Μετά και τη χθεσινή πολυώρη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, στο Μέγαρο Μαξίμου θα λάβουν χώρα απανωτές συσκέψεις σήμερα ως το μεσημέρι για να «κλειδώσουν» οι λεπτομέρειες του σχεδίου εξόδου.
Απανωτές συσκέψεις προγραμματίζονται για σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να «κλειδώσει» το σχέδιο εξόδου, του βασικούς άξονες του οποίου αναμένεται να παρουσιάσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα με τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει «πρωινό καφέ» στις 9:30, νωρίτερα από άλλα Σάββατο, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η σύσκεψη που γίνεται με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα, του Νίκου Χαρδαλιά και του Βασίλη Κικίλια, μεταξύ άλλων. Εκεί θα γίνει και μια συμπύκνωση συζήτηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τις 21:30 το βράδυ, με δεδομένα και τα πολλά ανοιχτά ζητήματα. Πιο μετά, θα ακολουθήσει η σύσκεψη με την ομάδα που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό για την άρση των μέτρων, με τον υφυπουργό Άκη Σκέρτσο να προϊσταται όλες τις προηγούμενες μέρες του περίφημου «Steering Committee».
Με βάση τα παρόντα δεδομένα, στο τραπέζι είναι ένα σχέδιο που θα έχει αρκετές ενδιάμεσες φάσεις. Καινούργιο στοιχείο φαίνεται πως είναι η διαφαινόμενη άρση της χρήσης του sms ήδη από τις πρώτες μέρες της άρσης των περιορισμών μετακινήσεων που θα ξεκινήσουν, όπως είναι γνωστό, από τα μικρά εμπορικά, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Όπως εξηγούν πρωθυπουργικοί συνεργάτες, από τη στιγμή που οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται για να πάνε π.χ. για να αγοράσουν ένα ζευγάρι παπούτσια, δεν θα έχει ιδιαίτερο νόημα ένα μέσο περιορισμού των μετακινήσεων. Περίπου το ίδιο διάστημα θα καταργηθεί και η απαγόρευση μετακινήσεων από περιφερειακή ενότητα σε περιφερειακή ενότητα, θα διατηρηθεί, όμως, ο περιορισμός προς τα νησιά, όπου μπορούν να μεταβαίνουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, ενώ και η λειτουργία των εποχικών καταλυμάτων θα επιτραπεί μετά τις 30 Ιουνίου.
Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι δύσκολο να προβλεφθεί ένας περιορισμός των επιβατών, όπως θα γίνει σε δεύτερο χρόνο με άλλους κλειστούς χώρους. Αντ’ αυτού, όμως, θα επιβάλλεται η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων, ενώ προοδευτικά θα μεγαλώνει και ο στόλος των λεωφορείων και συρμών που κινούνται.
Για τα σχολεία, αυτό που είναι σαφές είναι ότι θα ξεκινήσει η λειτουργία της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαϊου. Αυτό είναι και το σημείο τριβής μεταξύ και των λοιμωξιολόγων, ενώ σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν ανοίξουν όλες οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες, αυτό θα γίνει σε κάθε περίπτωση μετά τις 25 Μαϊου, προκειμένου να συνεκτιμηθεί η επίδραση που είχε η λειτουργία της τελευταίας τάξης του Λυκείου.
Ως προς τα εστιατόρια και τις καφετέριες, η κατεύθυνση είναι για προοδευτική επαναλειτουργία τους προς το τέλος Μαϊου και κυρίως με εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα, με αυστηρή απόσταση 2 μέτρων από τραπέζι σε τραπέζι, κάτι που πρακτικά οδηγεί σε μείωση σχεδόν κατά 50% της δυναμικότητάς τους. Σε δεύτερο χρόνο, κατά τα φαινόμενα, θα ακολουθήσουν μπαρ και άλλοι χώροι, όπου είναι πιο εύκολος ο συγχρωτισμός.
Γενικώς, δε, όπως μεταδίδουν συμμετέχοντες σε συσκέψεις, ανάμεσα στις φάσεις του σχεδίου θα υπάρχει επαρκής χρόνος για αξιολόγηση της δράσης που «ξεκλειδώνει», προκειμένου να αξιολογούνται οι συνέπειες και στη συνέχεια να «ξεκλειδώνουν» με μεγαλύτερη ασφάλεια και άλλα βήματα, με ορίζοντα περίπου τα μέσα Ιουνίου.
Πηγή: reader.gr