Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας χρονιάς πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης, όπου δύο ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν. Το ένα αφορούσε το πρόγραμμα INTERREG και το άλλο τη διαδικασία πρόσληψης δύο ατόμων στο Επιμελητήριο.
Το πρώτο θέμα εισηγήθηκε ο αντιπρόεδρος, Ανδρέας Παντελιός και είχε να κάνει με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσα από το πρόγραμμα Gastronomy Tourist Routes (Γαστρονομικοί Τουριστικοί Δρόμοι), που εντάσσεται στο INTERREG Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Παντελιό οι βασικοί στόχοι του έργου αυτού είναι η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουλτούρας και η δημιουργία προϋποθέσεων για καλύτερη διασύνδεση μεταξύ του πρωτογενούς τομέα με την δευτερογενή και τριτογενή επιχειρηματική δραστηριότητα. Χθες αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. να φτιαχτεί ο φάκελος και να υποβληθεί, ένας φάκελος που θα έχει Leander το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης και θα συνεπικουρήσει και ο Δήμος Αργυροκάστρου της Αλβανίας. Όλα αυτά είναι σε αρχικό στάδιο και για να φτάσουμε στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού, που φτάνει τις 600.000 ευρώ πρέπει η αίτηση του Επιμελητηρίου μας να περάσει από πολλά στάδια.
Το δεύτερο σημαντικό θέμα που εισηγήθηκε ο πρόεδρος, Σταύρος Σπαθής και έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις ο προϊστάμενος του Επιμελητηρίου μας, Νεκτάριος Βαβάσης, ήταν να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης δύο ατόμων στο Επιμελητήριο, αφού ο όγκος της εργασίας είναι πλέον πολύ μεγάλος και μετά την συνταξιοδότηση δύο και απομάκρυνσής τους από την εργασία, το Επιμελητήριο έχει σοβαρό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των μελών του. Το Δ.Σ. με ομόφωνη απόφαση έδωσε το πράσινο φως στην Διοικητική Επιτροπή, προκειμένου αυτή να ξεκινήσει τις διαδικασίες, μέσα σε νομοθετημένο πλαίσιο από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, προκειμένου εκτός ΑΣΕΠ (πάνω από 1.5 χρόνο η διαδικασία) να προσληφθούν δύο άτομα με μπλοκάκι και με μισθό σύμφωνα με την κείμενη σύμβαση, για να ξεμπλοκάρουν λίγο τις διοικητικές υπηρεσίες του Επιμελητηρίου. Υπήρξαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από την πλευρά των συμβούλων της αντιπολίτευσης, ωστόσο η εντολή στην Διοικητική δόθηκε ομόφωνα.
Δύο ακόμη θέματα συζητήθηκαν χθες. Το ένα αφορούσε την χρηματοδότηση με 340 ευρώ των σπουδαστών του ΙΕΚ για την μετάβασή τους στην Αθήνα και την παρουσία τους στην Έκθεση ΧΟΡΕΚΑ όπου θα μαγειρέψουν κεφαλλονίτικα φαγητά. Εγκρίθηκε ομόφωνα. Το άλλο θέμα ήταν η αίτηση της Περιφέρειας για χρηματοδότηση των δαπανών μετάβασης και παραμονής στην Βιέννη του προέδρου των Μαγείρων της Κεφαλονιάς, προκειμένου να παραβρεθεί και να μαγειρέψει στην Εβδομάδα Ελληνικής Κουζίνας, που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. Το θέμα έμεινε χωρίς ψηφοφορία, αφού με αίτημα του προέδρου πρέπει να προσδιοριστεί πρώτα το ύψος της χρηματοδότησης και στη συνέχεια η οικονομική υπηρεσία να αποφασίσει αν «αντέχει» να καλύψει τα συγκεκριμένα έξοδα. (Μεταφορά, παραμονή ή και τα δύο μαζί). Στο τέλος ο κ. Παντελιός προέτρεψε, μέσω των συμβούλων, όλους τους επαγγελματίες των νησιών μας να εγγραφούν στην πλατφόρμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου, αν και την χαρακτήρισε ελλιπέστατη. Το χθεσινό Δ.Σ., σε αντίθεση με άλλες φορές κινήθηκε σε πολύ ήρεμα πλαίσια, με την αντιπολίτευση να ψηφίζει όλα τα θέματα, παρά τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούσαν εντός της περασμένης εβδομάδας ότι ο Σπύρος Γασπαρινάτος και οι σύμβουλοί του θα έφερναν σε πολύ δύσκολη θέση τον Σταύρο Σπαθή και την παράταξή του. Στο συμβούλιο παρουσιάστηκε μετά από αρκετό καιρό ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Γιώργος Διαμαντής, ο οποίος πέρασε μεγάλη περιπέτεια με την υγεία του. Να του ευχηθούμε σιδερένιος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το συμβούλιο έλαβε χώρα στη νέα διαμορφωμένη αίθουσα «Μαρία Σκλαβουνάκη».

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Αναδημοσιευση από www.efimeridakefalonia.gr

Προηγούμενο άρθροΜιχαλιτσάτα το χωριό της Παλικής με την υπέροχη θέα (εικόνες)
Επόμενο άρθροΗ ασθενής μνήμη της κυρίας Ζαχαράκη