Στις 8 Μαρτίου 2025, ημέρα μνήμης του αγωνιστή Μαρίνο Αντύπα, ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Γιώργος Ζαχαριάδης πραγματοποίησε έναν άθλο! Διένυσε 102 χιλιόμετρα στους δρόμους της Κεφαλονιάς, διασχίζοντας περιμετρικά ολόκληρο το νησί, σε μια συγκλονιστική διαδρομή αφιερωμένη στη μνήμη του πρωτοπόρου σοσιαλιστή.
Ένας μοναχικός μαραθώνιος μνήμης
Ο Ζαχαριάδης ξεκίνησε από το Αργοστόλι, περνώντας από δεκάδες χωριά και σημεία-σταθμούς, όπως η γέφυρα Δεβοσέτου, τα Φάρσα, η Αγία Ευφημία, η Σάμη, τα Πλατιές και τα Περατάτα. Έτρεξε μόνος, χωρίς συνοδεία, έχοντας μαζί του μόνο τα απολύτως απαραίτητα: νερό, τρόφιμα και φωτισμό για τη νυχτερινή πορεία. Η τύχη ήταν με το μέρος του, καθώς η νύχτα τον βρήκε κοντά στα Περατάτα, μειώνοντας τις ώρες που χρειάστηκε να κινηθεί στο σκοτάδι.
«Ούτε Άγιος, ούτε Ήρωας» – Η βαριά κληρονομιά του Αντύπα
Ο αγώνας του δεν ήταν απλώς σωματικός, αλλά κυρίως συμβολικός. Ο ίδιος ο δρομέας, μέσω ανάρτησής του, τόνισε το βαθύτερο μήνυμα της προσπάθειάς του: να τιμήσει τον άνθρωπο-σύμβολο της αγροτικής απελευθέρωσης, τον Μαρίνο Αντύπα. Ο Αντύπας, γεννημένος το 1872 στα Φερεντινάτα Κεφαλονιάς, δολοφονήθηκε στις 8 Μαρτίου 1907 στον Πυργετό Ραψάνης, γιατί αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των αγροτών με το σύνθημα: Ισότητα – Αδελφοσύνη – Ελευθερία.
«Ούτε άγιος είμαι, ούτε ήρωας, είμαι απλώς ένας φορέας χαλίκων για το χτίσιμο ενός δικαιότερου κόσμου», είχε πει ο ίδιος ο Αντύπας. Αυτή τη βαριά κληρονομιά πήρε στις πλάτες του ο Ζαχαριάδης, τρέχοντας για να κρατήσει ζωντανή τη φλόγα της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ένα δρομικό μνημόσυνο με μήνυμα αγώνα
Ο μαραθώνιος αυτός δεν ήταν απλώς μια αθλητική υπερπροσπάθεια, αλλά ένας φόρος τιμής σε έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για τα δίκαια των αδυνάτων. Με το σώμα του κουρασμένο αλλά την ψυχή του γεμάτη, ο Ζαχαριάδης απέδειξε πως οι ιδέες του Αντύπα δεν ξεθώριασαν στον χρόνο. Αντιθέτως, μέσα από πράξεις σαν αυτή, συνεχίζουν να εμπνέουν και να δίνουν νόημα στον αγώνα για έναν δικαιότερο κόσμο.
Μια κίνηση που δεν πέρασε απαρατήρητη – Δείτε τις αντιδράσεις στα social media!





























