Δεν υπάρχει διαφωνία από κανέναν για το γεγονός ότι η Πεσσάδα αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη Λειβαθώ, αλλά και για όλα τα Ιόνια Νησιά λόγω του λιμανιού που διαθέτει. Ένα λιμάνι όμως, που η σημερινή του κατάσταση και εικόνα δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής ή του Λιμενικού Ταμείου.

Την Πεσσάδα τη γνώρισα καλά από την παιδική ηλικία, λόγω ενός παιδικού φίλου που μου έμαθε τα μονοπάτια της και μου ανέδειξε την ομορφιά της. Παράλληλα, πεσσαδιάνος ήταν και ο αείμνηστος Σπύρος Αποστολάτος, ο ταχυδρόμος, που έφερνε στην οικογένεια της μητέρας μου τα γράμματα απ’ τους ξενιτεμένους θείους μας στην Αυστραλία και, ενίοτε, τα «τσεκ» με το ξένο συνάλλαγμα που είχε τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή για μερικές μέρες… Ας μου επιτραπεί λοιπόν, να ολοκληρώσω τον κύκλο των δημοσιεύσεών μου με τις δέσμες προτάσεων ανά τομέα και περιοχή με την όμορφη Πεσσάδα.

  1. Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, το συγκριτικό πλεονέκτημα της Πεσσάδας είναι το λιμάνι της το οποίο όμως έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του. Συνεπώς είναι ανάγκη να αλλάξει άρδην αυτή η εικόνα και η νότια Κεφαλονιά να αποκτήσει ένα σύγχρονο και ασφαλές λιμάνι, που να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των δρομολογίων που εξυπηρετεί αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις.
  2. Πάνω απ’ το λιμάνι βρίσκεται η «Καντίνα». Ένα μέρος που όχι μόνο εξυπηρετεί τους διερχόμενους ταξιδιώτες, αλλά αποτελεί και σημείο συνάντησης από παλιά για τους νέους και τους μεγαλύτερους του χωριού όσο κρατάει ο καιρός. Τιμώντας αυτήν την παράδοση, η νέα δημοτική αρχή οφείλει να διασφαλίσει διαφανείς διαδικασίες για τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες και να σηκώσει τον πήχη της παροχής υπηρεσιών.
  3. Ο περιφερειακός δρόμος που οδηγεί προς το λιμάνι ανακουφίζοντας το χωριό, θα πρέπει να ασφαλτοστρωθεί και να βελτιωθεί με τεχνικές παρεμβάσεις και διαπλατύνσεις στα σημεία που είναι αναγκαίες μέχρι τη διασταύρωση με την Ιερά Μονή του Εσταυρωμένου.
  4. Τα νερά του Ιονίου που πολιορκούν την Πεσσάδα είναι γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα χαρίζοντας πολύ όμορφες παραλίες στο χωριό. Οι παραλίες «Άμμος» και «Βρύση» χρειάζονται βελτίωση όμως ως προς το μονοπάτι που μας οδηγεί σε αυτές με μία σχετική μελέτη αποκατάστασης.
  5. Επίσης μελέτη και κατασκευή χρειάζεται η αγροτική οδός που οδηγεί στην παραλία των Κουντουράτων.
  6. Όσο αφορά τις εκκλησίες του χωριού οι οποίες μπορούν να γίνουν και πόλοι έλξης του θρησκευτικού τουρισμού, η νέα δημοτική αρχή μπορεί να αναδείξει την Ιερά Μονή του Εσταυρωμένου, τον Ιερό Ναό του Απόστολου Παύλου και την Ευαγγελίστρια σε συνεργασία πάντα και με σεβασμό προς την Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας.
  7. Τέλος, οι παλιοί θα θυμούνται ότι στην πλατεία «η κουβέντα» υπήρχε προ εικοσαετίας παιδική χαρά που όμως αφέθηκε στο ρήμαγμα. Νομίζω είναι ανάγκη να στηθεί μία νέα παιδική χαρά στη θέση που προϋπήρχε.

 

Θα ήθελα να κλείσω με μία αναφορά πολιτιστικού περιεχομένου καθώς ανέκαθεν με γοήτευε η ιστορία του τραγουδιού «Η Πεσσαδιάνα». Όπως είναι γνωστό, ο αντισυνταγματάρχης Χαρ. Χωραφάς εξαιτίας του θαυμασμού του για μία νεαρή κοπέλα της περιοχής, έγραψε ένα γράμμα στο οποίο ανέφερε πως ο χωρισμός τους θα του έδινε χαρά καθώς έτσι δε θα ήταν σε θέση να δει το μαρασμό της λατρεμένης του! Η Αριάδνη Κούπα, απ’ τα Κουντουράτα, έγραψε τους στίχους που αργότερα μελοποίησε ο συνθέτης.

Η ανάδειξη του τραγουδιού και το υπόβαθρο της τρυφερής ιστορίας που βρίσκεται πίσω απ’ αυτό, θα μπορούσε να διατρέξει τις πολιτιστικές οδούς διεθνώς και να γίνει ένας πόλος έλξης μαζί και με την ενδεχόμενη συνεργασία από καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς. Άλλα μέρη εφευρίσκουν πολιτιστικά τεχνάσματα για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον. Εμείς, ας μην περιφρονούμε τα ιστορικά και πολιτιστικά εφόδια που διαθέτουμε.

Αργοστόλι, 20 Μαΐου 2019
Γιάννης Βαρούχας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στη Δ.Ε. Λειβαθούς
«Για την Επόμενη Μέρα»