Διονύσης Μινέτος: Ξεκίνησε σήμερα η δημοπράτηση των Πλατειών της Λακήθρας και της Αγίας Ειρήνης-Πως θα διαμορφωθεί η δεύτερη-Ετοιμάζουμε την πλατεία “Κουβέντας” στην Πεσσάδα και ακόμη μία μέσω Πράσινου Ταμείου (εικόνες+σχέδια)

Ξεκίνησε σήμερα η δημοπράτηση των Πλατειών της Λακήθρας και της Αγίας Ειρήνης. Στόχος είναι, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, να αναδειχθεί οριστικός ανάδοχος και το έργο να αρχίσει να εκτελείται μετά το πέρας της θερινής περιόδου.
Η λογική πίσω από το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας της Λακήθρας, έχει ήδη παρουσιαστεί σε προηγούμενο χρόνο. Επομένως, στην παρούσα φάση, θα δοθούν οι αντίστοιχες πληροφορίες και για την περίπτωση της Αγίας Ειρήνης.
Πριν όμως μιλήσουμε για την Αγία Ειρήνη αξίζει να ειπωθούν τα εξής:
Το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε την επαναπροκήρυξη της πρόσκλησης των αναπλάσεων για το έτος 2022. Για την νέα πρόσκληση, έχουμε ήδη ολοκληρώσει την Μελέτη Ανάπλασης της Πλατείας «Κουβέντας» στην Πεσσάδα ύψους 350.000 ευρώ και ετοιμάζουμε μια ακόμη πλατεία σε έναν ακόμη οικισμό. Άρα, μέσα στο 2022, θα πάρουν σειρά άλλοι δύο οικισμοί του Δήμου μας προκειμένου να αναβαθμιστούν οι κοινόχρηστοι χώροι με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
Ταυτόχρονα, είμαστε στη φάση παραγωγής των τοπογραφικών διαγραμμάτων για 30 ακόμη πλατείες και κοινόχρηστους χώρους σε όλους τους οικισμούς του Δήμου. Γίνεται ένας αγώνας δρόμου έτσι ώστε οι 15 από αυτές να ενταχθούν σε ενεργή πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης και οι υπόλοιπες σε επερχόμενη πρόσκληση του νέου ΕΣΠΑ. Ο όγκος δουλειάς είναι πολύ μεγάλος και οι προθεσμίες των προσκλήσεων πιεστικές, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε έγκαιρα αν όχι όλο, τότε το μεγαλύτερο μέρος τους αντικειμένου που έχει τεθεί ως στόχος.
Λίγα λόγια για την Ανάπλαση της πλατείας στην Αγία Ειρήνη.
Η Αγία Ειρήνη, ιδρύθηκε το έτος 1669, όπου μετά την πτώση του Χάνδακα (Κρήτη), κάτοικοί του έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στην Κεφαλονιά στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης. Το χωριό, είναι γνωστό και ως Αράκλι. Δύο εξηγήσεις υπάρχουν σχετικά με το αρχαίο αυτό όνομα:
Η πρώτη συσχετίζει την Αγία Ειρήνη με τον μυθικό Ηρακλή, που κάποτε έφθασε στην Κεφαλονιά και το όνομά του έμεινε ελαφρώς παραλλαγμένο ως τις μέρες μας.
Η δεύτερη εξήγηση λέει πως πρόκειται για παράφραση της λέξης Ηράκλειο, καθώς το Αράκλι, όπως προαναφέραμε, ιδρύθηκε από Κρητικούς του Ηρακλείου που μετανάστευσαν εδώ.
Το χωριό μετονομάστηκε σε Αγία Ειρήνη, μετά την ίδρυση του μητροπολιτικού ναού της Αγίας Ειρήνης.
Στη σημερινή της μορφή, η πλατεία της Αγίας Ειρήνης παρουσιάζεται πλήρως υποβαθμισμένη, με κατεστραμμένα δάπεδα, ακατάλληλη διαμόρφωση, φτωχό φωτισμό και πεπαλαιωμένα υλικά. Λόγω της σημασίας του χώρου για την λειτουργία του οικισμού επιλέχθηκε η ανακατασκευή της με καλής ποιότητας υλικά προκειμένου να αναβαθμιστεί το κέντρο του οικισμού. Οι επιλογές που έχουν γίνει περιλαμβάνουν τα εξής:
Α) Υψομετρικά, η πλατεία διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο, ένα τμήμα της πλατείας έχει ήδη αναπλαστεί λόγω της εκτέλεσης έργου κατασκευής νέας Παιδικής Χαράς στο πλαίσιο προηγούμενης πρόσκλησης. Το τμήμα αυτό διατηρείται ως έχει διαμορφωθεί. Στη συνέχεια αυτού του τμήματος αυτού διαμορφώνεται ένας χώρος τραπεζοειδούς μορφής με επίστρωση από κυβόλιθους και πλάκες από γρανίτη. Στο χώρο αυτό περιμετρικά διαμορφώνονται παρτέρια πρασίνου στα οποία μεταφυτεύονται και εμπλουτίζονται οι υπάρχοντες θάμνοι της πλατείας. Επίσης τοποθετούνται καθιστικά περιμετρικά ενώ στο κέντρου του χώρου κατασκευάζεται βάθρο επί του οποίου θα τοποθετηθεί γλυπτό που θα απεικονίζει τον μυθικό ήρωα Ηρακλή που σχετίζεται με την ιστορία του χωριού. Επομένως, η πλατεία αποκτά ένα σημείο αναφοράς με συγκεκριμένη θεματολογία που σχετίζεται με την ιστορία του τόπου. Περιμετρικά, το βάθρο του γλυπτού οριοθετείται από κυκλικό σχήμα από κυβόλιθους και πράσινο μάρμαρο Τήνου.
Β) Από το επίπεδο αυτό, με την κατασκευή μικρής κλίμακας αλλά και ράμπας ΑΜΕΑ μπορεί κανείς να ανέλθει στο δεύτερο επίπεδο της πλατείας. Το επίπεδο αυτό επιστρώνεται με πλάκες και κυβόλιθους από γρανίτη ενώ λόγω του σχήματός του, στη μέση του χώρου φυτεύεται μια συστοιχία δέντρων τα οποία αναμένεται να προσφέρουν σκίαση σε όλο το χώρο. Τέλος, τοποθετούνται σύγχρονα καθιστικά σε διάφορα σημεία του χώρου.
Το έργο της ανάπλασης της Πλατεία κρίνεται πολύ σημαντικό για τον αναπτυσσόμενο αυτό οικισμό του Δήμου Αργοστολίου. Μετά την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης της πλατείας στόχος είναι να αναβαθμιστούν με αντίστοιχο τρόπο δύο ακόμη σημαντικοί χώροι του οικισμού: ο χώρος του κτιρίου του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού και ο χώρος των αθλητικών εγκαταστάσεων.

https://www.facebook.com/dionysios.minetos/posts/2579491845518254