Σημαντική υποχώρηση σημειώνει τον Απρίλιο η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει τις συνθήκες ώστε να ακολουθήσει και περαιτέρω πτώση στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Μάιο, προσφέροντας ελάφρυνση στους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί συγκεκριμένες δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό να περιορίσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερή βάση. Οι πρωτοβουλίες αυτές στοχεύουν να αποσυνδέσουν την τιμή του ρεύματος από τις διακυμάνσεις της διεθνούς αγοράς και της εσωτερικής κατανάλωσης, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη σταθερότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, η μέση χονδρική τιμή διαμορφώνεται αυτή την περίοδο κοντά στα 95 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επιστρέφοντας σε διψήφιο αριθμό για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2024. Πρόκειται για μία πτώση της τάξεως του 38% σε σχέση με τις τιμές του Φεβρουαρίου, φαινόμενο που αποδίδεται κυρίως στην περιορισμένη ζήτηση λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών. Η μειωμένη ανάγκη για θέρμανση και κλιματισμό σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως από φωτοβολταϊκά, συμπιέζει σημαντικά τις τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις μεσημεριανές ώρες, όταν η παραγωγή από τον ήλιο κορυφώνεται, το κόστος ρεύματος αγγίζει ακόμη και το μηδέν. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σταθερά κάθε άνοιξη, σε αντίθεση με τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς μήνες, όπου η ζήτηση ενέργειας ανεβάζει τις τιμές λόγω της ενισχυμένης χρήσης μονάδων φυσικού αερίου.
Η διαμόρφωση της μέσης τιμής στο Χρηματιστήριο έχει άμεση επίδραση στα κυμαινόμενα τιμολόγια (“πράσινα” και “κίτρινα”), τα οποία προσαρμόζονται βάσει της αγοράς. Αντίθετα, τα σταθερά τιμολόγια (“μπλε”) προστατεύονται από τέτοιες αυξομειώσεις, παρέχοντας μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στους καταναλωτές που τα έχουν επιλέξει.
Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, ανακοίνωσε πρόσφατα τη χορήγηση επιδοτήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι ενισχύσεις αφορούν αναδρομικά την περίοδο από τον Δεκέμβριο 2024 έως και τον Φεβρουάριο 2025, καλύπτοντας το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιδότηση 2 λεπτών ανά κιλοβατώρα για το 60% έως 100% της κατανάλωσης, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών κάθε επιχείρησης. Επιπλέον, κλάδοι όπως τα αρτοποιεία, τα ζαχαροπλαστεία και τα καθαριστήρια θα λάβουν αυξημένη ενίσχυση ύψους 4 λεπτών ανά κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσής τους.
Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ εντάσσονται και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, οι οποίες αποσκοπούν στη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας, ανεξάρτητα από τις εποχικές διακυμάνσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το κύριο μέλημα είναι η πραγματική υλοποίηση της ενιαίας αγοράς ενέργειας, προκειμένου να περιοριστούν οι ανισότητες στις τιμές μεταξύ των κρατών μελών, με έμφαση στην προστασία των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Κεντρικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου αποτελεί η ενίσχυση των διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, γεγονός που ταυτόχρονα θα ενισχύσει και τις ελληνικές εξαγωγές ρεύματος.
Στο εσωτερικό μέτωπο, προετοιμάζονται αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τιμών, ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις που προκύπτουν ανάμεσα στις προβλέψεις παραγωγής και τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς εντός της ίδιας ημέρας. Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η συμβολή της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω της “μεγάλης” γραμμής Ηράκλειο – Αττική, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι. Το έργο αυτό θα περιορίσει δραστικά τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, το κόστος των οποίων επιβαρύνει μέχρι σήμερα τους λογαριασμούς των καταναλωτών, προσφέροντας επιπλέον δημοσιονομικό όφελος σε όλους.
Με όλα αυτά τα μέτρα σε εξέλιξη, η ελληνική αγορά ενέργειας φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά μεγαλύτερης σταθερότητας και συγκράτησης τιμών, γεγονός που μπορεί να μεταφραστεί σε σημαντικά οφέλη τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ



