Τα χαμόγελα των τοπικών στελεχών της ΝΔ, που είδαμε πρόσφατα στο τραπέζι που παρέθεσε ο βουλευτής της Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος στον Αγκώνα, έδωσαν τη θέση τους στον προβληματισμό καθώς δύο «αγκάθια» έκαναν την εμφάνισή τους και αναμένεται να μας απασχολήσουν σοβαρά το επόμενο διάστημα.

Το τμήμα του Ιονίου Πανεπιστήμιου στο Ληξούρι

Το πρώτο είναι η λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφορικά με τα πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία εν τέλει δεν θα λειτουργήσουν. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το τμήμα Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι. Το επιχείρημα της υπουργού παιδείας ήταν ότι τα εν λόγω τμήματα δεν πληρούσαν τα απαραίτητα ακαδημαϊκά κριτήρια, που να δικαιολογούν την ίδρυση και την λειτουργία τους.

Το γεγονός αυτό, όπως ήταν φυσικό, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από κατοίκους και φορείς του νησιού και ιδιαίτερα του Ληξουρίου. Η λειτουργία του τμήματος θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη και την ευημερία του Ληξουρίου, το οποίο βρίσκεται σε μία τελματώδη κατάσταση μετά το σεισμό του 2014, σημάδια του οποίου είναι εμφανή ακόμα και σήμερα.

Κατόπιν της απόφασης αυτής, ο βουλευτής και τα τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θα πρέπει να κοιτάξουν στα μάτια τους Ληξουριώτες και να εξηγήσουν γιατί μία (ακόμα) πρωτοβουλία που θα έδινε μία ανάσα στην πόλη τους κατέληξε στις καλένδες. Πρόκειται για μία ομολογουμένως δύσκολη εξίσωση.

 

Οι πρόσφυγες προ των πυλών

 

Αν το ζήτημα του τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Ληξούρι είναι δύσκολο, τότε τι να πει κανείς για την επικείμενη άφιξη και παραμονή στο νησί μας εκατοντάδων προσφύγων. Αυτό παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ο βουλευτής Παναγής Καππάτος σε συνέντευξή του στον Ionian Galaxy και τον Σάκη Βούτο. Προκειμένου να μετριαστούν οι αντιδράσεις ο κ. Καππάτος, επιχείρησε να ανασκευάσει, μέσω κύκλων, τονίζοντας ότι δεν έχει ειπωθεί τίποτα ακόμα για την Κεφαλονιά και ακόμα και αν έρθουν πρόσφυγες στο νησί θα πρόκειται για πρόσφυγες, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν σε καταλύματα και όχι σε κλειστές δομές, καθώς αυτές θα υπάρχουν κυρίως στην ενδοχώρα. Αναφορικά με τους αριθμούς ο κ. Καππάτος υπέθεσε ότι θα αποτελούν το 1% του νησιού ήτοι περίπου 400 άτομα.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Καππάτου και συνολικά η στάση της Περιφερειάρχη κας Κράτσα στο μεταναστευτικό έχουν ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, κυρίως στο εσωτερικό της ΝΔ, με μέλη και ψηφοφόρους να εκφράζουν την δυσφορία τους απέναντι στην πιθανότητα να εγκατασταθούν στο νησί μας πληθώρα «προσφύγων», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια, την ευημερία των κατοίκων και το τουριστικό μας προϊόν.

Η μέχρι τώρα πορεία του μεταναστευτικού μόνο αναστάτωση προκαλεί σε όλους μας, καθότι αντί να λυθεί το ζήτημα και εικόνες όπως αυτές των hot spot στα νησιά του Αιγαίου να εκλείψουν, υπάρχει η ανησυχία ότι απλά θα εξαπλωθούν σε όλη την επικράτεια.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του ekefalonia η δομή φιλοξενίας των προσφύγων δεν θα είναι στο Ληξούρι, όπως είχε ειπωθεί αρχικά, αλλά κάπου στη Λειβαθώ. Καλό θα είναι, λοιπόν, για το φλέγον αυτό ζήτημα να πάρει θέση και το δημοτικό συμβούλιο Αργοστολίου και δη ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος έχει διατελέσει και δήμαρχος Λειβαθούς στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση τόσο ο βουλευτής, όσο και τα τοπικά στελέχη αναμένεται να αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο χειμώνα και ενδεχομένως ένα ακόμα πιο δύσκολο καλοκαίρι.

Ίδωμεν…

Η Συντακτική Ομάδα του ekefalonia

Αναδημοσίευση από www.ekefalonia.gr