Γράφει ο Νίκος Παπαδάτος
Οικονομολόγος – συνταξιούχος τραπεζικός

Συνέντευξη γεμάτη με αρκετά «ΘΑ»  έδωσε πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό  ιδιοκτησίας του φίλου του, δημάρχου Αργοστολίου,  ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ (και του τοπικού Επιμελητηρίου)  Σταύρος Σπαθής.
Μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε ρητά και κατηγορηματικά ότι ΘΑ επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της δυσοσμίας στο Αργοστόλι,  που εμφανίστηκε σε έντονο βαθμό το περασμένο καλοκαίρι, δημιουργώντας άσχημες εντυπώσεις στους επισκέπτες μας και στους τουρίστες μας.
Πριν όμως πάω όμως  στα «ΘΑ» πρέπει να πω και να καταγράψω ευθαρσώς  ότι για πρώτη φορά στα τοπικά χρονικά Πρόεδρος του Επιμελητηρίου έδωσε «λογαριασμό» στη δημοσιότητα για τα οικονομικά του  λόγω Φορέα. Δηλαδή, για πρώτη φορά είδαμε όλοι μία γενική «εικόνα διαχείρισης»,  δηλαδή «έσοδα τόσα – έξοδα τόσα» του Επιμελητηρίου! Και αυτό καταγράφεται στα θετικά του σημερινού Προέδρου του.
Αλλά ας πάμε τώρα στα  «ΘΑ» που εντόπισα  στην εν λόγω συνέντευξη του Σταύρου Σπαθή:
«ΘΑ» πρώτο: «Tο πρόβλημα με τη δυσοσμία στο Αργοστόλι μπορεί να λυθεί και «ΘΑ» λυθεί»!
«ΘΑ» δεύτερο: «Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι περιοχές που δεν ήταν συνδεδεμένες με το νέο δίκτυο υδροδότησης, «ΘΑ» συνδεθούν».
«ΘΑ» τρίτο: «Στο αμέσως προσεχές διάστημα «ΘΑ» συνδεθούν με το δίκτυο ύδρευσης – αποχέτευσης οι βιολογικοί Πόρου και Σκάλας».
«ΘΑ» τέταρτο: «ΘΑ» καθαριστούν όλα τα φρεάτια του Αργοστολιού  «εδώ και τώρα».
«ΘΑ» πέμπτον: «ΘΑ» νοικοκυρέψω  την ΔΕΥΑΚ».
«ΘΑ» έκτον:  «ΘΑ» γίνει ένα κούρεμα 100% στις προσαυξήσεις όσον αφορά τις οφειλές με 48-50 δόσεις».
«ΘΑ» έβδομον:  «Η ΔΕΥΑΚ «ΘΑ»  δώσει μπόνους στους  καλοπληρωτές 10%».
«ΘΑ» όγδοο και ένατο: «Οι οφειλέτες της ΔΕΥΑΚ «ΘΑ» μπουν σε ένα καθεστώς ρύθμισης 120 δόσεων και κάθε επιχείρηση (που χρωστάει) «ΘΑ»  δίνει 50.000 ευρώ τον μήνα μέχρι να εξοφλήσει ολοσχερώς το χρέος της».
«ΘΑ» δέκατον:  «Το Επιμελητήριο «ΘΑ» συνεχίσει να είναι κοντά στον επαγγελματία».
Για  να δούμε όμως τι  έχει γράψει για η σημασία του «ΘΑ» ο πολυγραφότατος κορυφαίος Ελληνας χρονογράφος, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας,  μακαρίτης  Δημήτρης Ψαθάς:
«Θα»:  Ευλογημένος να είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε πρώτος αυτό το μονοσύλλαβο. Από όλους τους χρόνους και τις κλίσεις των ρημάτων ο μέλλων είναι εκείνος που φορτώνεται ευχαρίστως και αίρει με υπομονή τις ελπίδες και τα όνειρά μας. Χωρίς το «θα» η ζωή μας θα ήταν αβάσταχτο φορτίο»!
Αν όμως ο Πρόεδρος Σταύρος Σπαθής υλοποιήσει – εν ευθέτω χρόνω – τις δεσμεύσεις του και τα «ΘΑ» γίνουν χειροπιαστή  πραγματικότητα  τότε – εδώ θα είμαστε!  – θα του βγάλω  το καπέλο!

Και μερικά «πιπεράτα» σχόλια:

Η μεγάλη αλήθεια: Τα 2/3  των υπουργών  του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ικανοί να χωρίσουν μία μπάλα σανό σε δύο γαϊδούρια!
«Φίλοι από τα παλιά» Θεόφιλος και Φραντζής.  Οταν ο δεύτερος ήταν δήμαρχος  Λειβαθούς και ο πρώτος αντιδήμαρχος του δεύτερου….   Τούτου δοθέντος δεν  ήταν δυνατόν ο σημερινός δήμαρχος Αργοστολίου και «περιχώρων»,  να μην προωθήσει τον «κολλητό» του σε καίριο πόστο, όπως  αυτό του Γενικού Γραμματέα του Δήμου!  Αλλωστε ο  Θεόφιλος ουδέποτε υπήρξε αχάριστος με τα μέλη της «Ομάδας» του!
Ποιος θα λύσει το Mystery: Γιατί ο Θεόφιλος ανέλαβε ο ίδιος τα ηνία στο Λιμενικό Ταμείο;
«Βράζει» ο Πόρος επειδή ο δήμαρχος δεν έβαλε κανέναν Ποριώτη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου. Δεν είναι δυνατόν το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού μας να μην έχει εκπρόσωπο σε αυτόν τον σημαντικό Φορέα, που συν τοις άλλοις είναι και οικονομικά εύρωστος!


Οταν βρέχει το Μαϊάμι (Μαϊστράτος) πλημμυρίζει!  …Προβλέπει κάτι τέτοιο  η μελέτη του εν λόγω έργου;  Τι λέει εν προκειμένω ο εργολάβος  του έργου;  Και κάτι ακόμα: ο παραλιακός δρόμος προς Μαϊστράτο ( =  Μαϊάμι) χρειάζεται  ασφαλτόστρωση και μάλιστα  «εδώ και τώρα».
…Από μακριά  φαίνονται  οι ΠΑΣΟΚοι!  Με πρωτοβουλία του «πράσινου» προέδρου του τοπικού Επιμελητηρίου Σταύρου Σπαθή, ο Φορέας θα βραβεύσει  σε ειδική  πανηγυρική (!) εκδήλωση την πρώην υπουργό του ανεκδιήγητου  ΓΑΠ  Λούκα Κατσέλη, σύζυγο του μακαρίτη Γεράσιμου Αρσένη, το άγαλμα του οποίου «έστησε» έξω από την πρώην Νομαρχία ο …Αλέξανδρος Παρίσης παρόντος του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου !


Ρε σεις,  ξυπνήστε! Αλλο πράγμα οι μετανάστες Αλβανοί στη χώρα μας, που είμαστε και γείτονες και «ξαδέλφια»,  άλλο πράγμα οι Σύριοι πρόσφυγες και εντελώς άλλο πράγμα το να κατακλύσουν την Ελλάδα λαθραίοι μετανάστες  Κογκολέζοι, Πακιστανοί, Μπαγκλαντεζιανοί, Νιγηριανοί, Σενεγαλέζεοι, Αιθίοπες και εν ολίγοις, «όλου του κόσμου οι  φυλές».  Οθεν: Μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα!..
Προχθές εντελώς τυχαία διάβαζα ποιοι ποδοσφαιριστές έβαλαν τα γκόλ  στην όγδοη αγωνιστική του πρωταθλήματος Α’ Εθνικής (!) κατηγορίας. Λοιπόν, από τους  22 γκολτζήδες οι 20 ήταν αλλοδαποί!  Μόνο δύο ήταν Ελληνες.  Το ίδιο συμβαίνει και στη Β’ αλλά και στη Γ’ Εθνική! Μιλάμε για κατάντια…
Δυστυχώς το ίδιο γίνεται και στο μπάσκετ…  Ολοι οι παίκτες  …κατράμι!

Να κάνουμε το σταυρό μας: Oλα τα προβλήματα  τάχουμε λυμένα και το μόνο που μας απασχολεί είναι το έμβλημα του δήμου Αργοστολίου…


Αρκετά καλά τα πάει μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης.  Κρατάει όμως στα χέρια του μία «καυτή πατάτα»: το μεταναστευτικό. Αν γεμίσει την Ελλάδα με Hot Spot, τότε …βράσε όρυζα!
Επίσης είναι και το «μεγάλο στοίχημα» με την οικονομική ανάπτυξη: Θα πετύχει τους υψηλούς ρυθμούς που έχει σχεδιάσει; Μιλάμε για ρυθμούς 3% και 4% πάνω στους οποίους βασίζεται ολόκληρος  ο οικονομικός του σχεδιασμός.  Αλλά για το θέμα αυτό θα  επανέλθω  λίαν συντόμως με ειδικό άρθρο.
Θα ακούτε κι εσείς συχνά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό κ.λπ. να μιλάνε για το «Διεθνές Δίκαιο», σε ότι αφορά τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία κ.λπ. κ.λπ.   Τρίχες! Ποιο διεθνές δίκαιο; Εδώ ο ΟΗΕ έχει εκδώσει  ένα εκατομμύριο ψηφίσματα για την Κύπρο και κανένα δεν εφαρμόζεται…
Ο ΜΕΓΑΣ  Θουκυδίδης έχει γράψει σχετικά, εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια πριν, σε ότι αφορά τις σχέσεις μεταξύ κρατών: Δεν υπάρχει Διεθνές Δίκαιο! Αλλά: Το ισχυρότερο (οικονομικά και στρατιωτικά) κράτος επιβάλλει τη θέλησή του  (= τα επεκτατικά του σχέδια κ.λπ.) και το ασθενέστερο δεν μπορεί παρά να υποκύψει!

Κατ’ επέκταση: Ο Ερντογάν  στα 12 χρόνια που κυβερνά την Τουρκία έχει καταφέρει να  εννεαπλασιάσει το ΑΕΠ της χώρας του, δηλαδή τον παραγόμενο πλούτο της,  πράγμα που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ!
Παρένθεση: Ο Ερντογάν θα πρέπει να έχει διαβάσει πάρα πολύ καλά τον Θουκυδίδη! Τουτέστιν, ξέρει πολύ καλά πως οικονομική ισχύς και στρατιωτική ισχύς πάνε μαζί!
Την ίδια χρονική περίοδο,  η Ελλάδα κατάφερε ένεκα των επαίσχυντων Μνημονίων να συρρικνώσει το ΑΕΠ της κατά 25% που είναι επίσης αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ! Μόνο σε περίπτωση πολέμου γίνονται τέτοια πράγματα…
Ποτέ, μα ποτέ, σε περίοδο ειρήνης, χώρα δεν έχει χάσει το 25% του πλούτου της, παρά μόνο η Ελλάδα!

Και  το χειρότερο:  «Είμαστε  έθνος ανάδελφο»!  Για να θυμηθούμε και τον τ. πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη.  Δεν έχει δηλαδή η Ελλάδα συμμάχους να την υπερασπιστούν σε περίπτωση εμπόλεμης σύρραξης με την γείτονα Τουρκία… Θα μας υπερασπιστεί  το …ΝΑΤΟ; ή η ΕΕ που μας διέλυσε με τα Μνημόνια;  ή Οι «φίλοι  μας»  οι Αμερικανοί;  Είδατε, πως οι τελευταίοι  «άδειασαν» τους Κούρδους…
Και δείτε τι το εκπληκτικό είχε πει -μετά παρρησίας!-  ο μεγάλος αυτός πολιτικός ηγέτης Κωνσταντίνος Καραμανλής εδώ και σαράντα χρόνια:
ΕΙΠΕ «Οι Αμερικανοί  είναι πιο επικίνδυνοι ως φίλοι παρά ως εχθροί».  Ρήση που επαληθεύεται και στις μέρες μας εις το ακέραιο!
Κρίμα που ματαιώθηκε η διάλεξη  που επρόκειτο να γίνει  στο Δημοτικό Θέατρο  «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ» με πρωτοβουλία της Ιεράς  Μητρόπολης Κεφαλληνίας,  με θέμα «Η Επιστήμη σήμερα αχρηστεύει την Φιλοσοφία;» με ομιλητή τον γνωστό καθηγητή Φιλοσοφίας . Χρήστο Γιανναρά. Τέτοιες ποιοτικές διαλέξεις δυστυχώς λείπουν από το νησί μας.


Εδώ  STOP! Και μην ξεχνάτε: Υπάρχουν τέσσερα πράγματα που δεν μπορείτε να ανακτήσετε: Η πέτρα αφού ριχθεί! Η λέξη αφού ειπωθεί! Η ευκαιρία αφού χαθεί! Ο χρόνος αφού περάσει!

Αναδημοσίευση από www.ekefalonia.gr