ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΗΜΕΡΑΣ: Έχει ο Τρεπεκλής γερό στομάχι;

“Το βάρος της Διακυβέρνησης και της Διαχείρισης της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων, είναι μεγάλο γιατί η λαϊκή εντολή μας βαραίνει και είμαστε υπόλογοι προς τους πολίτες των νησιών μας για να πραγματοποιήσουμε όσα υποσχεθήκαμε” δήλωσε ο Σωτήρης Κουρής που ως φαίνεται θα είναι ο νέος αντιπεριφερειάρχης μας.

Εμείς να ευχηθούμε απλά να μην είναι σαν τους προηγούμενους και τους πιο προηγούμενους που άτολμοι “έβλεπαν τα τρένα να περνούν”, με ανοχή και φόβο απέναντι στη γραφειοκρατία της περιφέρειας, χωρίς “τσαμπουκά”, που χωρίς σοβαρό αποτύπωμα στην κοινωνία και στα νησιά μας έφτασαν στο τέλος με αρνητικό πρόσημο, κρινόμενοι από την πλειοψηφία των πολιτών.

Χρειάζεται για να χρησιμοποιήσω μια πολύ κοινή έκφραση “να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο” για να κινητοποιήσει το βαρύ μηχανισμό της περιφέρειας, χρειάζεται δουλειά για να τρέξει τα προγράμματα, κότσια για να προχωρήσει ένα έργο και αντοχές για πάρουν κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Σκεφτείτε το Νοσοκομείο μας. Από το 2014 είναι έτσι ρημαγμένο από τους σεισμούς στην τοιχοποιία του. Δέκα χρόνια τώρα και ακόμα τίποτα δεν έγινε . Είχαμε πολλές υποσχέσεις και τώρα έχουμε και νέες.
Κοιτάξτε το Μουσείο μας, από το 2014 ένα ερείπιο στο κέντρο της πόλης, όπως και το πρώην Γυμνάσιο Θηλέων.

Κοιτάξτε τον περίφημο Τάφο στα Τζανάτα. Γελούν και οι πέτρες. Ήρθε ακόμα και η υπουργός Πολιτισμού. Πέρασαν οι μήνες, πέρασαν τα χρόνια και τίποτα δεν έχει γίνει.

Ληξούρι και βόρεια Κεφαλονιά. Δέκα χρόνια μετά σεισμού και τώρα ολοκληρώνονται τα έργα αποκατάστασης. Θα χρειαστούν και άλλα τόσα για να ξεκινήσουν έργα ανάπτυξης αυτών των περιοχών. Πέρασαν ΕΣΠΑ και ΕΣΠΑ και ακόμα μεγάλα έργα δεν έχουν ξεκινήσει.

Η χελώνα κινείται πιο γρήγορα από την περιφέρεια και τα υπουργεία.

Ίσως όλα αυτά να μην είναι άμεσης αρμοδιότητας της περιφέρειας , αλλά η περιφέρεια είναι εκείνη που θα εντάξει τα έργα στο ΕΣΠΑ που θα κινηθεί και θα τρέξει στα υπουργεία, θα ξυπνήσει τις νωχελικές υπηρεσίες και θα φτάσει ακόμα και στον πρωθυπουργό, γιατί ότι δημιουργηθεί θα είναι πρωτίστως προς όφελος των κατοίκων αλλά και δικό της.

Τα Ιόνια Νησιά πρέπει να μπουν στο χάρτη της ανάπτυξης, της μοναδικότητας για τη φυσική ομορφιά τους, της δημοφιλίας στον τουρισμό και την τοπική παραγωγή, να μπουν στο χάρτη του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Αλλά για να βγούμε προς τα έξω χρειάζεται να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας.

Και ο οίκος μας στην Κεφαλονιά φέρει ακόμα τις χαρακιές του σεισμού, την αδυναμία σοβαρών υποδομών στο οδικό δίκτυο και στα παραλιακά μέτωπα, φέρει αυξανόμενη την ιδιοτέλεια και τα μικρομέγαλα συμφέροντα που φρενάρουν μια υγιή ανάπτυξη για όλους και για όλο το νησί.

Ο νέος περιφερειάρχης κ. Γιάννης Τρεπεκλής και ο αναμενόμενος για αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής έχουν εμπειρία και γνώση.

Αρκεί να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα με στοχοπροσήλωση και αποφασιστικότητα.

Σίγουρα θα χρειαστούν γερό στομάχι …
Αλλά γι αυτό τους εξέλεξαν.