Το Πανιόνιο Συνέδριο στο Πνευματικό Κέντρο Κουρκουμελάτων.(pics)

Προ-τελευταία μέρα για το Πανιόνιο Συνέδριο, το οποίο συνεδρίασε στο ανακαινισμένο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Κουρκουμελάτων. Αφιερωμένη η συνεδρίαση στον Γεώργιο και στη Μάρη Βεργωτή για τη μεγάλη και διαχρονική συμβολή τους στον πολιτισμό της Κεφαλονιάς και ευρύτερα της χώρας.

Πρόεδροι ο  ακαδημαϊκός, καθηγητής του πανεπιστημίου Cambridge  Αθανάσιος Σπ. Φωκάς. Νικόλαος Μπούκας, επίκουρος καθηγητής ιστορικής Μουσικολογίας στο ΤΗΜΟ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με χαιρετισμό  υποδοχής από τον Γεράσιμο Βεργωτή, πρόεδρο του Ιδρύματος «Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή» και πρόεδρο της Φιλαρμονικής Σχολής Αργοστολιού.

Ακολούθησε Διάλεξη από τον ακαδημαϊκό, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Βοκοτόπουλο: «Το Ευρετήριο Βυζαντινών Τοιχογραφιών Ιονίων νήσων της Ακαδημίας Αθηνών».

Στη συνέχεια μίλησε ο ακαδημαϊκός, καθηγητής του πανεπιστημίου Cambridge  Αθανάσιος Σπ. Φωκάς: «Αντίληψη και Αισθητική».

Τελικά με καθυστέρηση έδωσαν το λόγο στον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο για χαιρετισμό. Διαπιστώσαμε την απουσία του Δήμου.

Ο Περιφερειάρχης έκανε κάποιες ανακοινώσεις για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ότι θα εκδώσει την Ιστορία των Ιονίων Νήσων. Υιοθέτησε την πρόταση του Βεργωτή να δημιουργηθεί ένα πάρκο του Στέρη και του Σκλάβου στο Πνευματικό Κέντρο Κουρκουμελάτων. Είπε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ότι είναι καλή η στιγμή ο χώρος αυτός φαίνεται να βαδίζει σε μια ενοποίηση την οποία στηρίζουμε ανεπιφύλακτα

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα συνεχίστηκε η Συνεδρία με αφιέρωμα στον Γεράσιμο Σκλάβο και στη συνέχεια έγιναν κάποιες ανακοινώσεις  και ακολούθησε Στρογγυλή Τράπεζα. Οργάνωση-συντονισμός Δώρα Μαρκάτου, με θέμα: «Κρίσιμα ζητήματα της καλλιτεχνικής δημιουργίας στα Επτάνησα (18ος-αρχές 20ου αιώνα)». Συμμετείχαν : Αφροδίτη Αγοροπούλου-Μπιρμπίλη, Δημήτρης Αρβανιτάκης, Παναγιώτης Ιωάννου, Τένια Ρηγάκου.

Τέλος, η Συνεδρία τελείωσε με συναυλία από τη Χορωδία και Μαντολινάτα Λειβαθούς (μαέστρος: Βασίλης Καλογηράς), και δεξίωση από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή Γεράσιμο Βεργωτή.

Το Video σε λίγο

Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr