Τον κίνδυνο να μείνουν τα ακίνητα χιλιάδων ιδιοκτητών εκτός της ρύθμισης για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, η προθεσμία για την οποία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, κρούει ο Σύλλογος Διπλωματούχων Αριχτεκτόνων.
Οι ασφυκτικές προθεσμίες αλλά και τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του κορονοϊού σε αρκετές περιοχές έχουν οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε αυξανόμενη ζήτηση αντιγράφων οικοδομικών αδειών, προκειμένου να γίνει έλεγχος νομιμότητας στα ακίνητα, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις αυτές να ικανοποιούνται ακόμα και σε 1,5 ή 2 μήνες. Η κατάσταση χειροτερεύει σε περιοχές με ειδικά μέτρα κατά του κορονοϊού, όπου οι υπηρεσίες είναι πρακτικά κλειστές, τονίζουν οι επιστήμονες του κλάδου προειδοποιώντας ότι «σε συνέπεια αυτού πολλά ακίνητα δεν μπορούν να υπαχθούν στον Ν.4495/2017 και να ολοκληρωθεί η καταχώρηση αρχείων, δηλώσεων προηγούμενων νόμων».
Την ίδια στιγμή στα όριά τους έχουν φτάσει αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και λογιστές, καθώς λήγουν η μία μετά την άλλη οι προθεσμίες για αυθαίρετα, δασικούς χάρτες, αλλά και των διαβουλεύσεων σοβαρών νομοσχεδίων χωρίς, ωστόσο, να έχει αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία Πολεοδομιών και άλλων κρίσιμων υπηρεσιών, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζεται από την εξελισσόμενη πανδημία του κορονοϊού.
Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ άλλων σε νέα επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) προτείνοντας την άμεση απόσυρση όλων των καταληκτικών ημερομηνιών που συνοπτικά αφορούν: Αυθαίρετα κάθε κατηγορίας, διαδικασίες Δασαρχείων, διαδικασίες τετραγωνικών μέτρων Δήμων, διαβούλευση νομοσχεδίων του ΥΠΕΝ.
Ο τεχνικός κλάδος επισημαίνει ότι παρά τη δημοσίευση των «ανέφικτων προθεσμιών», το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών είναι μεγάλο και φάνηκε στον ασυνήθιστο φόρτο των Υπηρεσιών των ΥΔΟΜ, των Επιτροπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των Υπουργείων, των Εφοριών Αρχαιοτήτων κλπ.
Παράλληλα και η πλατφόρμα του ΤΕΕ για τα αυθαίρετα «δυσκολεύεται να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο όγκο δεδομένων και σε τέτοια ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Η μεγάλη δυσκολία μεταφράζεται σε αδυναμία ή μεγάλες καθυστερήσεις στην καταχώρηση των στοιχείων, των αρχείων ή την εισαγωγή νέων υπαγωγών ή την πληρωμή των προστίμων και των παράβολων».
Ο Σύλλογος, μάλιστα, αναρωτιέται «που είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση όταν η μία Υπηρεσία του κράτους ζητάει από τους πολίτες να προσκομίσουν τώρα/σήμερα, οι ίδιοι, μέσα από διαδικασίες ταλαιπωρίας, ουρές, αιτήσεις και αναμονή, έγγραφα και αντίγραφα που κάποια άλλη Υπηρεσία του Δημοσίου τα έχει ή και μπορεί να μην τα έχει καν στο αρχείο της, γιατί κάποια ποντίκια ή κάποια πλημμύρα μπορεί να φρόντισε να τα εξαφανίσει».
Ο Σύλλογος καταγγέλλει μάλιστα ότι μεσούσης της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας αλλά και της λήξης των προθεσμιών, «επιτήδειοι μικροαπατεώνες διεκπεραιωτές, βρίσκουν κατάλληλο έδαφος, υπόσχονται σε ανυποψίαστους πολίτες πως αυτό μπορεί να γίνει άμεσα/τώρα και βέβαια με κάποια προκαταβολή». Οι αρχιτέκτονες κάνουν λόγο για αγώνα δρόμου με εχθρό το χρόνο και με ατελείωτες διαδρομές μεταξύ υπουργείων, υπηρεσιών Πολεοδομίας, Δασαρχείων, δήμων και Αρχιτεκτονικών Συμβουλίων.
Ειδικά ως προς την προθεσμία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, η οποία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ο ΣΑΔΑΣ δε διστάζει να επισημάνει ότι «αυτούς που συντάσσουν, ορίζουν και προδιαγράφουν διαδικασίες και χρόνους, θα έπρεπε κανείς να τους ρωτήσει αν ποτέ έχουν ασχοληθεί και λειτουργήσει στα πλαίσια ενός μεσαίου μελετητικού γραφείου, που ασχολείται όχι με μεγαλεπήβολα έργα και επενδύσεις από αυτές που εξαγγέλλονται και συζητούνται σε μεγάλα meetings».
Ο Σύλλογος κάνει λόγο για συνεχείς παλινωδίες, οι οποίες οφείλονται σε πλημμελή ενημέρωση των αρμοδίων επί των πραγμάτων και των διαδικασιών κι αυτό τη στιγμή που σχεδόν το σύνολο των επιστημονικών φορέων έχει προτείνει λύσεις για την αποφυγή του αδιεξόδου.
«Πέραν αυτών που μπορεί να λέγονται μεγάλες επενδύσεις – στρατηγικές επενδύσεις και όλα τα συναφή για τα οποία δίδεται δικαίως η μεγάλη μάχη, έχουμε και πολλά άλλα που είναι σε εξέλιξη κάτω από τους τίτλους: χωροταξικά, πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, εκτός σχεδίου δόμηση, οικοδομικός κανονισμός κλπ, τα οποία έτρεξαν με διαβουλεύσεις μέσα στον Αύγουστο και τους προηγούμενους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς τη συνεργασία θεσμικών φορέων, επιστημονικών και επαγγελματικών, ή στον βαθμό που θα έπρεπε, που έρχονται να περιπλέξουν έναν ήδη βεβαρημένο νομοθετικό κυκεώνα πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας. Όλα αυτά διαδραματίζονται σε μια γνωστή σε όλους μας συγκυρία υγειονομική, οικονομική και ολίγον πολεμική, πάντοτε με την επίκληση της βελτίωσης, της απλούστευσης και κάποιας κωδικοποίησης που κάποτε θα γίνει» τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Οι επιστήμονες του τεχνικού κλάδου ζητούν την εφαρμογή των απαραίτητων εργαλείων, δηλαδή τον εφοδιασμό του συστήματος με αεροφωτογραφίες, όπως ορίζει ο νόμος, τη λειτουργία των επιτροπών που ορίζει ο νόμος και τις τροπολογίες των διατάξεων της τελευταίας στιγμής. «Ο πρόσθετος φόρτος επιτροπών όπως τα ΣΑ, ΣΥΠΟΘΑ, ΚΕΣΑ κλπ, τις αναγκάζει να μην μπορούν να ανταποκριθούν έγκαιρα στις προθεσμίες. Σας θυμίζουμε πως αν πχ στα ιστορικά κέντρα δεν ανέβει ως αρχείο η συνηγορία 2 επιτροπών, δεν επιτρέπεται να συμπληρωθούν αρχεία ή να πληρωθούν τα πρόστιμα» επισημαίνεται.
«Κύριοι, να φταίμε για τα πάντα, πρώτα όμως θα πρέπει να έχουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μας παρέχει.
Όλα, όχι μερικά και ατελή» καταλήγει η επιστολή του προέδρου του ΣΑΔΑΣ, Δημήτρη Ξυνομηλάκη.
Πηγή: ethnos.gr