Τα εγκαίνια στο νέο κτήριο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ληξουρίου (pics+video)

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της πόλης μας, εδώ και αρκετό καιρό έχει μεταφερθεί σε νέο χώρο στους Σουλλάρους.

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Π.Κ. παρουσία του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεφαλονιάς-Ιθάκης Πυραρχου Χαρ.Γιαννάκη, του Υποδιοικητή Αντιπυραρχου Βασ.Σολδάτου, της Επιπυραγού Θεοδ. Γοντικα, του Διοικητή του Αερολιμένα Κεφαλονιάς Επιπυραγού Αναστ.Πασχαλη, του Προϊσταμένου του ΠΚ Ανθυποπυραγού Ευάγ.Ευαγγελάτου, του Αντιδημάρχου (και υποψήφιου Δημάρχου Ληξουρίου) κ. Γ.Κατσιβέλη, του (επίσης) υποψηφίου Δημάρχου Ληξουρίου κ. Δ.Μαντζουράτου, υποψηφίων Συμβούλων (Περιφέρειας και Δήμου) και του προσωπικού της Πυροσβεστικής.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος.

Οι σεισμοί το 2014 ανάγκασαν την Πυροσβεστική μας να ξεσπιτωθεί. Στα χρόνια που ακολούθηκαν μέχρι και πρόσφατα η Πυροσβεστική στεγαζόταν σε προκάτ, αρχικά στο παλιό γήπεδο του Παλληξουριακού και μετέπειτα στον χώρο του ΚΤΕΟ στον Κεχριώνα.
Εξασφαλίστηκαν πλέον ασφαλείς συνθήκες εργασίας ενός Κλιμακίου, όπου στα 20 χρόνια λειτουργίας του έχει σώσει ανθρώπους, κατοικίδια, περιουσίες. Η λειτουργία του, επιτακτική ανάγκη για την πόλη μας. Όταν βελτιώνονται οι συνθήκες εργασίας, τότε οι υπηρεσίες που προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι, είναι ανεκτίμητης αξίας.

Με το πέρας της τελετής του Αγιασμού, ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, ο Διοικητής της ΠΥ και ο Αντιδήμαρχος της πόλης, τόνισαν τη σημασία της στέγασης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου για την περιοχή, ευχαρίστησαν όλους όσους βοήθησαν και ευχήθηκαν στους πυροσβέστες που το στελεχώνουν καλή επιτυχία στο έργο τους.
Συγκεκριμμένα ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ανέφερε “Να σας ευχηθούμε σε αυτό το κτήριο όπου ο Δήμος προνόησε να φροντίσει και να σας παραχωρήσει προκειμένου να επιτελείται το έργο σας με μεγαλύτερη άνεση, να σας ευχαριστήσουμε  όλους ως Πυροσβεστικό Σώμα διότι είστε πάντα δίπλα στις ανάγκες όλους του κόσμου και πάντοτε εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και την ευγνωμοσύνη μας για όσα προσφέρετε. Να έχετε υγεία, δύναμη και ενίσχυση και προστασία των Αγίων μας και με τις δικές σας δυνάμεις να προσφέρετε στο κοινωνικό σύνολο. Ευχόμεθα να μην έχουμε φέτος φωτιές. Τα μάτια σας τέσσερα και διαρκώς επαγρύπνηση. Να περάσετε καλά εδώ στην καινούργια εγκατάσταση, να είναι καλά ο Δήμος ο οποίος μερίμνησε και ότι παραπάνω γίνεται όλοι οι φορείς πρέπει να σας στηρίζουνε. Καλή θερινή σεζόν. Η εγκατάσταση εδώ να απλουστεύσει την καθημερινή σας ζωή και την εργασία σας”.
Ο κ. Χ.Γιαννάκης – Διοικητής Π.Υ. Κεφαλονιάς-Ιθάκης, τόνισε “κύριε Αντιδήμαρχε, έχουν περάσει 5 χρόνια από τότε που ο σεισμός έκλεισε το κτήριο όπου στεγαζόταν το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ληξουρίου. Τότε βρέθηκε λύση να στεγαστεί σε κάποια μεταλλικά κτήρια, τα οποία αρχικά είχαν τοποθετηθεί σε λάθος σημεία, με αποτέλεσμα και η διαβίωση των υπαλλήλων αλλά και η λειτουργία του κλιμακίου να ήταν εξαιρετικά δύσκολη.
Για να είμαστε δίκαιοι από την πρώτη στιγμή ο κεντρικός Δήμος αλλά και η Δημοτική Ενότητα Ληξουρίου έκαναν κάποιες προσπάθειες για να βρεθεί μιά λύση μόνιμη, να βρεθεί κάποιο κτήριο.
Όλα αυτά όμως πήραν σάρκα και οστά, από την στιγμή που αναλάβατε εσείς κύριε Αντιδήμαρχε (απευθυνόμενος στον Γιώργο Κατσιβέλη), τις τύχες αυτής της περιοχής και του τόπου.  
Αρχικά, μετεγκαταστάθηκαν σε ένα καλύτερο σημείο και βελτιώθηκε η υγεία των υπαλλήλων και η λειτουργία του Κλιμακίου και φτάσαμε στην σημερινή ημέρα να εγκαινιάζουμε ένα κτήριο κανονικό, φυσιολογικό, το οποίο επιτρέπει στους υπαλλήλους να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες, αξιοπρεπείς, αλλά και το Κλιμάκιο να λειτουργεί με καλύτερους τρόπους.
Η κοινωνία έχει κατανοήσει και οι Αρχές, ότι η λειτουργία του Κλιμακίου στα 20 χρόνια λειτουργίας του έχει αντιμετωπίσει συμβάντα, έχει επέμβει, έχει βοηθήσει 1700 περίπου στον αριθμό, αποτελεί έναν πυλώνα ασφάλειας, όπως και οι υπόλοιπες υπηρεσίες στην περιοχή, είναι πολύ σημαντικό μεγάλης αξίας να υπάρχει κλιμάκιο σε αυτήν την περιοχή. 
Το βλέπουμε αυτό και στην προσπάθεια που κάνουν πολλές περιοχές και μεγαλύτερες πληθυσμιακά του Ληξουρίου να ιδρύσουν Κλιμάκια αλλά δεν το κατορθώνουν. Μας γεμίζει ικανοποίηση και ένα ιδιαίτερο βάρος να ανταποδώσουμε αυτή την αγάπη που μας δείχνετε. Κύριοι σας εύχομαι να είσαστε υγιείς, να έχετε καλή συνέχεια και σας ευχαριστώ για το γεγονός ότι κάνατε υπομονή όλο αυτό το διάστημα στις συνθήκες που ήσασταν”.
Με την σειρά του, τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος κ. Γ.Κατσιβέλης αναφέροντας “Πραγματικά είναι πολύ σημαντική σήμερα που εγκαινιάζουμε το ΠΚ Ληξουρίου. Συμφωνώ με τον Διοικητή, στο ότι μετά τον σεισμό υπήρχαν τεράστια προβλήματα στο να βρεθεί κτήριο κατάλληλο για την στέγαση του Κλιμακίου και στην συνέχεια να γίνουν όλες εκείνες οι διαδικασίες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκμίσθωσης.
Θεωρώ ότι είναι περιττό να πούμε για την τεράστια προσφορά ων σωμάτων Ασφαλείας στον τόπο μας και κυρίως στην περιοχή όπου όταν χτυπήθηκε από τον σεισμό, όλοι είδαμε τι σημαίνει τα Σώματα Ασφαλείας να είναι κοντά, να βοηθούν. Αλλά και η σημαντική βοήθεια που έδωσε και ο Στρατός, την στιγμή που εμείς σαν κράτος δεν μπορούσαμε να δώσουμε.
Γι’αυτό όταν ανέλαβα θεώρησα υποχρέωση μου να παλέψω και να τρέξω όσο περισσότερο μπορώ και πιο γρήγορα, να αποκατασταθεί η στέγαση του ΠΚ στο Ληξουρίου.
Έγινε  σε μιά χρονική συγκυρία όπου επανασυστήνεται ο Δήμος Ληξουρίου και θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα από εδώ, ότι αφενός ο νέος Δήμος θα στηρίξει τα Σώματα Ασφαλείας, θα διεκδικήσει μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας καλύτερες συνθήκες, στελέχωση όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη, αλλά και για κάποια Σώματα όπως είναι το Λιμενικό, να επιστρέψει ως βάση στο Ληξούρι. Θέλω να σας ευχαριστήσω πραγματικά για όλες εκείνες τις ατέλειωτες ώρες που έχω ζήσει μαζί σας στιγμές σε φωτιές και πραγματικά καταλαβαίνουμε την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό και τις ατέλειωτες ώρες που δίνετε για να σώσετε ένα δένδρο, μιά περιουσία, μιά ζωή. Θέλω να πιστεύω ότι η απαρχή σήμερα εδώ με τα εγκαίνια, θα είναι μιά απαρχή για όλες τις υπηρεσίες και τις δομές για τον τόπο μας όπου θα μπορέσουν να αναπτυχθούν περισσότερο. Θα είμαι δίπλα σας, δίπλα και στα Σώματα Ασφαλείας και ο Διοικητής του ΑΤ Ληξουρίου όπου είναι εδώ σήμερα γνωρίζει από την συνεργασία που έχουμε, πόσο πολύ στηρίζω και βοηθάω. Το κεντρικό κράτος πρέπει να σκύψει περισσότερο πάνω από τα προβλήματα της Περιφέρειας και στην στελέχωση των Σωμάτων Ασφαλείας. Εύχομαι να έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι.”

Η όμορφη αυτή εκδήλωση έκλεισε με γλυκά και αναψυκτικά και ευχές για ένα ήρεμο καλοκαίρι.
Αναδημοσίευση από lixouri.gr