόγοι να έρθουν λύση δεν θα βρουν… Εκτός κι αν στη πρωτεύουσα μας φέρουν τα πάνω κάτω…


«Την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια» ο αριστερός Εβο Μοράλες στη Βολιβία. Η πολιτική του –να οδηγήσει τη χώρα του σε καλύτερες μέρες – απέτυχε, όπως δείχνουν οι εξελίξεις. Δίδαγμα: Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει πάντα να έχουν κατά νου ότι κανένα κοινωνικό σύστημα, κανένα σύστημα διακυβέρνησης, είτε κομμουνιστικό, είτε σοσιαλιστικό, είτε φιλελεύθερο ή νεοφιλελεύθερο δεν έχει μέλλον αν δεν επιτυγχάνει διαχρονικά αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας!  («ψιλά γράμματα», ε;)
Είναι αυτό που είχε πει παλιά ένας κινέζος ηγέτης, αλλά με άλλα λόγια: Δεν ενδιαφέρει αν η γάτα είναι μαύρη ή άσπρη. Αρκεί να πιάνει ποντίκια!

Μ’ αυτά και με τ’ άλλα φθάσαμε στο τέλος. Χαίρετε Και Αγαλλιάσθε!
ΥΓ: Πάντα θεωρούσα ότι η αποχώρηση του Μάκη Μεταξά από τον τοπικό πολιτικό στίβο ήταν και είναι ένα μεγάλο μείον  για το νησί μας…

Πηγή: ekefalonia.gr