Στο αρχοντικό των Νοταράδων: Θλίψη & μεγάλη απογοήτευση

ΜΙΣΟΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΟ (και όχι «μισογυρισμένο», όπως ήθελε ο …δαίμων στο προηγούμενο δημοσίευμά μας), είναι το Αρχοντικό των Νοταράδων στα Ανω Τρίκαλα Κορινθίας, δίπλα στο Σπίτι που γεννήθηκε ο Αγιος Γεράσιμος και στην Εκκλησία του Αγίου, που θα δούμε -όπως είπαμε- στη συνέχεια.

Το παλιό κτίριο του Αρχοντικού, αν και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, καταρρέει συνεχώς και δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια παρέμβαση, είτε από το Δήμο Ξυλοκάστρου, είτε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Κι’ αυτό γιατί, όπως μάθαμε, οι κληρονόμοι είναι πολλοί και δεν βρίσκεται η πρέπουσα λύση της διάσωσης και της αναπαλαίωσης. Να πούμε εδώ ότι το Αρχοντικό των Νοταράδων από το 1935 και μετά λειτουργούσε ως ξενοδοχείο.

***

ΩΣΤΟΣΟ το καταρρέον Αρχοντικό των Νοταράδων, οι Τρικαλιώτες μέσα από ιστοσελίδες το παρουσιάζουν ως αξιοθέατο με παλιές φωτογραφίες, για προφανείς λόγους.

Οταν όμως οι επισκέπτες πάνε και βλέπουν τη σκεπή και τους τοίχους να καταρρέουν και τα παράθυρα να κρέμονται, νοιώθουνπλήρη απογοήτευση και θλίψη για το απαράδεκτο θέαμα.

Είναι, λοιπόν, καιρός η Κοινότητα των Τρικάλων, ο Δήμος Ξυλόκαστρου και το Υπουργείο Πολιτισμού να επισπεύσουν προς τη διάσωση του Αρχοντικού, γιατί σε λίγο καιρό στα Αγια αυτά Χώματα θα υπάρχει ένας μεγάλος σωρός ερειπίων.

Αλλη μια φωτογραφία που δείχνει την κατάρρευση του Αρχοντικού των Νοταράδων, στα Ανω Τρίκαλα της Κορινθίας

Αναδημοσίευση από www.kefalonianmantata.gr