Τα φετινά “Ιακωβάτεια” είναι αφιερωμένα στην σάτυρα (pics)

Η σάτυρα βρίσκεται παντού, γύρω μας, μέσα μας, στα καφενεία, στις συζητήσεις, στις παρέες, στα Πολιτιστικά δρώμενα μιάς πόλης. Σίγουρα η σάτυρα βρίσκεται μέσα στον Ληξουριώτη ως γνήσιο απόγονο του Ανδρέα Λασκαράτου.

Η μετάλλαξη του ανθρώπου σε “Ευρωπαίο” φθίρει το σατυρικό πνεύμα του και τον μετατρέπει σε ένα άτονο χωρίς κέφι και μπρίο άνθρωπο.

Φέτος η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και συγκεκριμμένα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγή Δρακουλόγκωνα, διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά τα “Ιακωβάτεια”. Την εκδήλωση παρακολούθησε και η Βουλευτής κ. Αφρ. Θεοπεφτάτου.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος τα “Ιακωβάτεια” μας βοηθούν στο να έρθουμε (ξανά) σε επαφή με τους ανθρώπους και την ιστορία του τόπου μας, με όλα εκείνα τα στοιχεία του χαρακτήρα αλλά και της προσωπικότητας ανθρώπων που άφησαν το στίγμα τους σε αυτόν τον τόπο.

Η έναρξη των “Ιακωβατείων” έγινε χτες στον Κήπο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης με τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Πέτρο Πετράτο να καλοσωρίζει τον κόσμο και να μας βάζει με μιά μικρή εισαγωγή στο πνεύμα της σάτυρας.

Διότι τα φετινά “Ιακωβάτεια” είναι αφιερωμένα στην σάτυρα.

Σειρά παίρνει το χορευτικό τμήμα της “Χωροπούλας” όπου μας παρουσίασε γαμοτράγουδα από όλη την Ελλάδα.

Κατόπιν ο Ιστορικός και Εκπαιδευτικός κ. Ηλίας Τουμασάτος παίρνει τον λόγο ξεκινώντας μιά μικρή αναδρομή από την σάτυρα του τότε έως την σάτυρα του σήμερα. Η σάτυρα υπάρχει παντού. Στην τηλεόραση, στα περιοδικά, στα ραδιόφωνα, σε προφορικό και γραπτό λόγο.

Πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση του κ. Τουμασάτου ο οποίος έκλεισε με δυό ερωτήσεις και μιά μικρή “Λιακο-μαντινάδα” για το Ληξούρι.

Η πρώτη ημέρα των “Ιακωβατείων” έκλεισε με μιά πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του, επίσης εκπαιδευτικού, κ. Γεράσιμου Γαλανού. Μιά παρουσίαση με φωτογραφικό υλικό από παλαιγούς συντοπίτες. Φωτογραφίες που το στοιχείο του κεφιού, του πειράγματος και της σάτυρας υπήρχε παντού. Στον δρόμο, στις ταβέρνες, στην δουλειά.

“Ιακωβάτεια” χωρίς το στοιχείο της μουσικής; Όχι φυσικά. Και γι’αυτό η βραδιά τέλειωσε με τραγούδια, με γαμοτράγουδα Κεφαλονίτικα από τον Γεράσιμο γαλανό, τον Παναγή Σκλάβο και τον Λαμπρογιάννη Πεφάνη.

Μιά όμορφη βραδιά γεμάτη Ληξούρι που μας έφτιαξε την διάθεση. Μιά βραδιά που χαλαρώσαμε πολύ με κρασί από το Οινοποιείο Σκλάβου (ο κ. Σκλάβος πρόσφερε αφιλοκερδώς στην Ιακωβάτειο μερικές φιάλες από το εκλεχτό κρασί του) αλλά και μεζεδάκια απ’ του “Μαυροειδή” και όχι μόνο.

Απόψε τις 8.30 το βράδυ ξανά στον Κήπο της Ιακωβατείου, για την δεύτερη και τελευταία ημέρα των “Ιακωβατείων”

Αριστέα Χαριτάτου

Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr & www.lixouri.gr