Κρύβονται δισεκατομμύρια ευρώ στο έδαφός της: Αυτή η περιοχή της Ελλάδας θα γίνει η πιο πλούσια στη χώρα

O σπάνιος θnσαυρός που κρύβεται κάτω από το έδαφος της Ελλάδας

Στο ελληνικό υπέδαφος έχει στραφεί το βλέμμα της αυστραλέζικης εταιρείας εξερεύνησης πολύτιμων μετάλλων Rockfire Resources η οποία πραγματοποιεί ερευνητική γεώτρηση στους Μολάους Λακωνίας, αναζητώντας μέταλλα με μεγάλο εύρος εφαρμογών και ενεργό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Η Rockfire δραστηριοποιείται στην Ελλάδα υπό την 100% ελληνική θυγατρική της Hellenic Minerals IKE (Ελληνικά Ορυκτά), η οποία τον Μάρτιο του 2022 εξασφάλισε από την ελληνική κυβέρνηση 30ετούς διάρκειας άδεια εξερεύνησης και εκμετάλλευσης του μεταλλείου των Μολάων.

Ένα χρόνο νωρίτερα, η Hellenic Minerals ήταν η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε δεσμευτική οικονομική προσφορά στον διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκμίσθωση του μεταλλείου των Μολάων στην Πελοπόννησο.

Η ιστορία του κοιτάσματος και του μεταλλείου ξεκινά το 1978 όταν το ΙΓΜΕ τότε (σήμερα ΕΑΓΜΕ -Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών) ξεκίνησε τις πρώτες έρευνες.

H πρώτη απόπειρα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου έγινε το 1985 από την ΜΕΤΒΑ (Μεταλλουργικές Βιομηχανίες Αιγαίου Α.Ε.) εγκαταλείποντας ωστόσο τις όποιες προσπάθειες στα τέλη του 1989.

Η ερευνητική γεώτρηση της Hellenic Minerals στους Μολάους ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 με στόχο να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα παρελθοντικών ερευνών που συνηγορούσαν στην παρουσία υψηλών βαθμών περιεχομένων μετάλλων.

Όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία, η επιβεβαίωση της παρουσίας κρίσιμων μετάλλων στους Μολάους είναι απαραίτητο βήμα προκειμένου να ολοκληρωθεί η Μελέτη Σκοπιμότητας που είναι προγραμματισμένη για το τρέχον έτος και στη συνέχει να τεθεί το μεταλλείο σε παραγωγική λειτουργία που αποτελεί τον απώτερο στόχο της Rockfire.

Στο κοίτασμα υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλες ποσότητες αργύρου, ψευδαργύρου και μολύβδου, δηλαδή μετάλλων με ευρύ φάσμα εφαρμογών στη βιομηχανία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο μόλυβδος αποτελεί βασικό συστατικό των μπαταριών των οχημάτων, αλλά και βασικό υλικό σε συστήματα αποθήκευσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας που αποτελούν βασικούς μοχλούς της ενεργειακής μετάβασης.

Παράλληλα, τον Αύγουστο του 2023 επιβεβαιώθηκε η παρουσία υψηλού βαθμού γάλλιου και γερμάνιου, δύo κρίσιμων μετάλλων τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ημιαγωγών και ηλεκτρονικών ειδών.

Πρόκειται για πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες στην ΕΕ, η οποία ωστόσο είναι εξαρτημένη από την Κίνα. Η τελευταία, μάλιστα, η οποία παράγει το 60% του παγκόσμιου γερμάνιου και το 80% του παγκόσμιου γάλλιου στις αρχές του καλοκαιριού ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις εξαγωγές αυτών μετάλλων στη Δύση, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη η Ευρώπη να διασφαλίσει την αυτάρκειά της.

συνέχεια στο enimerotiko.gr