Σε ένα σημείο, μόλις 3 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σάμης, βρίσκεται το ημιορεινό χωριό των Παλιών Βλαχάτων, απόκοσμο και εγκαταλελειμμένο ύστερα από το σεισμό του 1953, με τα χαλάσματα να δίνουν την αίσθηση ότι ξεπήδησαν από σκηνικό του Game of Thrones ή από το σύμπαν του Tolkien.Μικρά σπιτάκια και αρχοντικά, χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική, εκκλησίες, η κεντρική πλατεία του χωριού, αλλά και παλιές στέρνες, πέτρινοι ξυλόφουρνοι, τα παλιά χωμάτινα δρομάκια παρέχουν το φυσικό περιβάλλον στο απόκοσμο, κινηματογραφικό σκηνικό του «χωριού-φάντασμα».

Ένα χωριό που κάθε καλοκαίρι εδώ και έξι χρόνια, αποκτά ζωή για 3 ημέρες και φιλοξενεί ένα φεστιβάλ της ελληνικής μουσικής σκηνής, το Saristra Festival ‘’Σαρίστρα είναι το ιστορικό όνομα της πλατείας του χωριού’’. Ένα ιδιαίτερο event με δωρεάν είσοδο που περιλαμβάνει συναυλίες, εκθέσεις, προβολές, διαλέξεις και πολλές παράλληλες δράσεις.

Πολύχρωμες υφασμάτινες κορδέλες στα δένδρα, όμορφη πινελιά στις σκιές τους. Δίνουν την αίσθηση της ανθρώπινης παρουσίας ανάμεσα στα ερείπια. Η φύση που επιβάλλει την φωτεινή παρουσία της με την Άνοιξη αντικαθιστά τα μουντά χρώματα του χειμώνα με  μυρωδιές και λάμψεις. Λευκά, ροζ, κίτρινα χρώματα και ένα δένδρο γεμάτο καρπούς στο βάθος. Η γη αναγεννιέται και είναι υπέροχη…

Πηγές:

https://www.elculture.gr

www.inkefalonia.gr

Αναδημοσίευση από kefalonianpaths.blogspot.com