Αποφάσεις παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ για ευρωεκλογές και διεύρυνση στο μεσαίο χώρο – Συνεδριάζουν οι «53+»

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην συνεδρίαση της Κ.Ε. σε πολυχώρο της Αθήνας, Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σε «ενέσεις τόνωσης ηθικού» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας, που αναμένεται να δώσουν το παρών στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αναμένεται να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του το πρωί της Κυριακής ξεκινώντας τις εργασίες του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου.

Ένα δείγμα γραφής έδωσε από τους Δελφούς που αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία του 2014 που παρέλαβε ως πρωθυπουργός και στη νέα πραγματικότητα που υπάρχει πλέον στη χώρα. «Η Ελλάδα μπορεί πλέον να κοιτά μπροστά. Έχει κάθε λόγο να το κάνει. Και έχει πια και τη δύναμη για να το κάνει. Τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που της δίνουν τα δικά της επιτεύγματα», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας από το Οικονομικό Φόρουμ που είναι σε εξέλιξη.

Η διπλή αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s θα είναι ένα επιπλέον «όπλο» που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός στην επιχειρηματολογία του πως η ΝΔ συνεχίζει να καταστροφολογεί. Ανάμεσα στους λόγους αναβάθμισης είναι οι υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις, που όπως σημειώνεται «αποδίδουν», ενώ έχει βελτιωθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του χρέους από το πακέτο ελάφρυνσης του περασμένου Ιουνίου.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες το ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ να επικρατήσουν χαμηλοί τόνοι και να μην υπάρχουν φαινόμενα εσωστρέφειας αφού η κυβέρνηση έχει μπροστά της να ολοκληρώσει δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς σε σχέση με την α΄ κατοικία, αλλά και τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Το μήνυμα που θα επιχειρήσει να στείλει ο πρωθυπουργός στο κόμμα του είναι πως στο τέλος της τετραετίας το ισοζύγιο θα είναι θετικό για την κυβέρνηση αλλάζοντας το κλίμα και σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η επαφές των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας αναμένεται να πυκνώσουν το επόμενο διάστημα,ενώ δεν ήταν τυχαία χθες η προαναγγελία από τον Αλέξη Τσίπρα πως θα επισκεφτεί τη Βόρεια Μακεδονία μαζί με επιχειρηματίες προοικονομώντας μια σειρά από εμπορικές συνεργασίες.

Η άρνηση του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού να δεχθούν την πρόσκληση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός μετώπου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν έχει πτοήσει το Μαξίμου αφού ο σχεδιασμός για εκλογικές συνεργασίες με πρόσωπα και κινήσεις – πρωτοβουλίες που θέλουν να συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται κανονικά. Στην ομιλία του, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνδέσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με την ανάγκη συμπόρευσης όλων των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.

Βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής θα είναι ευρωεκλογές με τα 151 μέλη να καλούνται το βράδυ της Κυριακής να ψηφίσουν το κείμενο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η πολιτική στόχευση του κόμματος για τη μάχη της ευρωκάλπης στην οποία δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην κυβέρνηση. Το άνοιγμα στον μεσαίο χώρο αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου ευελπιστούν πως θα ξεπεραστούν οι εντάσεις που προκλήθηκαν μετά την υπουργοποίηση του Θάνου Μωραΐτη και του Άγγελου Τόλκα. Οι ενστάσεις αναμένεται να καταγραφούν από τους διαφωνούντες, αλλά ήδη όπως δημοσίευσε το newpost.gr, ο πρωθυπουργός έχει προετοιμάσει το έδαφος με κλειστή κομματική σύσκεψη που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα με τους εκπροσώπους των τάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr το μεσημέρι θα συνεδριάσει και η Κίνηση των “53+” προκειμένου να καθορίσει τη στάση της, χωρίς, ωστόσο να έχουν καταλήξει ακόμα στα πρόσωπα που θα στηρίξουν για το ευρωψηφοδέλτιο. Υπενθυμίζεται πως οι “53+” έχουν συνταχθεί με τον πρωθυπουργό στη θέση του πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία και οι εκλογές να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.

Αναδημοσιευση από www.newpost.gr