Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του εμφάνιση μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Ελπίς, διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες, τόσο στην Αττική Οδό για την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα διερευνηθούν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες παρέλυσαν κι άλλες κεντρικοί οδοί, όπως η Μεσογείων και η Κατεχάκη
Σε εξέλιξη βρίσκεται το υπουργικό συμβούλιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετείται για πρώτη φορά δημοσίως ύστερα από τα πολλά προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίς που «έθαψε» την Αττική στα χιόνια. Ο πρωθυπουργός, ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέροντας πως «αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω μια συγγνώμη» για την πρωτοφανή ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες συμπολίτες μας και ξεκαθάρισε ότι «και υπάρχουν ευθύνες και θα τις διερευνήσουμε» αναφερόμενος στην Αττική Οδό και τον εγκλωβισμό 3.000 οχημάτων και χιλιάδων πολιτών.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι «υπάρχουν προβλήματα και στις κεντρικές οδούς του λεκανοπεδίου κι αυτές θα διερευνηθούν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων για την αδιάλειπτη παρουσία και επιχειρησιακή δράση τους στα μέτωπα της κακοκαιρίας.
Το υπουργικό συμβούλιο γίνεται την ώρα που η κακοκαιρία Ελπίς έχει αφήσει ακόμα πολλά κατάλοιπα στο λεκανοπέδιο. «Οι υπεύθυνες κυβερνήσεις κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι από τις δηλώσεις. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να συγκαλύπτουμε αλλά για να προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο, να είμαστε διαφανείς και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας», διεμήνυαν χθες βράδυ κυβερνητικές πηγές.
Όπως εξηγούσε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο reader.gr, ο κ. Μητσοτάκης έχει απόλυτη συναίσθηση του τι πήγε και τι δεν πήγε καλά, αλλά και για τις δομικές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. «Δεν είχαμε κράτος και παλεύουμε να πάμε από το 0 στο 10», προσέθετε η ίδια πηγή, χωρίς πάντως να παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι πολίτες περιμένουν από τον κρατικό μηχανισμό να αποδίδει πάντα και ανεξαρτήτως πίεσης ή φαινομένου το ίδιο καλά.
Ποιους παίρνει η μπάλα
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησαν χθες μια επικοινωνιακή αντεπίθεση με παρουσία υπουργών που ήταν αρμόδιοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στα κεντρικά δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης. Αυτό, βεβαίως, είναι σαφές ότι δεν αναιρεί τον αρνητικό μιντιακό αντίκτυπο, εξ ου και το κλίμα εντός του Μαξίμου είναι ιδιαιτέρως βαρύ. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, περιγράφεται από συνεργάτες του ως εξαιρετικά προβληματισμένος, αν και στον χθεσινό πρωινό καφέ εμφανίστηκε πιο ήρεμος.
Το Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει την αντεπίθεση. Τα πρώτα πυρά εξαπολύθηκαν εις βάρος της Αττικής Οδού για την τραγική διαχείριση από μέρους της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας, ενώ χθες παραιτήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης μετά από 23 χρόνια παραμονής στη θέση του. Η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ με την αποζημίωση 2.000 ευρώ ανά όχημα που θα καταβάλλει η εταιρία, μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, καθώς το υπουργείο Μεταφορών αναμένεται να εξαντλήσει τις επιλογές της κυβέρνησης έναντι της παραχωρησιούχου εταιρίας. «Εμείς περάσαμε νομοθεσία που ορίζει σαφώς τις υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων όταν αποτυγχάνουν να εκτελέσουν το έργο που έχουν αναλάβει», προσθέτουν κυβερνητικές πηγές.
Έπειτα, στο στόχαστρο βρέθηκε η ΕΜΥ. «Κανείς δεν μας προειδοποίησε για τον όγκο και την έκταση του φαινομένου, το οποίο ήταν ισχυρότερο και ξεκίνησε νωρίτερα», ανέφερε στο reader.gr ανώτερη κυβερνητική πηγή. Μάλιστα, χθες, κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τη διεύθυνση της ΕΜΥ, ζητώντας εξηγήσεις για την ακρίβεια της πρόβλεψης. Η απάντηση της ΕΜΥ, μέσω του Θοδωρή Κολυδά χθες (Star Channel) ήταν ότι η πρόβλεψη ήταν ακριβής τόσο ως προς τον χρόνο όσο και ως προς τη σοβαρότητα των φαινομένων.
Οι αιχμές, βεβαίως, δεν λείπουν για τον Γιώργο Πατούλη, με τον Γιάννη Οικονόμου να λέει χθες (Alpha) ότι μεγάλοι δρόμοι, όπως η Κατεχάκη και η Μεσογείων δεν είναι ευθύνη του κράτους, δείχνοντας προς την περιφέρεια. «Ευθύνες όμως υπάρχουν και στους φορείς εκείνους που ήταν επιφορτισμένοι να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς», υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές. Όσο για τον Χρήστο Στυλιανίδη, παρά της εκτίμησης που χαίρει από τον πρωθυπουργό και το πρωθυπουργικό περιβάλλον, κανείς δεν μπορούσε να παραγνωρίσει την εμπλοκή του στο επιχειρησιακό σχέδιο. Κατά πληροφορίες, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα στηρίξει ευθέως τον υπουργό του.
Η επόμενη μέρα
Πλέον, η κυβέρνηση καλείται να βρει τρόπο να ξεπεράσει το επικοινωνιακό στραπάτσο της «Ελπίδας». Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να αλλάξουν πολλά, όπως έγινε το καλοκαίρι με την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας σε υπουργείο. Ούτε, επίσης, η λύση δίνεται μέσω καρατόμησης προσώπων, λύση που επελέγη και τον Αύγουστο, προκειμένου να σταλεί μήνυμα προς όλους, μετά τη βιβλική καταστροφή με τις πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια. Και μπορεί το Μαξίμου να μην κινείται με λογική προγραφών, είναι, όμως, σαφές ότι μια ρητορική ανάληψη ευθύνης δεν θα «περάσει» από τους πολίτες. Μένει, λοιπόν, τι πρακτικά σημαίνει η ανάληψη ευθυνών, προκειμένου να μην έχουμε αντίστοιχα σκηνικά.
Πηγή: reader.gr