Μαριέττα Βυθούλκα: Η ιστορία της πρώτης γυναίκας πλοίαρχου του Ιονίου

Γράφει Μαριάννα Μανωλοπούλου

Tη φωνάζουν Καπετάνισσα. «Καπετάνισσα Μαριέττα, δικό σου». Η 34χρονη Μαριέττα Βυθούλκα από το Κοιλιωμένο Ζακύνθου, είναι η πρώτη και μοναδική γυναίκα πλοίαρχος του Ιονίου κι αναλαμβάνει καθημερινά τη διακυβέρνηση του πλοίου Ανδρέας Κάλβος της Levante Ferries, εκτελώντας το δρομολόγιο Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη.

Δυναμική, ευγενική και ταυτόχρονα αυστηρή στη δουλειά της, έμαθε να «διαβάζει χαρακτήρες» όλα αυτά τα χρόνια, όπως μου λέει.

Σηκώνεται νωρίς, με έγνοια να δει τι καιρό έχει να αντιμετωπίσει στο ταξίδι κι έπειτα εξετάζει αν είναι όλα όπως τα «άφησε» την προηγούμενη, αν για παράδειγμα η πρόσδεση είναι ασφαλής

. Στη συνέχεια ελέγχει τα ναυτιλιακά όργανα της γέφυρας κι επιβλέπει τη φόρτωση του πλοίου. Η ολοκλήρωση της προετοιμασίας του απόπλου, περνάει από την ίδια.

Ζει μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς – εξαρτάται πού την χρειάζεται η εταιρεία. Η καθημερινότητά της είναι απαιτητική και ο ελεύθερος χρόνος της ελάχιστος.

Οι φίλοι το έχουν συνηθίσει ότι δεν μπορεί να βρίσκεται πάντα κοντά τους, ισορροπούν την απόσταση όμως με συχνή επικοινωνία. Και εγώ δυσκολεύτηκα να ξεκλέψω λίγο από τον χρόνο της, αφού βρίσκεται αδιάλειπτα «στο νερό».

Αυτό που τη γεμίζει, εκτός από τη δουλεία της, είναι να περνά χρόνο με τους ανθρώπους της, να διαβάζει βιβλία και να βρίσκεται κοντά στη φύση, άλλοτε κάνοντας βουτιές στην αγαπημένη της παραλία Πόρτο Ρόξα και άλλοτε στο Κορακονήσι στο νησί της.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο μπαμπάς της, ναυτικός στο επάγγελμα, την έπαιρνε μαζί του στα δρομολόγια Κυλλήνη – Ζάκυνθο. «Έκανε» τιμόνι από μικρή και μάθαινε πλάι του να «διαβάζει» τον καιρό. Ακολούθησε την πορεία του, όπως και τα αδέρφια της τα οποία εργάζονται σήμερα στην ίδια εταιρεία. «Θα μπορούσε να το πει κάποιος καθαρά οικογενειακή υπόθεση!»

Το σημαντικό είναι ότι ποτέ κανείς δεν την απέτρεψε από το να ασχοληθεί με αυτό το «αντρικό» επάγγελμα. Αντίθετα, έλαβε μεγάλη στήριξη από τον περίγυρο που πίστευε σε εκείνη και έβλεπαν το «μικρόβιο» μέσα της. Σπούδασε στην ΑΕΝ Ασπροπύργου, εντάχθηκε αρχικά στο δυναμικό της Seajets και το 2015 στη Levante Ferries ως ανθυποπλοίαρχος. Οχτώ χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 2023, προάχθηκε σε πλοίαρχος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.athensvoice.gr/epikairotita/ellada/853247/marietta-vuthoulka-eisai-i-kapetanissa-mas/