Τo Αργοστόλι δεν αισθάνεται καλά…

Από την Ανδρονίκη Χάλδα

Κρίση προσωπικότητας;

Ο κοκοφοίνικας είναι το χαρακτηριστικό δέντρο της παραλιακής βόλτας και του περιπάτου προς την κεντρική πλατεία Αργοστολίου. Έχει δώσει μια εξωτική νότα στην ατμόσφαιρα αφού πρόκειται για ένα δέντρο που απαντάται σε όλες τις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της γης. Στο φως των τροπικών περιοχών μπορεί να φτάσει τα 30 μέτρα ύψος και να δημιουργεί καρπό, την γνωστή καρύδα.

Στο Αργοστόλι δεν υπάρχουν πλέον πολλά δέντρα και οι κήποι έχουν λιγοστέψει, πόσο μπορεί ο κοκκοφοίνικας να καλύψει τις ανάγκες σε οξυγόνo και να εξισορροπήσει το μικροκλίμα όταν το Αργοστόλι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες έρχεται αντιμέτωπο με την περιβαλλοντική μόλυνση, με τα καυσαέρια να βαράνε κόκκινο και την κατάσταση να γίνεται ανυπόφορη και αποπνικτική χωρίς έστω φυσικούς ίσκιους και δροσιά που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια πλατύφυλλα δέντρα. Πόση θα είναι η διάρκεια ζωής του κοκκοφοίνικα στην περιοχή μας? μπορεί να συγκριθεί με δέντρα της ελληνικής  μεσογειακής βλάστησης όπως οι Αριές, οι κουτσουπιές  τόσο σε ανθεκτικότητα όσο σε ομορφιά και φυσικά στο κόστος αγοράς τους; Σε αυτό το σημείο έρχεται και ένα άλλο ερώτημα, αν τελικά δίνει την αισθητική που ταιριάζει σ ένα νησάκι των Επτανήσων στη Μεσόγειο.

Μήπως είμαστε λιγάκι κιτς?

Εκτός από την περιβαλλοντική μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι σημαντικό ως τουριστική περιοχή να προβάλουμε τις αξίες και την κουλτούρα του τόπου που είναι αναπόσπαστο κομμάτι με το φυσικό μας περιβάλλον. Παρουσιάζοντας την πραγματική μοναδική ταυτότητα μας και όχι κάτι που δεν είμαστε με αμφίβολη αισθητική και διάρκεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το πρόσφατο λυπηρό παράδειγμα του ξενόφερτου φοίνικα (Phoenix Canariensis) και συγγενή του κοκκοφοίνικα όπου ο φυσικός του εχθρός του σκαθαριού που τον προσβάλει δεν ευδοκιμεί στη χώρα μας με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή όλων των φοινίκων .

Η διαμόρφωση του αστικού τοπίου αποτελεί μελέτη ομάδας επιστημόνων όπως αρχιτέκτονες τοπίου , περιβαλλοντολόγων, συγκοινωνιολόγων, κ.α. στους οποίους και θα πρέπει να ανατίθονται τέτοια σημαντικά έργα .

Το γεγονός του τρόπου  ανάθεσης έργων  και της επιπόλαιης διεξαγωγής τους  φανερώνουν τελικά ότι μαζί με τους κοκοφοίνικες ταιριάζουν και οι μαϊμούδες.

 

IMG_20180209_175906

Αναδημοσιευση από www.kefalonianewslab.wordpress.com